Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2020 03:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Podpoľanie láka turistov na prírodné skvosty: Uvidíte tie fotky, hneď sa tam vyberiete!

Originalita a kultúrny zážitok sú samozrejmosťou! Najsvojráznejší región na Slovensku vyniká najmä prírodnou scenériou, kde môžu turisti obdivovať aj stále živú ľudovú kultúru.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Kultúrna cesta Podpoľanie tak ponúka 30 jedinečných zastávok, kde okrem čara vidieckeho života a krásy lazníckych usadlostí môžu návštevníci upiecť aj domáci chlebík či vyskúšať tradičný kroj. Nový Čas zisťoval, ktoré zastávky sú tým najväčším lákadlom. Kto by si z času na čas nechcel oddýchnuť v lone nádhernej prírody, poobdivovať krásy lesov či pokochať sa krásnou ľudovou kultúrou. Práve takéto miesto môžu návštevníci a turisti nájsť v Kultúrnej ceste Podpoľania, ktorej súčasťou je vyše 30 originálnych a autentických zážitkov.

„Cesta zachováva kultúrne a prírodné pozoruhodnosti, rozvíja a spája tradičné i súčasné zaujímavosti a atrakcie. Nový zážitkový produkt návštevníkov prevedie TOP atrakciami regiónu pod divokou Poľanou,“ uviedla Michaela Malatincová z OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie, podľa ktorej môžu turisti spoznať príbehy gazdov a lazníkov, ochutnať tunajšiu gastronómiu či naučiť sa rôzne remeslá. „Kto sa po tejto ceste vydá, určite neobanuje a zažije neopakovateľné momenty na Podpoľaní,“ uzavrela Malatincová.

Otvoriť galériu
Farma pod Melichovou skalou
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

 

Návštevníkov privítajú manželia Vágnerovci, ktorí gazdovaniu zasvätili celý život a znamená pre nich zamestnanie, zdroj obživy a hobby v jednom. Na farme sa môžu nielen ubytovať, ale aj zažiť výnimočné chvíle s úžasnými pracovitými ľuďmi.

 

Otvoriť galériu
Chata Tri lipy
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

Nielen ubytovanie, ale aj pečenie domáceho chleba podľa tradičnej receptúry a postupov starých materí je zážitok, ktorý si môžu turisti dopriať. Vôňu a chuť domáceho chlebíka si tak vychutnajú v prírodnom prostredí s nádherným výhľadom na Poľanu.

 

Otvoriť galériu
Ľudová architektúra
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

Zrubové alebo kamenné koliby môžu návštevníci nájsť na horských pasienkoch nachádzajúcich sa pri hlavnej ceste na Poľanu na Javorinke. Tieto koliby slúžili pastierom hovädzieho dobytka a oviec. V súčasnosti sa koliby rekonštruujú a vznikajú z nich turistické útulne voľne sprístupnené turistom. Jedným z posledných príkladov tradičnej architektúry zachovanej priamo v centre mesta je Hriňovská drevenica, v ktorej je zriadená expozícia tradičnej ľudovej kultúry Podpoľania a pamätná izba prof. Štefana Nosáľa.

 

Otvoriť galériu
Vagónový most
Zdroj: Check the Eagle

V 60. rokoch miestni nemali ako prechádzať cez rieku Slatinu spájajúcu miestnu časť Dolinky a miestnu časť Hájnikovu a tak prišli na originálne riešenie. S pomocou lán a buldozérov k rieke dopravili vyradený železničný vagón a použili ho ako skratku na prechod cez rieku. Dnes sa z unikátneho mosta stáva turistami vyhľadávaná atrakcia.

 

Otvoriť galériu
Obliekanie do kroja
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

Málokto má možnosť sa aspoň raz za svoj život obliecť do tradičného podpolianskeho kroja a potom si svoj zážitok zachytiť aj na fotografi i. Návštevníkom radi pomôžu folkloristi z folklórneho súboru Podpoľanec.

 

Otvoriť galériu
Drevené vyrezávané kríže
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

Unikátne kríže predstavujú jedinečnú súčasť lokálneho kultúrneho dedičstva miest a obcí Podpoľania. Zdobia krajinu pod Poľanou a turisti ich môžu vidieť pri cestách, na cintorínoch a na Kalvárii v Detve, kde sa nachádza Expozícia drevených vyrezávaných krížov. Doposiaľ ich vyrábajú lokálni majstri ručne podľa tradičnej drevorezby, najčastejšie z dubového dreva.

 

Otvoriť galériu
Prírodné bohatstvá
Zdroj: Tomáš Belko

Starovulkán na Zadnej Poľane, prírodné rezervácie i pamiatky, jedinečná štruktúra krajiny, terasovité políčka alebo skalné skvosty sopečného pôvodu ako Vodopád Bystrô, Melichova skala, Kaľamárka či Bátovský balvan a mnoho ďalších často neobjavených unikátov, ktoré Poľana ukrýva. Tieto miesta v sebe nesú čaro, kúzlo a energiu, ktorú človek vycíti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu