Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2016 12:00 | Správy | Politika

Odchádzajúceho šéfa Siete zradili mikrofóny: Čo predchádzalo vulgárnym nadávkam Procházku?!

Zakladateľ Siete Radoslav Procházka (44) už nie je predsedom vlastnej strany.

Na víkendovom sneme strany sa novým šéfom prekvapujúco stal doterajší prvý podpredseda a minister dopravy Roman Brecely. Pätica nespokojných poslancov na protest ešte pred hlasovaním o predsedovi zo snemu odišla a ich kandidát Eduard Adamčík sa kandidatúry vzdal. Brecely sa tak dostal do pikantnej situácie, lebo ako predseda strany má pod kontrolou iba dvoch poslancov – Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú.

Snem Siete sa zmenil na reality show v priamom prenose, rokovanie totiž prebiehalo za prítomnosti médií. Procházka si najprv sypal popol na hlavu a všetku vinu za neúspech zobral na seba. „Zlyhal som. Môj výsledok je mínus osem a dnes neviem urobiť viac ako mínus jeden,“ a ohlásil, že ako predseda končí. To však nespokojným piatim poslancom nestačilo. Pätica napokon odišla zo snemu bez boja, aj keď jeden z nich – Eduard Adamčík – chcel pôvodne kandidovať na predsedu. Po tom, čo im členovia strany nedovolili zmenu programu v ich prospech, poslanci Andrej Hrnčiar, Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Igor Janckulík opustili sálu. „Počkáme si na výsledok,“ uviedol Hrnčiar s tým, že zo strany zatiaľ neodchádzajú.

Otvoriť galériu

Navrhli Brecelyho

Medzitým sa v sále hľadal predseda. Keďže Adamčík z boja odpadol, hľadala sa náhrada, aby v boji o šéfa strany neostal iba pre verejnosť pomerne neznámy právnik Tomáš Stoklasa. Vystúpili viacerí delegáti a zrazu navrhli za predsedu ministra dopravy Romana Brecelyho. „Strana potrebuje krízového manažéra,“ vyhlásil jeden z nich. Prekvapený Brecely sa v podstate nezmohol na slovo. „Toto sa asi nedá odmietnuť, takže nomináciu prijímam,“ povedal. Najmä spojenie krízový manažér nahnevalo Procházku a šťavnato vynadal Brecelymu. „Vám musí je*ať,“ povedal a jeho slová zachytili mikrofóny.

 

Následne vystúpil Stoklasa s hodinovým prejavom, čo všetko chce so stranou spraviť. Po hodine to však zaklincoval tým, že sa vzdáva a odporúča Brecelyho. Delegáti ho nakoniec zvolili za nového predsedu. „Nebolo to v pláne,“ uviedol Brecely po voľbe. Snem potom pokračoval za zatvorenými dverami. Podľa tvrdenia niektorých delegátov Procházka neskôr nahradil pri vedení snemu novozvoleného predsedu Brecelyho a začal riadiť snem aj napriek tomu, že vo svojom prejave priznal, že „zlyhal“ a „nemám morálne právo vás viesť“.

Otvoriť galériu

Bez šance na život

Podľa analytikov strana Sieť je mŕtva a má mizivé šance na oživenie. „Ktokoľvek by sa stal predsedom strany, už by ju neoživil,“ uviedol politológ Grigorij Mesežnikov. Voliči podľa neho stratili dôveru v Sieť už dávno, o čom svedčia jej preferencie v prieskumoch okolo jedného percenta. Osudom pätice nespokojencov zo Siete by sa nejako závažne nezaoberal. Myslí si, že akékoľvek ich rozhodnutie neovplyvní situáciu vo vládnej koalícii.

„Brecely je pokračovaním Radoslava Procházku,“ domnieva sa politický analytik Ján Baránek. Jeho zvolenie za predsedu je podľa neho iba udržiavacím scenárom. „Ich jediným cieľom je zostať v parlamente čo najdlhšie, aby splatili dlhy,“ uzavrel Baránek.

Otvoriť galériu

Čo zachytili mikrofóny

Keď začali delegáti neplánovane navrhovať za predsedu Romana Brecelyho s tým, že strana potrebuje „krízového manažéra“, tak Procházka stratil nervy a pustil sa do Brecelyho i ďalšieho kandidáta Tomáša Stoklasu. Zabudol, že mikrofóny sú zapnuté a vypadli z neho tvrdé nadávky.

Procházka Brecelymu: „Tu to máte, zoberte si to. Ty to poď viesť, ja idem do prdele, chalani. Nedá sa s vami robiť. Nič, akože sorry, ale nič, nič. Dobre, dobre, ako chceš. Je mi to fakt jedno.“

Nahlas do mikrofónu: „Ďalší prihlásaný do rozpravy? Nič. Dobre.“

Opäť potichu: „Krízový manažér, ty kokos. Vám musí je*ať, chalani, vám musí je*ať!“

Brecely: „To nebolo plánované!“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní