Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2008 18:01 | Správy | Peniaze

Od nedele do Chorvátska paštétu neodnesieme

BRATISLAVA - Od nedele 1. júna nesmie žiadny zahraničný turista priniesť do Chorvátska paštétu.

Informuje o tom webová stránka www.novinky.cz. Ide o ďalšiu komplikáciu, na ktorú sa musia vopred pripraviť aj slovenskí dovolenkári, pre ktorých je Chorvátsko destináciou číslo jeden. Toto obmedzenie súvisí so skutočnosťou, že od júna platí zákaz dovozu mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov v osobnej batožine cestujúcich do tejto prímorskej krajiny. Zároveň existuje zoznam potravín, na ktoré sa zákaz nevzťahuje.

Jedným z dôvodov vydania zákazu bolo, že turisti vybavení konzervami a ďalšími potravinami z domu málo utrácali v chorvátskych letoviskách. "Zákaz sa vzťahuje na všetky štáty, vrátane 27 štátov Európskej únie (EÚ). Českí turisti si tak musia dávať veľký pozor, aké potraviny so sebou do Chorvátska privážajú. Chlieb so salámou tak musia nechať doma," upozornil Tomio Okamura z Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr. Turisti sa podľa jeho slov musia pripraviť na kontroly na hraniciach a letiskách. Nepovolené potraviny budú prípadne zlikvidované.

"Zákaz bude podľa úradov zrušený pre členské štáty EÚ v deň vstupu Chorvátska do EÚ," dodal Okamura. Podľa informácií Ministerstva poľnohospodárstva Chorvátska budú na hraničných priechodoch s Chorvátskom distribuované letáky s informáciami o spomínanom zákaze. Medzi výnimkami zo zákazu dovozu potravín je sušené mlieko pre dojčatá, dojčenská strava a zvláštne potraviny potrebné zo zdravotných dôvodov pod podmienkou, že tieto produkty nie je potrebné pred spotrebou udržovať v chlade, napr. značkové balené produkty.

Do Chorvátska sa môže doviezť mäso, mäsové výrobky, mlieko a alebo mliečne výrobky z Fajerských ostrovov, Grónska, Islandu, Lichtenštajnska a Švajčiarska, pokiaľ ich hmotnosť neprevýši 5 kg na osobu a sú určené pre osobnú spotrebu. Pre osobnú spotrebu je určené mäso, mäsové výrobky, mlieko alebo mliečne výrobky z Andory, Nórska a San Marina. Mäso, mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky z týchto štátov môže byť dovezené iba pod podmienkou, že prejdú cez príslušnú hraničnú veterinárnu stanicu, vrátane povinnosti predložiť príslušné doklady, teda veterinárne osvedčenie.

Tohtoročnou novou komplikáciou pri vstupe cudzincov - turistov do Chorvátska je, že maloleté osoby do 18 rokov v sprievode so starými a krstnými rodičmi (nie so zákonným zástupcom), sa musia preukázať dokladom o súhlase (aspoň jedného z rodičov dieťaťa) s výjazdom. Táto povinnosť vyplýva z nového zákona o cudzincoch a chorvátske úrady ním chcú prísnejšie bojovať proti únosu detí a pedofilom. Ak však doklad na vyzvanie starí rodičia nepredložia, nebude to dôvod zákazu na vstup do Chorvátska.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Patrik sa napriek incidentu stal vicemajstrom Slovenska v duatlone.
FotoVáš Tip
Cyklista Patrik opisuje šialený zážitok: Po 8 rokoch ma zrazila rovnaká dodávka! Detaily naháňajú strach
(ilustračná fotografia).
Nočný útok na Krym: Rusko sa chváli úspechom! Takto sa porátali s ukrajinskými silami
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Mimoriadna schôdza k zmenám v RTVS: Aký osud čaká telerozhlas?!
(ilustračné foto)
V centre Sabinova našli mŕtvolu! Nik nevie, čo sa stalo a aha, čo hovoria miestni
Bus crashed into a wall
Strašné správy po havárii autobusu: O život prišlo 16 ľudí! Detaily nešťastia naháňajú zimomriavky
Hviezda tímu Juraj Slafkovský po návšteve reštaurácie v Ostrave nasadá do taxíku spolu so spoluhráčmi Golianom a Pospíšilom.
Takto relaxovali naši po skalpe USA: Aha, s kým sme načapali Slafkovského v taxíku
Unrecognizable young female doctor comforting unrecognizable older female patient
Predčasné úmrtie si môžete spôsobiť sami: Ak sa správate TAKTO, prestaňte s tým!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Nečakané rozhodnutie prezidenta Zelenského: Na tomto mieste sa neobjaví! Môže za to kritická situácia?
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
Businessman and files
V Kysuckom Novom Meste vznikne nová výrobňa priemyselných batérií: Zamestná 90 ľudí
(ilustračné foto)
TOTO u predčasniatka rodičia nemôžu zanedbať: Pozor, začať nemôžete hneď
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinove slová pred návštevou Pekingu vyvolávajú vlnu otázok: Týkajú sa Ukrajiny!