Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2016 12:00 | Správy | Domáce správy

Mama Natálie z centra Čistý deň sa konečne stretla s dcérou: Táto správa však rodičov úplne zdrvila!

Najprv im nedovolili stretávať sa, teraz im chcú zobrať aj práva rodičov! Drahomíra (49) a Miroslav (49) sú už psychicky zrútení z toho, že nemôžu byť so svojou dcérou, ktorú im podľa nich ukradol štát.

Ich dcéra Natália (16) bola po tom, ako sa prevalila kauza o jej údajnom sexuálnom zneužívaní pracovníkom resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, súdom premiestnená do zariadenia Komunita Ľudovítov pri Zvolene. Odvtedy sa s ňou jej rodičia nemohli stretnúť. Napokon pod tlakom médií riaditeľ ústavu dovolil matke niekoľkominútovú návštevu. Medzitým sa však exmanželia dozvedeli, že sociálka požiadala súd o obmedzenie ich práv! 

Rodičia Natálie (16) sú zúfalí! Ich dcéru mali v resocializačnom zariadení Čistý deň sexuálne zneužiť ešte v čase, keď mala len 14 rokov. Odvtedy sa v rodine rozpútalo peklo. Natália bola preložená do zariadenia v Polome pri Zvolene. Rodičia za dcérou boli trikrát, no kontakt s ňou im neumožnili.

„Konám len na podnet polície. Vyšetrovateľ mi prišiel povedať, že Natália sa zatiaľ, kým nebude vyšetrovanie ukončené, s nikým kontaktovať nemôže, a to len preto, aby nebolo zmarené vyšetrovanie,“ povedal ešte v piatok ráno Novému Času riaditeľ zariadenia Ľubomír Gábriš. Podľa právnika však takýto postup nie je adekvátny.

„V trestnom konaní vyšetrovateľ nemôže dávať neoficiálne pokyny a zakazovať styku deťom s rodičmi. Deti sú počas vyšetrovania v pozícii svedkov a nemožno ich obmedzovať v trestnom konaní v kontakte s rodičmi,“ vysvetlil advokát Juraj Bizon.

 

Po tlaku médií povolili

V piatok poobede bolo zrazu všetko inak! Matka Drahomíra sa po dlhých dňoch odlúčenia konečne mohla na pár minút stretnúť s milovanou dcérou, od šťastia nevedela ani rozprávať. „Som dokonale šťastná a dojatá. Konečne som mohla vidieť dcérku, ktorú milujem. Vidieť, že Natália prosperuje. Veľmi chce začať študovať a po dohode s riaditeľom sme sa dohodli na externom štúdiu. Moja dcéra je v tomto zariadení veľmi šťastná, dostáva tu presne to, čo v Čistom dni nemala," povedala Natáliina mama s tým, že jej dcéra dokonca začala chodiť do kostola.

Prídu o práva?

Po krátkej radosti však rodičov zasiahla aj ďalšia rana! ÚPSVaR v Piešťanoch na nich podal na Okresný súd Bratislava nepríjemný podnet na vykonanie zásahu do rodičovských práv a povinností. Podľa nich situáciu nezvládajú a nedokážu dcére poskytnúť bezpečný domov. „Z pohľadu zistených skutočností, máme za to, že tlak, ktorý vyvíja matka maloletej spolu s manželom na zariadenie, a to tak, že sa vyhrážajú verbálnym spôsobom riaditeľovi, fyzickou likvidáciou, tiež cestou medializácie a bulvarizácie prípadu. Toto neprospieva maloletej Natálii, jednak z pohľadu jej prežívania ani z pohľadu kvalitného fungovania v rámci resocializačného procesu,“ píše sa v podnete, ktorý už čaká na súde. Ak však súd rozhodne a rodičom obmedzí práva, Natáliu tak skoro zrejme neuvidia.

Otvoriť galériu

Podnet na obmedzenie práv rodičov

Otec maloletej Natálie poskytol Novému Času podnet na vykonanie zásahu do rodičovských práv a povinností, ktorý na súd podala sociálka v Piešťanoch. Sociálna poradkyňa Ida Želinská si okrem iného myslí, že úradníčka koná neprofesionálne a unáhlene.

