Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2009 12:41 | Správy | Domáce správy

Klientom SkyEurope v pomáhajú ambasády, financie ale neposkytnú

Ministerstvo zahraničných vecí cestujúcim skrachovaných aerolíniek SkyEurope pomôže len informačne, finančnú pomoc nesolventným turistom neposkytne.

VIDEO: SkyEurope zrušil lety z Bratislavy, pasažieri sa chceli biť! >>

Ministerstvo nevytvorí ani špeciálnu infolinku. Všetky informácie pokytne len na linke stálej pomoci: +421 2 5978 5978

Slovákom, ktorí uviazli v zahraničí po ukončení činnosti leteckého prepravcu SkyEurope Airlines, pomáhajú zastupiteľské úrady.

"Predpokladáme, že krach SkyEurope sa v zahraničí mohol dotknúť niekoľko sto slovenských občanov," uviedol pre novinárov Stano. Ministerstvo či veľvyslanectvá môžu podľa neho klientom aerolínií najmä poradiť ako riešiť cestovné problémy.

"Nemôžeme preberať náklady a zodpovednosť za prepravu týchto ľudí. Môžme im pomôcť radou, prípadne sprostredkovaním nejakej alternatívy náhradnej dopravy," dodal hovorca. Talianska ambasáda už podľa Stana pomohla turistom zorganizovať náhradnú autobusovú dopravu do vlasti. "Zaplatiť si ju však museli ľudia," dodal.

SkyEurope už v nočným hodinách klientom oznámil, že si musia zabezpečiť spiatočný let u inej spoločností na vlastné náklady. Peniaze za letenky nezískajú späť ani všetci ľudia, ktorí nestihli vycestovať a už mali lístky. Podľa mediálneho zástupcu SkyEurope Ronalda Schranza je takýchto klientov niekoľko tisíc. Pasažierom už ponúkli svoje služby napríklad České aerolínie či nízkonákladový prepravca Wizz Air. Ten informoval, že bratislavskí zákazníci SkyEurope, ktorí mali cestovať medzi septembrom tohto roka a marcom 2010, môžu letieť do niektorých destinácií z budapeštianskeho letiska. Za jednosmerný let však musia navyše zaplatiť 30 eur (asi 900 korún) vrátane poplatkov.

Vyše 200 cestujúcich SkyEurope letelo s Českými aerolíniami

Kontaktné centrum Českých aerolínií zažíva v súčasnosti nápor cestujúcich SkyEurope. Od zverejnenia ponuky Českých aerolínií pre zákazníkov SkyEurope v pondelok vo večerných hodinách, sa do utorka 11:00 obrátilo na Kontaktné centrum niekoľko tisíc cestujúcich so žiadosťou o podrobnejšie informácie. Možnosť letieť s Českými aerolíniami počas utorkového rána a dopoludnia využili viac ako 200 klientov, ktorí mali zakúpené letenku so SkyEurope. Agentúru SITA o tom informovala tlačová hovorkyňa Českých aerolínií Hana Hejsková.

Ako ďalej uviedla H. Hejsková česky dopravca už v pondelok vo večerných hodinách posilnil personálnu kapacitu centra a povolal záložných pracovníkov. Tento stav potrvá aj v nasledujúcich dňoch. "Kontaktné centrum sa snaží vyriešiť všetky dotazy volajúcich maximálne pružne. Zhruba 90 % všetkých dotazov, ktoré v týchto hodinách Kontaktné centrum Českých aerolínií rieši, sa týka práve bývalých klientov SkyEurope a možnosti letieť s Českými aerolíniami," vysvetľuje riaditeľ Kontaktného centra Pavel Mareš.

Ponuka Českých aerolínií cestujúcim, ktorí si kúpili letenku u niektorého z vybraných dopravcov, a dostali sa do problémov stále platí. Po predložení pôvodnej letenky a zaplatení 50 eur môžu využiť najbližší spoj Českých aerolínií do príslušnej destinácie. Táto ponuka podľa H. Hejskovej sa vzťahuje na letenky zakúpené až do 31. augusta. Cestujúci môžu využiť linky Českých aerolínií do nasledujúcich destinácií Amsterdam, Atény, Barcelona, Benátky, Brusel, Budapešť, Frankfurt nad Mohanom Heraklion (Kréta), Kodaň, Kolín nad Rýnom/Bonn, Larnaka, London-Heathrow, Manchester, Miláno, Oslo, Paris-Charles de Gaulle, Rím, Solúň, Split alebo Štokholm.
Štátne České aerolínie sa v súčasnosti nachádzajú v procese privatizácie. Do druhého kola tendra o kúpu majoritného podielu v spoločnosti postúpili koncom apríla francúzska letecká spoločnosť Air France a konzorcium českých firiem Unimex a Travel Service.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili