Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2020 07:59 | Správy | Domáce správy

Z vraždy obžalovaná Judita prišla o advokáta Daniela Lipšica, ten prehovoril: Prečo ju už neobhajujem

Tínedžerka Judita, ktorá je obžalovaná z minuloročnej májovej vraždy kamaráta Tomáša († 16), v tom ostala sama. Po ani nie mesiaci sa jej obhajoby vzdal advokát Daniel Lipšic. Čo sa stalo, sa pokúsil objasniť pre Nový Čas.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Slovenskom minulý rok 16. mája otriasol hrozný prípad vraždy Tomáša († 16). Chlapec zomrel na následky bodných zranení. Jeho kamarátka Judita pôvodne tvrdila, že ju spolu s Tomášom napadol v byte falošný elektrikár. To sa však nepotvrdilo a vo väzbe skončila samotná školáčka. Prípadu sa chytil advokát Daniel Lipšic, po necelom mesiaci však cúvol a od obhajoby Judity dáva ruky preč.

"Som viazaný mlčanlivosťou a podrobnejšie sa k vypovedaniu plnej moci vyjadrovať nebudem. Môžem vám však povedať, že to s verejným tlakom nemá nič spoločné," uviedol pre Nový Čas Daniel Lipšic. "Ja som zastupoval klientku a zastupujem ako trestný advokát každého, kto o to požiada a kde uznám, že by som v procese mohol prispieť k dosiahnutiu spravodlivosti. So situáciou v tomto prípade som bol oboznámený vopred a počas zastupovania som sa stretol s najlepšími odborníkmi z oblasti súdneho lekárstva. Keďže sme však neboli s klientkou v stratégii obhajoby rovnakého názoru, bolo lepšie plnú moc vypovedať," vyjadril sa.

Daniel Lipšic si emotívne vyjadrenie Tomášových rodičov v médiách prečítal a povedal, že ich ľudsky chápal, ako advokát však zastupuje každého klienta, u ktorého má zmysel do procesu vstúpiť. 

"Som otec a syn a preto bolesť Tomášových rodičov chápem. Zároveň som právnik a za kľúčové poslanie nášho povolania považujem nastoľovanie spravodlivosti. V tomto prípade hľadáme spravodlivosť pre Tomáša a jeho rodičov. Jeho vrah má byť nájdený a spravodlivo potrestaný. O vine a treste má rozhodnúť súd. Pri hľadaní spravodlivosti však nesmieme byť nespravodliví. Každý obvinený alebo obžalovaný v našej krajine má nárok na spravodlivú obhajobu. Aj otec, ktorý zabudne svoje dieťa v aute, aj mladistvý chlapec, ktorý v sebaobrane zabije svojho tyranského otca, aj dievča, ktoré je obvinené z vraždy svojho kamaráta. Obhajovať obvinených a obžalovaných neprináša popularitu. Prináša naplnenie kľúčového poslania advokátskeho povolania - nastoľovanie spravodlivosti. Pri výkone trestnej obhajoby sa vždy snažím postupovať čestne a korektne. Myslím, že by s tým súhlasili aj mnohí prokurátori, ktorí stáli na opačnej strane súdnej siene. Vždy som sa dôkaznej situácii staval poctivo a na základe objektívneho vyhodnotenia dôkaznej situácie som svojim klientom odporúčal ďalší postup. Inak to nebude ani v tomto prípade," vyjdaril sa Lipšic pre Nový Čas.

 

Podľa informácií, ktoré na verejnosť prenikli z vyšetrovacieho spisu, sa stále nedokázala prítomnosť tretej osoby na mieste činu a dôkazy, ktoré posudzuje súd, vyznievajú v Juditin neprospech.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
Senior woman pulling cheeks to feel softness and looking at camera. Beauty portrait of happy mature woman smiling with hands on cheek isolated over grey background. Aging process and perfect skin concept.
Chcete vyzerať o 10 rokov mladšie? Dodržte TÝCHTO 5 pravidiel a zmena príde čoskoro!
Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola.
Zem sa opäť ozýva: Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu! Tisícky ľudí je evakuovaných
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a izraelský prezident Jicchak Herzog pózujú počas stretnutia v Tel Avive.
Blinken sa stretol s izraelským prezidentom Herzogom: O čom diskutovali? Spoločne chcú dosiahnuť jednu vec!
Strom Robina Hooda, anglicky Sycamore Gap Tree
Spílenie ikonického stromu Robina Hooda bude mať dohru: Vzniesli obvinenie voči dvom mužom!
Hráči Slovana zľava Milan Borjan, Lucas Lovat a Kevin Wimmer sa radujú z víťazstva
Slovanu sa môže vrátiť obrovská opora: Veľký zvrat?
Samica Gen-čan má už dvanásť rokov.
Do zoo priviezli hrocha, po 7 rokoch prišiel ŠOK: Prečo si to nikto nevšimol?!
Palestínčania žialia za svojimi príbuznými zabitými pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy.
Z príšerných krvavých čísel z Pásma Gazy vám príde zle: Od vypuknutia vojny tam zahynuli tisíce ľudí!
Peter Sagan si so synom Marlonom užil nádherné chvíle na spoločnej vychádzke na bicykloch.
Problémy obrali Sagana aj o vzácne chvíle so synom: S Marlonkom trávim ešte menej času...
V ZOO Bojnice sa objavila vtáčia chrípka.
Váš Tip
Obrovská radosť v bojnickej zoo: Rodina týchto vzácnych zvieratiek sa rozšírila!
Fenomén El Niňo bol kľúčovou príčinou nedostatku vody v Panamskom prieplave.
Fenomén, ktorý narobil škody: Čo zapríčinilo nedostatok vody v Panamskom prieplave? Zmena klímy to nie je!
ilustračné foto
Tragédia pri železničnej stanici Lamač: Na koľajisku vyhasol život ženy! Rušňovodič nemohol zrážke zabrániť