1. Hra o čas

- „Sociálka“ pozná systém - vie, že ak jej návrh prejde, bude trvať niekoľko mesiacov či rokov nekonečným dokazovaním „slovu proti slovám“, kým sa ho podarí zvrátiť.

2. Znevýhodňujú matku

- Sociálka rok vedela, že dieťa je mimo Čistého dňa. Informovala o tom súd takto podrobne, ako to robí v tomto podaní? O čo pre dieťa za r. 2015 a 2016 žiadala súd? Požiadala o to, aby sa skončil pobyt v Čistom dni, keď preukázateľne a kontrolovane bolo dieťa doma? Až teraz - po mediálnej víchrici, sa zobudili a urobili len to, čo vedia - znedôveryhodňujú matku, používajú administratívne nástroje, proti ktorým sú bežní ľudia bezmocní.

3. Polopravdy

- V podaní sa narába s polopravdami, sociálka nenápadne podsúva súdu, že jeden z členov rodiny sa neživí legálne - ako potom tá rodine pred očami sudcu vyzerá? Súd možno rozhodne na základe návrhu bez toho, aby ich videl.

4. Iné metódy

- Netreba so všetkým hneď bežať na súd. Sú aj iné nástroje, ako pomôcť rozhádanej rodine, než zákaz kontaktu - napríklad dobrá analýza toho, čo sa stalo, využitie možností, ktoré dáva zákon 305/2005 Z. z.

Kedy vám štát môže vziať dieťa?

Mnohí rodičia sa už ocitli v situácii, keď im štát odňal dieťa a ďalším to hrozí. Nový Čas zhrnul dôvody, pre ktoré deti putujú do rôznych zariadení, ako je napríklad Resocializačné stredisko Čistý deň v Galante. V akých prípadoch môže sociálka dieťa rodičom odobrať? Čo hovorí zákon a na čo má rodič právo?

Čo odňatiu predchádza

- orgán sociálnoprávnej ochrany detí a kurately (úrad práce, sociálnych vecí a rodiny) začne konať, keď zaznamená nevhodné správanie dieťaťa

- zväčša ide o prípady, keď dieťa pácha trestnú činnosť, berie drogy, má poruchy správania a problémy v škole či vo vzťahoch s ľuďmi

- ak je to potrebné v záujme dieťaťa, úrad rozhodne o výchovnom opatrení podľa zákona o rodine alebo výchovných opatreniach podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí (môže ísť o napomenutie, dohľad, poradenstvo či liečbu)

Ďalší postup

- úrad určí právnickú alebo fyzickú osobu alebo akreditovaný subjekt, ktorý má v tejto veci spolupracovať, a obdobie výchovného opatrenia

- po uplynutí tohto obdobia zhodnotí účinnosť opatrenia

- ak splnilo svoj účel, zruší ho

- ak výchovné opatrenie neplní účel, úrad môže:

a) nahradiť opatrenie iným

b) navrhnúť súdu, aby dieťa dočasne odňal zo starostlivosti rodičov aj proti ich vôli a nariadil mu:
- zariadenie, ktoré vykonáva odbornú diagnostiku, najdlhšie na 6 mesiacov
- iné zariadenie najdlhšie na 6 mesiacov
- resocializačné zariadenie

c) navrhnúť súdu, aby dieťa umiestnil do náhradnej starostlivosti
Pozor!
Súd môže dieťa odňať aj vtedy, ak tomu nepredchádzali výchovné opatrenia podľa zákona o rodine.

Rodič je stále rodičom

- dieťa možno od rodičov odlúčiť len výnimočne a na základe súdneho rozhodnutia

- účastníkmi súdneho konania sú aj rodičia maloletého

- dieťa zastupuje kolízny opatrovník - výnimkou môže byť len prípad, keď súd rozhoduje o predbežnom opatrení

- ak je to v záujme maloletého, súd môže rodičom pozastaviť rodičovské práva

- ak rodičia žijú neusporiadaným spôsobom života, vôbec nevykonávajú svoje povinnosti alebo nezabezpečujú výchovu maloletého dieťaťa, súd im obmedzí ich práva

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, nh, Jozef Čavojec, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť
Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala