Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2016 09:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

O mesiac sa končí zmluva firme, ktorá v Bratislave svietila: Ocitne sa mesto v tme?

Budeme potrebovať baterky? V novembri tohto roka vyprší zmluva, ktorú v roku 1996 podpísalo hlavné mesto so spoločnosťou Siemens. Tá sa mala počas dvadsiatich rokov starať o naše verejné osvetlenie.

Koniec platnosti zmluvy sa však blíži a magistrát doteraz nevyhlásil verejné obstarávanie, ktoré môže podľa poslancov trvať aj pol roka. Namieste je teda otázka, kto sa v meste postará o osvetlenie. Už teraz sa totiž ľudia musia brodiť tmavými ulicami, pretože Siemens spílil lampy a nenahrádza ich novými. 

Problémy s chýbajúcim verejným osvetlením trápia obyvateľov viacerých mestských častí. Podľa starostu Dúbravky Martina Zaťoviča Siemens spiluje stĺpy verejného osvetlenia a nenahrádza ich novými. „V uliciach je tma, čo je pre našich obyvateľov nebezpečné,“ hovorí s tým, že lampy postupne hrdzavejú, pretože nie sú natierané antikoróznym náterom.

Hovorkyňa spoločnosti Monika Orbanová tvrdí, že lampy odstránili kvôli bezpečnosti a nahradia ich vtedy, keď na to dostanú peniaze od mesta. S chýbajúcimi lampami zápasí aj Vrakuňa. Jej starosta Martin Kuruc sa tiež pýta, kto sa bude starať o osvetlenie od novembra, keď sa zmluva so Siemensom skončí. Podľa jeho slov doteraz totiž nebolo vyhlásené verejné obstarávanie, ktoré by prinieslo nového správcu osvetlenia. „Takéto náročné obstarávanie pritom trvá pol roka až trištvrte,“ dodal.

Otvoriť galériu

 

Kto bude svietiť?

Ako prezradil hovorca magistrátu Richard Dírer, s prípravami súťaže by sa mohlo začať už čoskoro. „Vzhľadom na problémovosť tendra spred dvadsiatich rokov, ako aj náročnosť celej problematiky dal primátor Ivo Nesrovnal vypracovať komplexnú analýzu verejného osvetlenia v Bratislave. S výsledkami budeme informovať v najbližších dňoch,“ uviedol. Na základe výsledkov by sa začalo s verejným obstarávaním. Magistrát sa neobáva, že by v meste až do vysúťaženia správcu osvetlenia nadišla tma. „Až do získania nového zmluvného partnera bude zabezpečená komplexná prevádzka verejného osvetlenia,“ uzavrel hovorca mesta Richard Dírer. Kto a za akých podmienok to bude robiť, však neprezradil. Siemens Novému Času potvrdil, že je pripravený svietiť aj naďalej. Rovnako priznal, že sa aj po 20 rokoch opäť prihlásia do verejnej súťaže.

Nevýhodná zmluva

Hlavné mesto podpísalo zmluvu so Siemensom v roku 1996 s platnosťou na 20 rokov. Podľa viacerých poslancov je totiž nevýhodná, pretože má množstvo dodatkov, ktorými sa služby za správu osvetlenia zbytočne predražili. Okrem toho je podľa nich osvetlenie v katastrofálnom stave. Lampy chýbajú alebo postupne hrdzavejú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!
Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí
(ilustračné foto)
Škandál na fare: Kňaz mal zneužiť skoro 40 000 eur! Odpadnete, čo si za to kúpil
Kto sa stal víťazom?
Foto
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
(ilustračná fotografia).
Hamas odpálil rakety na izraelské územie: Armáda hlási straty na ľudských životoch