Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2016 11:17 | Správy | Peniaze

Hechter dostal zákaz predaja zájazdov: Prekvapujúce slová z Národnej banky!

Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Nitre doručil cestovke (CK) Hechter Slovakia v zmysle zákona o ochrane spotrebiteľa predbežné opatrenie.

Na základe neho jej nariadil zastavenie nekalej obchodnej praktiky, ktorá spočíva v uzatváraní zmlúv o obstaraní zájazdu na predaj vlastných zájazdov.

Zároveň cestovná kancelária nemôže uvádzať v akejkoľvek forme informácie o tom, že má poistnú zmluvu pre prípad úpadku. SOI o tom informovala na svojej internetovej stránke. "Zastavenie tejto obchodnej praktiky sa dotýka všetkých prevádzok a sídla spoločnosti vrátane predaja na diaľku prostredníctvom akýchkoľvek webových stránok," priblížila SOI. A to až dovtedy, kým nebude mať cestovná kancelária uzatvorenú novú zmluvou o poistení zájazdov pre prípad úpadku cestovnej kancelárie alebo bankovú záruku.

SOI zakázala kancelárii predaj zájazdov ešte 30. júna tohto roku, keďže nemala poistenie proti insolventnosti alebo bankovú záruku, ktorú zo zákona musí mať. Inšpektori kanceláriu následne navštívili, ale tá stále nemala zaistenú ani jednu z týchto možností. Podľa SOI tak kancelária porušila uložené záväzné pokyny, za čo jej hrozí pokuta viac ako 16.000 eur.

 

Hechter bol pôvodne poistený v Allianz Slovenskej poisťovni, tá mu ale zmluvu vypovedala. Podľa poisťovni bolo dôvodom opakované neplnenie si zmluvných povinností. Cestovná kancelária však toto vypovedanie zmluvy nepovažuje za opodstatnené a podala v tejto veci žalobu na súd. Hechter tiež uvádza, že ho ostatné poisťovne nechcú poistiť a banky nevedia pre nejasnosť zákona zabezpečiť bankovú záruku. Kancelária sa preto obrátila na Národnú banku Slovenska (NBS), aby určila subjekt, ktorý má kancelárii poskytnúť poistenie alebo bankovú záruku.

NBS však v tejto súvislosti upozornila, že žiadna poisťovňa nie je zo zákona o zájazdoch povinná uzavrieť s cestovnou kanceláriou poistenie zájazdu a zároveň, že NBS nie je oprávnená určiť, kto je povinný poistiť cestovnú kanceláriu. Celý problém odporúča riešiť so SOI, keďže tá má na starosti kontrolu dodržiavania zákona o zájazdoch a cestovných kanceláriách.

Podajú námietku

Hechter Slovakia chce podať námietku proti predbežnému opatreniu na zákaz predaja zájazdov, ktoré jej uložila Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). "Proti opatreniu podáme v stanovenej lehote námietku a zároveň považujeme toto opatrenie v nesúlade so zákonom," uviedol manažér kancelárie Peter Pozníček. Predbežné opatrenie je podľa neho preskúmateľné súdom a v tejto chvíli ho kancelária nechce komentovať. V spolupráci s právnym oddelením ale situáciu analyzuje.

Pozníček doplnil, že cestovná kancelária má dostatok finančných prostriedkov, aby splnila zákonnú podmienku zabezpečenia poistenia proti insolventnosti. "CK Hechter momentálne rokuje s finančnými subjektmi o poistení," priblížil. Zároveň dovolenkárov uistil, že všetci, ktorí s cestovnou kanceláriou dovolenkujú a majú kúpené dovolenky, sa nemusia obávať o svoju dovolenku a príjemné zážitky s ňou spojené. "CK Hechter finančne kryje všetkých svojich klientov a tí čerpajú všetky predplatené služby," dodal Pozníček. Klienti kancelárie tak nie sú podľa neho nijako ovplyvnení touto medializovanou kauzou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák komunikoval s Čaputovou a Pellegrinim: Zdôraznil, čo je potrebné spraviť
Zľava: Rastislav Trnka, Jozef Viskupič, Juraj Droba.
Župani odsúdili atentát na premiéra Fica: Silné odkazy pre Slovákov!
Varovanie pred búrkami
V ktorej časti Slovenska nás potrápi vietor? SHMÚ vydal viacero výstrah
Monika Beňová reaguje na atentát na Roberta Fica.
Foto
Drsná reakcia Beňovej po ÚTOKU na Fica: Neodpustím im, nech si teraz spytujú svedomie!
Minister obrany Robert Kaliňák
Robert Kaliňák vyzval médiá: Tomuto by sa mali pri diskusiách vyhnúť
Vyhlásenie šéfredaktorov a vedenia News and Media Holding
Petr Fiala prijal v Strakovej akadémii Roberta Fica.
Fiala sa teší, že stav Fica je stabilizovaný: Prehovoril o svojej ochranke! Bude niečo meniť?
Volebná centrála Petra Pellegriniho.
Zvolený prezident Pellegrini cestuje do nemocnice v Banskej Bystrici: Toto je dôvod
Ruský prezident Vladimir Putin.
Útok na Krym! Rusi hlásia zvláštne správy: Vedia niečo viac?
Atentátnik Juraj Cintula bol aj pred atentátom na predsedu vlády politicky angažovaný.
Foto
FOTO strelec Cintula protestoval proti Ficovi ešte pred osudným incidentom: Objavil sa na tomto mieste
Čo spája Šutaja Eštoka a Fica?
Aktualizované
Šutaj Eštok sa vyjadril k streľbe v Handlovej: Bezpečnostné opatrenia boli na maximálnej možnej úrovni
Jozefove sovy skončili aj za Atlantickým oceánom.
Foto
Drevené operence Jozefa dobýjajú SVET: Jeho výtvory sú aj v Austrálii a Kanade! Žne jeden úspech za druhým