Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2016 10:00 | Správy | Politika

Skončí Procházka ako sudca v Luxemburgu? Toto sú 4 možné scenáre!

Strana Sieť prežila cez víkend neplánované zemetrasenie. Radoslav Procházka (44) prišiel o post predsedu strany, ktorým sa stal minister dopravy Roman Brecely (50).

Ten si teraz musí udobriť piatich nespokojných poslancov okolo Andreja Hrnčiara (43), ktorým sa zdal snem nedemokratický a na protest odišli. Nevyjadrili sa však, čo majú v pláne. V pondelok by sa s nimi mal Brecely stretnúť a dohodnúť sa. Z gazdu pravice Procházku sa stal radový poslanec a je možné, že ho vláda Roberta Fica za doterajšie služby pošle do Luxemburgu ako sudcu EÚ. Uzávierka prihlášok je dnes.

Víkendový snem strany Sieť mal všetko, čo dobrá reality show. Tajomstvá, hádky, dramatické zauzlenie, prekvapivý záver a medzitým vulgárne nadávky. Novým predsedom sa stal Roman Brecely, čo zaskočilo aj samotného Procházku. „Ty to poď viesť, ja idem do prdele, chalani. Nedá sa s vami robiť,“ zahlásil, keď bolo jasné, že Brecely sa zrejme stane predsedom. A pridal k tomu ešte aj poriadne silný vulgarizmus: „Vám musí je*ať, chalani, vám musí je*ať!“ Za vulgárne slová, ktoré zachytili mikrofóny, sa Procházka neskôr ospravedlnil.

Otvoriť galériu

Brecely si nadávky nevšimol

Nový predseda Siete tvrdí, že si nadávky nevšimol. „Nezaregistroval som to. Riešil som z môjho pohľadu kľúčovú situáciu, keď ma napriek mojim vyjadreniam nominovali na predsedu Siete,“ vysvetľuje Brecely a dodáva, že to nepovažuje za tragédiu. „Nepovažujem Radov výraz za najväčšiu katastrofu na Slovensku, keď vezmem do úvahy vypätú situáciu s tým, že nehovorili do mikrofónu, ale sami pre seba,“ dodal Brecely. 

Z Procházku sudca?

Procházka sa stane teraz radovým členom Siete. Vo svojom odstupujúcom prejave však naznačil, že sa pokúsi získať úlohu, v ktorej bude Slovensku robiť dobré meno a bude tam užitočnejší. Veľký priestor v príhovore pritom venoval prospešnosti členstva v EÚ. Svoje ďalšie pôsobenie má zverejniť v pondelok. A práve dnes je uzávierka prihlášok na sudcov európskeho súdu. Na priamu otázku, či má také ambície, Procházka odmietol odpoveď. Analytik si myslí, že možné to je.

„Pre Procházku by to bolo vykúpenie. Odborne ho nebude určite nikto spochybňovať,“ uviedol politológ Tomáš Koziak. Ako dodal, tak by to zároveň mohla byť odmena pre Prochádzku od Fica za to, že dotiahol Sieť do koalície. Komplikáciou by však bolo, že Procházka by stratil poslanecký mandát a namiesto neho by nastúpila Zuzana Zimenová, ktorá otvorene povedala, že vládu so Smerom podporovať nebude, takže Sieť by prišla o ďalšieho poslanca.

Otvoriť galériu
Štyri scenáre.
Zdroj: anc

Otvoria koaličnú zmluvu?

Hlavnou otázkou zostáva, ako sa zachová päť poslancov okolo Andreja Hrnčiara, ktorí zo snemu na protest odišli. Po zvolení Brecelyho pristúpili k vyčkávacej taktike. „Budeme sledovať ďalšie kroky nového vedenia,“ vyhlásili nespokojní poslanci Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík a Igor Janckulík.

Nový Čas načrtol ???? štyri možné scenáre. „Najpravdepodobnejšie je, že sa dohodnú s Brecelym. Aj pre vládu by to bolo najlepšie riešenie, ale otázne je, či dokážu prehrýzť osobné antipatie a vlastnú samoľúbosť na oboch stranách,“ zhodnotil politológ Koziak.

Pripustil však, že piati poslanci majú dobrú pozíciu aj pre priame vyjednávanie s Ficom. „Päť poslancov je jednoducho viac ako dvaja, ktorí zostali v Sieti,“ tvrdí. Scenár spojenia odpadlíkov s Mostom je tiež podľa neho možný, ale to by sa asi nepáčilo SNS. Spojenie s vyhodenými kollárovcami považuje za najmenej pravdepodobný.

Otvoriť galériu

Čo zachytili mikrofóny

Keď delegáti začali neplánovane navrhovať za predsedu Romana Brecelyho s tým, že strana potrebuje „krízového manažéra“, Procházka stratil nervy a pustil sa do Brecelyho i ďalšieho kandidáta Tomáša Stoklasu. Zabudol, že mikrofóny sú zapnuté, a vypadli z neho tvrdé slová.

Procházka Brecelymu: „Tu to máte, zoberte si to. Ty to poď viesť, ja idem do prdele, chalani. Nedá sa s vami robiť. Nič, akože sorry, ale nič, nič. Dobre, dobre, ako chceš. Je mi to fakt jedno.“

Nahlas do mikrofónu: „Ďalší prihlásený do rozpravy? Nič. Dobre.“

Opäť potichu: „Krízový manažér, ty kokos. Vám musí je*ať, chalani, vám musí je*ať!“

Brecely: „To nebolo plánované!“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?