Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2016 22:18 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Pokus o vojenský prevrat v Turecku: Šokujúce slová zadržaných vojakov!

Z Turecka bol v piatok večer ohlásený pokus o vojenský prevrat.

Ste práve v Turecku? Napíšte nám o vašej aktuálnej situácii na tip@novycas.sk


Vodcovia armádneho prevratu v Turecku vo vyhlásení uviedli, že plne preberajú moc v krajine kvôli rastúcej autokracii súčasného režimu, narušeniu vlády sekulárneho práva a kvôli zvýšenej hrozbe terorizmu. Vodcom pokusu o prevrat je generál Hulusi Akar. Oznámil to Bloomberg.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Puč v Turecku
19:29

Touto správou sa náš ONLINE prenos končí. Aktuálne správy nielen z diania v Turecku nájdete na Čas.sk. Ďakujeme za pozornosť.

19:26

V Turecku v súvislosti s nevydareným pokusom o vojenský prevrat zadržali okrem vysokopostaveného generála Adema Hudutiho aj generála Akina Öztürka. Huduti je veliteľom časti pozemných jednotiek, ktoré majú základňu vo východoanatolijskom meste Malatya a chráni hranice so Sýriou, Irakom a Iránom. Öztürk býval veliteľom tureckého letectva. Informovala o tom tlačová agentúra Anadolu.

Celkovo bolo doteraz zadržaných 2 839 vojakov, ktorí sú podozrievaní z podielu na puči, oznámil na tlačovom briefingu premiér Binali Yildirim. Medzi zatknutými sú aj vysokopostavení dôstojníci. Stanica CNN Türk informovala, že ide aj o štyri generálov a 29 plukovníkov.

19:20

"Prezident a jeho tím vyjadrili poľutovanie nad stratou životov a dali najavo, že je nevyhnutné, aby všetky strany v Turecku konali v súlade s vládou práva a aby sa vyvarovali činov, ktoré povedú k ďalšiemu násiliu alebo nestabilite," uviedol Biely dom vo vyhlásení o Obamovom rokovaní s bezpečnostnými poradcami. Prezident USA tiež znovu uistil o neochvejnej podpore Spojených štátov "demokraticky zvolenej, civilnej" vláde v Turecku.

18:54

Podľa tureckých médií bol zadržaný aj vysokopostavený sudca ústavného súdu Alparslan Altan.
Altan je jedným zo 17 sudcov ústavného súdu a zastáva tiež funkciu podpredsedu tohto súdu. Údajne bol napojený na teroristickú organizáciu vedenú duchovným Fethullah Gülen, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strojcu pokusu o puč.

18:52

V Turecku zadržali vysokopostaveného generála Adema Hudutiho, informuje tlačová agentúra Anadolu.

18:41

V zákonodarnom zbore v Ankare práve prebieha mimoriadne zasadnutie, na ktorom sa očakáva prijatie spoločného vyhlásenia podpísaného všetkými stranami.

18:38

"Náš prezident a vláda majú veci pod kontrolou. Turecké ozbrojené sily neboli v tomto pokuse o prevrat zapojené ako celok. Bol vykonaný klikou v rámci ozbrojených síl a mimo hierarchie velenia," uviedla pre TASR turecká ambasáda.

18:34

Situácia v Turecku sa po pokuse o štátny prevrat z noci na sobotu vrátila do normálu. Situácia v letoviskách v krajine je pokojná a nie sú odtiaľ hlásené žiadne incidenty, pričom na Atatürkovom letisku v Istanbule obnovili lety. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytlo TASR veľvyslanectvo Tureckej republiky v SR. Turecko je podľa neho vďačné a veľmi si váži vyjadrenia solidárnosti a podpory od slovenských predstaviteľov.

17:58

Turecko uzavrelo vzdušný priestor pre vojenské lietadlá, uviedol Pentagon. Operácia proti IS sa prispôsobujú, aby bol dopad tejto situácie čo najmenší.

17:57

Organizátori piatkového prevratu nie sú podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima vojaci, ale ide o teroristov, ktorí zaútočili na parlament. Yildirim to v sobotu vyhlásil pri mimoriadnom zasadaní parlamentu v Ankare. Puč v spoločnom vyhlásení odsúdili všetky štyri hlavné politické strany v krajine, uviedla agentúra Reuters.

17:45

Stúpenci tureckej vlády počas demonštrácií skandovali za uplatnenie trestu smrti. Premiér Binali Yildirim v sobotu na otázku novinára o možnosti znova zaviesť trest smrti povedal, že tento trest bol z tureckého práva vyradený. Diskutuje sa však o "dodatočných opatreniach", ktoré by zabránili takýmto "bláznovstvám".

17:43

"Je tragické, že tak veľa ľudí zaplatilo za tento pokus o prevrat životom. Krviprelievanie v Turecku sa musí teraz skončiť," uviedla Merkelová so zdôraznením, že je právom obyvateľov krajiny v slobodných voľbách rozhodnúť, kto im bude vládnuť. "Tanky na uliciach a letecké útoky proti vlastnému obyvateľstvu sú bezprávie," dodala.

17:38

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu na Twitteri napísal, že telefonoval so svojím gréckym kolegom Nikosom Kotziasom a 8 vojakov, ktorí utiekli do Grécka, bude čo naskôr prevezených do Turecka.

17:31

V obľúbenom letovisku Side dovolenkuje aj čitateľka Hela. "O prevrate sme nemali ani tušenie, večer sme boli v centre, všade pokoj a žiadne sledovanie telky. Na pláži sa zabávali turisti, ani náznak napätia. Dnes je to takisto, iba sú vyvesené na niektorých objektoch štatne vlajky. Zajtra máme odlet, tak uvidíme. Je tu super, horúco a všetci sú k turistom milí," užíva si dovolenku v Turecku čitateľka.

