Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2018 17:10 | Šport | Hokej
Foto

Prehľad Slovákov v NHL: Kto má isté miesto v prvom tíme a kto oň bude bojovať?

Mesiac pred štartom nového ročníka NHL a týždeň pred otvorením jej predsezónnych kempov je po zmluvami registrovaných 17 slovenských hokejistov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Z nich však iba desať má jednocestný kontrakt, z toho tiež nie všetci s istotou udržania sa v prvom tíme.

Z tohto pohľadu nie je isté, či počet Slovákov v NHL oproti minulej sezóne vzrastie. V uplynulom ročníku sa ich na profiligových ľadoch objavilo dokopy 13. V lete však svoj boj o NHL vzdal Marek Hrivík, ktorý sa vrátil do Európy. Tomáš Jurčo, s ktorým Chicago nepredĺžilo spoluprácu, ako neobmedzený voľný hráč na ponuku nového kontraktu stále čaká.

Dvaja skúsení Slováci začnú sezónu na listine zranených hráčov. Jej štart nestihne krídelník Ottawy Marián Gáborík, ktorý má za sebou operáciu posunutej medzistavcovej platničky. Obranca Edmontonu Andrej Sekera si počas letnej prípravy nešťastne roztrhol Achillovu šľachu a čaká ho niekoľkomesačná rehabilitácia. Oilers výrazne chýbal už vlani, keď pre zranenie kolena vynechal 46 stretnutí.

Otvoriť galériu

 

O absolútne stabilnej pozícii vo svojom mužstve môže zo Slovákov hovoriť iba kapitán Bostonu Zdeno Chára. Štyridsaťjedenročný zadák je už niekoľko rokov oporou svojho tímu, najbližšia sezóna bude jeho trinásta v drese Bruins.

"Medvedi" sa môžu stať baštou Slovákov v NHL, k Chárovi totiž pribudol v lete brankár Jaroslav Halák, ktorý sa bude snažiť v Bostone ukrojiť zo zápasovej porcie dlhoročnej brankárskej jednotky Tuukku Raska. O prvý tím (a splniť si tak životnú túžbu) chce zabojovať Marek Bakoš a naplno prezradiť do NHL plánuje aj ďalší slovenský útočník Peter Cehlárik.

Najlepšie platenými Slovákmi budú v nadchádzajúcom ročníku Andrej Sekera a Tomáš Tatar - obaja zhodne zarobia po 5,5 milióna dolárov. Tatar si už v minulej sezóne vyskúšal angažmán v tíme Vegas Golden Knights, s ligovým nováčikom sa prebojoval až do finále play off, lenže stabilné miesto v zostave nemal. Bude tak musieť ešte svojmu klubu potvrdiť, že bol vhodnou investíciou. Knights za neho obetovali tri draftové voľby (v 1., 2. a 3. kole).

Otvoriť galériu

Podobne je na tom aj Richard Pánik, ktorý po výmene do Arizony chvíľu vysedával na tribúne, no v závere sezóny ukázal svoje schopnosti a v prvom útoku pravidelne bodoval. Coyotes majú v platovom rozpočte aj kontrakt Mariána Hossu, ktorého získali z Chicaga, slovenský krídelník však už zo zdravotných dôvodov ukončil kariéru. Na staré známe miesto sa vrátil brankár Peter Budaj, ktorý bude v Los Angeles opäť kryť chrbát Jonathanovi Quickovi.

Podľa zámorských médií by tréneri Winnipegu mohli vo väčšej miere využiť schopnosti Marka Daňa, rovnako jednocestný kontrakt si vybojoval aj obranca Martin Marinčin v Toronte. Ten má za sebou skvelú sezónu v AHL. V nej bol oporou zadných radov farmárskeho tímu Toronto Marlies, s ktorým dokráčal až k zisku prestížneho Calderovho pohára. Podobne by rád naplno zakotvil v prvom tíme obranca Christián Jaroš (Ottawa).

Splniť si svoj sen a dostať sa do NHL túžia brankár Patrik Rybár v Detroite, obrancovia Erik Černák v Tampe, Martin Fehérváry vo Washingtone a útočník Marián Studenič v New Jersey. Všetci štyria už podpísali dvojcestné nováčikovské kontrakty a čakajú na premiéru v profilige.

Ďalší mladí slovenskí hokejisti budú mať možnosť ukázať svoje umenie v nováčikovských kempoch (Martin Bodák, Adam Ružička...), ktoré štartujú v zámorí tento týždeň. Úspešní z nich sa predstavia i v hlavných kempoch, kde budú mať šancu zabojovať o profesionálnu zmluvu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Fotografia z miesta nehody.
Vážna dopravná nehoda v centre Turzovky: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom!
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla
Fotografia nezvestného muža.
Foto
Polícia pátra po 57-ročnom Milošovi z Kotešovej: Nezvestný je už týždeň! Nevideli ste ho?
Ilustračné foto
Teplo vystrieda iné TRÁPENIE: Už to prichádza! Čo očakávajú meteorológovia?
Juraj Slafkovský a Cole Caufield sú veľmi dobrí kamaráti.
Foto
Američania sú už v Bratislave: Ich hviezda po príchode prosila Slafkovského o pomoc!
Problémy s kanalizáciou budú riešiť po svojom.
Údržba kanalizácie dopadla katastrofálne: Zomrelo päť ľudí, šiesty je v nemocnici! Čo sa im stalo osudným?