Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2016 09:03 | Správy | Domáce správy
Video

Vatikán zaviedol prevratné zmeny, mŕtvych musia pochovať do zeme: Čo ak je už popol rozsypaný?

Tesne pred Dušičkami prišiel Vatikán s prevratnými zmenami! Pozostalí katolíkov už nebudú môcť popol blízkych rozptýliť v prírode ani si urnu ponechať doma.

Podľa nových pravidiel môžu katolíci po smrti odpočívať len na cintoríne či na inom posvätnom mieste. Musia teraz tí, ktorí si nechali popol svojich príbuzných doma, urnu dodatočne uložiť na cintoríne? A čo ak ho na želanie nebožtíkov už rozptýlili?

Hoci katolícka cirkev po prvý raz kremáciu pripustila v roku 1963, doteraz nebolo striktne vymedzené, ako môžu pozostalí s popolom blízkych naložiť. „Smernicu vydali práve preto, že Kódex kánonického práva síce pripúšťal kremáciu, ale bližšie neošetroval, čo bude s popolom. Aj samotní biskupi si to vykladali rôzne, preto Vatikán v tom urobil poriadok a určil, ako to má byť,“ tvrdí cirkevný analytik Imrich Gazda.

Možnosť dať svojich blízkych spopolniť však volí čoraz viac ľudí po celom svete a výnimkou nie sú ani Slováci. „Osobne som sa zatiaľ nestretol s prípadom, že by niekto po katolíckom pohrebe a následnej kremácii dal popol zosnulého roztrúsiť. Aj doteraz sme pozostalým zdôrazňovali, že zosnulý má byť po kremácii pochovaný na cintoríne,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

 

Popol len na cintoríne

Zosnulí katolíci by mali byť na večný odpočinok uložení len na cintoríne či na inom posvätnom mieste, katolícka cirkev však aj naďalej preferuje pochovávanie mŕtvych do zeme. V prípade kremácie však stanovila nové pravidlá. „Popol sa musí riadne uchovávať na posvätnom mieste, teda na cintoríne alebo v kostole, prípadne v priestore výhradne určenom a na tento účel. Uchovávanie popola v domácnosti sa nepovoľuje,“ stojí v smernici, ktorú Vatikán zverejnil v utorok. Podľa nej bude uchovanie popola doma povolené len vo výnimočných prípadoch. „Nedovoľuje sa rozptýlenie popola do vzduchu, do zeme či do vody či iným spôsobom ani premena popola na spomienkové predmety,“ určuje v smernici Svätá stolica.

Otvoriť galériu

Čo ak majú popol doma?

Čo sa týka uloženia urny v dome, nie je to možné. Ak by existovali na- ozaj závažné príčiny, výnimku môže udeliť biskup. Katolíkov, ktorí urnu s popolom zosnulého majú ešte stále doma, prosíme, aby ju čím skôr dali uložiť na cintorín,“ povedal Kramara pre Nový Čas s tým, že ak by úmysel rozsypať popol pozostalí deklarovali ešte pred pohrebom a boli by rozhodnutí od neho neustúpiť, katolícky pohreb by museli odmietnuť.

 

Čo ak je popol nebohého už rozsypaný?

Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska:

- Ak sa stalo, že niekto rozsypal popol zosnulého z nevedomosti, nič sa nedá robiť. Nová inštrukcia prichádza práve preto, aby sa katolíkom objasnilo a pripomenulo, aký je v danej veci postoj Cirkvi. Ak niekto popol rozsypal úmyselne, napriek nášmu odporúčaniu, je to poľutovaniahodné. Nejde, samozrejme, o to, že by Boh vo svojej všemohúcnosti nemohol vzkriesiť telo zosnulého aj v takomto prípade. Rozsypanie popola do vzduchu, zeme alebo vody však v súčasnej kultúre zvykne byť prejavom odmietnutia viery vo vzkriesenie tela alebo vyjadrením panteistických či nihilistických tendencií, teda presvedčení, že po smrti človek splynie s univerzom, nič po ňom nezostane. Zámerom vydaného predpisu je zdôraznenie nestotožniteľnosti našej viery s takýmito presvedčeniami. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ms, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy.
Došlo k veľkému odhaleniu? Izraelskí vojaci oznamujú nález pri ofenzíve v Rafahu
Elon Musk spustil v Indonézii satelitný internet Starlink
Foto
Vysmiaty Elon Musk: Slávnostne spustil, na čo sa čakalo! Ktorú krajinu miliardár navštívil?
Foto
Tréner Weiss st. prehovoril o svojej budúcnosti: Nechcem nič konkretizovať, ale...
Cestovanie v lietadle môže byť nebezpečnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá.
Cestujete často lietadlom? Na TOTO si dávajte pozor! Obľúbený kúsok oblečenia môže predstavovať riziko
Dominika Cibulková
Foto
FOTO Dominike Cibulkovej sa tvrdá drina vypláca: ZMENA sa nedá prehliadnuť! Aha, ako zapózovala
Izraelsko palestínsky konflikt
Izrael opäť útočil na civilistov: V centre Gazy opäť zomierali nevinní, medzi nimi aj deti
Ilustračné foto
Aktualizované
Popoludní Slovensko zasiahnu búrky: Pre ktoré oblasti platí výstraha prvého stupňa?
5 dní po atentáte na premiéra Roberta Fica, prišiel minister obrany Robert Kaliňák na návštevu do Rooseveltovej nemocnice.
Foto
Robert Kaliňák prišiel za Ficom do nemocnice: Dorazil inak, ako jeho kolegovia! Pozrite sa na ten rozdiel
Speváčka Emma Drobná fandila našej reprezentácii priamo na tribúne ostravského štadióna.
Premiéra na štadióne: Speváčka Emma Drobná fandila našej reprezentácii
Herec Juraj Ďuriš
Foto
Talentovaný herec Ďuriš: Vášáryová bola veľmi prísna! Čo na ňu prezradil a ako nachytal Sajfu?
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Aktualizované
Zuzana Čaputová sa vyjadrila k zasadnutiu politických strán: Aký je jej postoj k tomuto stretnutiu?
Harmónia v úli: V tomto úli sme našli hneď dve kráľovné.
Váš Tip
V obci na východe Slovenska dokončili významný projekt: Záhrada upozorňuje na túto vec!