Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2016 11:17 | Správy | Peniaze

Hechter dostal zákaz predaja zájazdov: Prekvapujúce slová z Národnej banky!

Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Nitre doručil cestovke (CK) Hechter Slovakia v zmysle zákona o ochrane spotrebiteľa predbežné opatrenie.

Na základe neho jej nariadil zastavenie nekalej obchodnej praktiky, ktorá spočíva v uzatváraní zmlúv o obstaraní zájazdu na predaj vlastných zájazdov.

Zároveň cestovná kancelária nemôže uvádzať v akejkoľvek forme informácie o tom, že má poistnú zmluvu pre prípad úpadku. SOI o tom informovala na svojej internetovej stránke. "Zastavenie tejto obchodnej praktiky sa dotýka všetkých prevádzok a sídla spoločnosti vrátane predaja na diaľku prostredníctvom akýchkoľvek webových stránok," priblížila SOI. A to až dovtedy, kým nebude mať cestovná kancelária uzatvorenú novú zmluvou o poistení zájazdov pre prípad úpadku cestovnej kancelárie alebo bankovú záruku.

SOI zakázala kancelárii predaj zájazdov ešte 30. júna tohto roku, keďže nemala poistenie proti insolventnosti alebo bankovú záruku, ktorú zo zákona musí mať. Inšpektori kanceláriu následne navštívili, ale tá stále nemala zaistenú ani jednu z týchto možností. Podľa SOI tak kancelária porušila uložené záväzné pokyny, za čo jej hrozí pokuta viac ako 16.000 eur.

 

Hechter bol pôvodne poistený v Allianz Slovenskej poisťovni, tá mu ale zmluvu vypovedala. Podľa poisťovni bolo dôvodom opakované neplnenie si zmluvných povinností. Cestovná kancelária však toto vypovedanie zmluvy nepovažuje za opodstatnené a podala v tejto veci žalobu na súd. Hechter tiež uvádza, že ho ostatné poisťovne nechcú poistiť a banky nevedia pre nejasnosť zákona zabezpečiť bankovú záruku. Kancelária sa preto obrátila na Národnú banku Slovenska (NBS), aby určila subjekt, ktorý má kancelárii poskytnúť poistenie alebo bankovú záruku.

NBS však v tejto súvislosti upozornila, že žiadna poisťovňa nie je zo zákona o zájazdoch povinná uzavrieť s cestovnou kanceláriou poistenie zájazdu a zároveň, že NBS nie je oprávnená určiť, kto je povinný poistiť cestovnú kanceláriu. Celý problém odporúča riešiť so SOI, keďže tá má na starosti kontrolu dodržiavania zákona o zájazdoch a cestovných kanceláriách.

Podajú námietku

Hechter Slovakia chce podať námietku proti predbežnému opatreniu na zákaz predaja zájazdov, ktoré jej uložila Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). "Proti opatreniu podáme v stanovenej lehote námietku a zároveň považujeme toto opatrenie v nesúlade so zákonom," uviedol manažér kancelárie Peter Pozníček. Predbežné opatrenie je podľa neho preskúmateľné súdom a v tejto chvíli ho kancelária nechce komentovať. V spolupráci s právnym oddelením ale situáciu analyzuje.

Pozníček doplnil, že cestovná kancelária má dostatok finančných prostriedkov, aby splnila zákonnú podmienku zabezpečenia poistenia proti insolventnosti. "CK Hechter momentálne rokuje s finančnými subjektmi o poistení," priblížil. Zároveň dovolenkárov uistil, že všetci, ktorí s cestovnou kanceláriou dovolenkujú a majú kúpené dovolenky, sa nemusia obávať o svoju dovolenku a príjemné zážitky s ňou spojené. "CK Hechter finančne kryje všetkých svojich klientov a tí čerpajú všetky predplatené služby," dodal Pozníček. Klienti kancelárie tak nie sú podľa neho nijako ovplyvnení touto medializovanou kauzou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Premiér Robert Fico s ďalšími ministrami a zástupcami regiónu riešili pomoc v rámci okresov Prievidza a Partizánske.
Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR: Rokovanie plánuje aj vláda
Dárius Rusnák o oddychu počas turnaja: Jedno pivo to môže rozbehnúť!
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Foto
FOTO Strelec Juraj v sprievode mužov zákona: Na tomto mieste musel byť prítomný!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Foto
Ukrajina vyšla s pravdou von: Je to zlé! Prichádza ZVRAT vo vojne? Desivé varovanie
Janka prišla darovať krv už 47-krát.
Foto
Janka prišla pomôcť aj s kolegami: Operátori prehovorili aj o najemotívnejších telefonátoch pri záchrane života
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin sa môže tešiť zo stretnutia: Čína je pripravená pracovať s Ruskom! Aký majú cieľ?
Red and blue Lights of police car in night time, crime scene. Night patrolling the city. Abstract blurry image.
Muži zákona zasahovali na univerzite: Zhromaždili sa tam desiatky ľudí! Zatykač na seba nenechal dlho čakať
Pokochať sa rozkvitnutými rododendronmi prišli aj Jana (30), Lukáš (2), Ivana (33) a Elisa (2) zo Zvolena.
Váš Tip
Vo zvolenskom arboréte sa uskutoční výnimočná akcia: Kedy sa môžete prísť pokochať zbierkou krásnych rododendronov?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj oznámil vývoj situácie v Charkovskej oblasti: Pre celý svet má jasný odkaz!
Juraj Cintula je spájaný s bývalou proruskou kupinou Slovenskí branci.
Foto
Útočník z atentátu na premiéra je spájaný s bývalou proruskou skupinou: Pozrite sa na obsah jeho príspevku
Neskôr na linku nasadili veľkokapacitné lietadlá.
Foto
Pred 100 rokmi prvýkrát vzduchom spojili Prahu s Bratislavou a Košicami: TAKTO kedysi prepravovali ľudí
Slovenskí hokejisti to majú na štadión pár krokov: Pre TOTO sa však vozia dodávkou!