Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2018 00:10 | Správy | Zahraničné správy

Europoslankyňa Žitňanská presadila správu o začlenení dlhodobo chorých zamestnancov: Ako im chce pomôcť?

Úspech na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu zaznamenala v utorok europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA), keď za jej správu o Opätovnom začlenení pracovníkov, ktorí sa zotavujú z úrazu a choroby hlasovalo 626 poslancov zo 683 prítomných.

V stanovisku zaslanom TASR uviedla, že význam jej správy spočíva v tom, že vôbec prvýkrát sa EP zaoberal otázkou ako pomôcť ľuďom, ktorí sú dlhodobo vystavení pracovnej neschopnosti alebo zostali s pracovným postihnutím, ako im pomôcť vrátiť sa späť do práce.

"Aj títo ľudia chcú byť užitoční a mať dôstojný život, ale nie vždy sa to dá," uviedla Žitňanská. Jej správa, ktorá jednohlasne prešla aj Výborom EP pre zamestnanosť a sociálne veci, sa preto opiera o osvedčené postupy z iných členských krajín EÚ.

Spôsoby ako týmto osobám pomôcť, sú podľa Žitňanskej rôzne. Od úpravy fyzického (bezbariérového) priestoru na pracovisku, prispôsobení pracovného času až po odbornú pomoc zo strany psychológov a odborníkov, ktorí zamestnávateľovi aj zamestnancovi pomôžu dohodnúť nové "pravidlá hry".

 

Žitňanská v tejto súvislosti zdôraznila, že ľudia, ktorí sa zotavujú z choroby či úrazu, väčšinou nestratili svoje predošlé zručnosti a pre zamestnávateľa je výhodné zobrať niekoho skúseného ako zaúčať nových pracovníkov.

Správa, ktorú odobril EP, má tri časti. Prvá sa zameriava na prevenciu, predchádzanie úrazom na pracovisku, pracovnému vyhoreniu a rôznym duševným chorobám. Druhá časť je venovaná včasnej intervencii, čiže ako pomôcť ľuďom čo najrýchlejšie sa vrátiť späť do práce a v neposlednom rade je tiež dôležité zmeniť vnímanie týchto ľudí zo strany väčšinovej spoločnosti: že sú stále užitoční, aby sa na nich nepozeralo ako na príťaž, a tiež majú nárok na dôstojný život a sebarealizáciu.

"Už len to, že sa môžu vrátiť späť do práce, mnohým pomáha sa vyliečiť," uviedla Žitňanská, ktorá chce, aby táto celoeurópska iniciatíva mala priaznivý dopad aj na Slovensko. "Na takéto niečo slúžia naše iniciatívy a správy, aby sme otvorili tému, aby sme inšpirovali a ovplyvni členské štáty, aby si osvojili niektoré už osvedčené postupy," vysvetlila. V rámci prípravy svojej správy komunikovala aj so slovenskými ministerstvami, pacientskymi organizáciami či zamestnávateľmi. "Zistila som, že táto téma bude rezonovať aj na Slovensku a premietne sa do konkrétnych legislatívnych opatrení," uviedla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Manželka Eva je jeho veľkou oporou.
Foto
Herecký velikán Kvietik po dlhej dobe na verejnosti: Za čo sa modlí pred spaním?
(ilustračné foto)
Majitelia domu museli byť v šoku: V plote im skončilo auto! Čo to stvárala vodička?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Dopravné peklo v Bratislave: Nehody, kolóny a TU sa zdržíte aj 40 minút!
Let sa uskutočnil za nepriaznivých poveternostných podmienok. Vrak vrtuľníka našli záchranári až po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno.
Pohreb prezidenta Raísího: Jeho telo precestuje 5 oblastí v Iráne
Ilustračné foto
Dramatické ráno na západnom Slovensku: Búrky ukázali plnú silu! Hrozí NEBEZPEČENSTVO
Výstava Motýle exotických trópov v tropickom skleníku Viktória v areáli Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.
FotoVáš Tip
Farebná nádhera v košickej botanickej záhrade: Keď tam vojdete, už nebudete chcieť vyjsť!
Bývalý kanonier Marián Gáborík sleduje pozorne šampionát v Ostrave.
Gáborík sa vrátil do Ostravy ako fanúšik: Čo odkazuje Slafkovskému a prvému útoku?
Mamina Nina (39) s manželom vytvárajú svojim autistickým deťom parádne podmienky.
Foto
Rodina plní sen dcérke Laure: Autistke budujú vlastnú kaviareň! Jej slová vás dojmú
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Neohlásená návšteva na Ukrajine: K našim susedom pricestovala významná politička
Benátky, Taliansko
Populárna dovolenková destinácia v problémoch: Mesto hovorí o žalostnom ZLYHANÍ! Dôvodom sú turisti
Kim Čong-un a Vladimir Putin na stretnutí ešte v septembri v roku 2023.
Rusko opäť navštívilo Severnú Kóreu: Delegácia sa tam zdrží niekoľko dní! Čo plánujú?
ilustračné foto
Tvrdé ukrajinské útoky: Masívny požiar a... Zasiahli aj dôležitú ruskú budovu?!