17:25

V Turecku zadržali desať členov Štátnej rady, čo je tamojšia obdoba Najvyššieho správneho súdu. V súvislosti so zmareným pokusom o vojenský prevrat tiež prebieha pátranie po ďalších 140 zamestnancoch kasačného súdu, obdoby ústavného súdu. Informovala o tom televízna stanica NTV.

17:07

Po pokuse o štátny prevrat v Turecku sa členovia tamojšieho parlamentu zišli na mimoriadnom zasadnutí v poškodenej budove zákonodarného zboru v Ankare. Prítomní poslanci držali minútu ticha za obete pred tým, ako si vypočuli tureckú hymnu, informovala tlačová agentúra DPA.

17:00

Za posledných menej ako 24 hodín bolo v Turecku v súvislosti so zmareným pokusom o prevrat zadržaných 3 000 príslušníkov armády, od obyčajných vojakov až po vysoko postavených dôstojníkov.

16:58

Niektorí zo zadržaných vojakov vyšetrovateľom povedali, že nevedeli, že sa zúčastnia na pokuse o puč. Ako napísal turecký denník Hürriyet, velitelia im mali povedať, že ide o vojenské cvičenie.

16:36

Pri zmarenom vojenskom puči v Turecku zohrali významnú úlohu moderné spôsoby komunikácie. Využili ich ako pučisti, tak prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten prostredníctvom aplikácie FaceTime na svojom mobilnom telefóne zavolal priamo do štúdia CNN Türk a predniesol výzvu k národu.

16:07

Cestovné kancelárie na Slovensku momentálne nezaznamenali žiadne storná dovoleniek v Turecku. Pre TASR to uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Stanislav Macko.

16:04

Americký prezident Barack Obama zvolal na dnes (v sobotu - pozn. red.) svoj tím pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku. Budú rokovať o situácii v Turecku. Oznámil to Biely dom.

15:57

Priamo z dovolenky v Beleku sa do redakcie Nového Času ozvala čitateľka Gabriela: "Všetko je v poriadku. Informácie sme sa dozvedeli v noci z domu. Ráno nás upovedomilo veľvyslanectvo. Nebyť médií, nič netušíme. V turistických rezortoch sa žije "dovolenkové Turecko" bez politiky," opísala situáciu mimo centra diania Gabika.

15:49

Letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila po zmarenom pokuse o prevrat v krajine lety z medzinárodného letiska v Istanbule, ktoré je tretím najvyťaženejším na svete. Niektoré zo zahraničných aeroliniek však víkendové lety zrušili, uviedla agentúra Reuters.

15:18

Turecko obnovilo prevádzku letiska v Istanbule.

15:16

Podľa agentúry Reuters sa americký prezident Barack Obama a šéf diplomacie John Kerry zhodli na podpore demokraticky zvolenej tureckej vlády.

15:04

Redakčný mail tip@novycas.sk využila aj čitateľka Janka, ktorá žije neďaleko Ankary. "Počas noci ma situácia znepokojila, no zdá sa, že to Turecko začína mať pod kontrolou. Samozrejme, obávam sa, ako to bude ďalej, navyše mám naplánovaný let 19. 7. do Košíc. Verím, že lety už budú spustené a dostanem sa k rodine domov," dúfa Janka.

15:01
Turecké aerolínie zrušili kvôli pokusu o puč celkovo 925 domácich či zahraničných letov, informovala agentúra Anadolu.
14:52

Títo ľudia majú byť podľa agenútry Anadolu zodpovední za puč!

14:24

Turecké médiá označili podľa BBC za organizátorov puču dvoch mužov. Prvým je generál Akin Ozturk, bývalý šéf tureckých vzdušných síl. Druhým vodcom mal byť generál Metin Iyidil, ktorý mal na starosti prípravu vojakov pozemných síl.

14:13

Turecké protivládne sily sa zmocnili v sobotu jednej z fregát kotviacich na základni vojenského námorníctva Gölcük, ktorá sa nachádza na pobreží Marmarského mora. Šéfa tureckej flotily pritom zajali ako rukojemníka, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z armády susedného Grécka.

14:08

Na redakčný mail tip@novycas.sk sa ozval Milan, ktorý je v týchto dňoch na dovolenke v Side. "Situácia je tu maximálne kľudná a bez náznakov nepokojov. Myslím si, že nie je dôvod na paniku. MZV SR nás ráno upozornilo sms-kou na "neprehľadnú" situáciu V Turecku, ale v dovolenkových destináciách je pokoj a verím, že aj bude," opísal čitateľ Nového Času situáciu v jednom z najobľúbenejších rezortov v krajine.

13:59

Podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR by Slováci mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka, najmä do Ankary a Istanbulu. "Situácia v tureckých prímorských letoviskách je pokojná a letisko v Antalyi a v Izmire je v prevádzke. Veľvyslanectvo SR v Ankare a Generálny konzulát SR v Istanbule situáciu monitorujú a v prípade potreby budú upravovať zmenu cestovného odporúčania," uviedol slovenský rezort diplomacie.

13:49

Ulice a cesty Istanbulu sa postupne zapĺňajú autami.

13:29

BBC s odkazom na medzinárodnú asociáciu novinárov informovala, že počas puču bol zastrelený fotograf Mustafa Cambaz.

13:03

"Napätie a výzvy v Turecku nie je možné vyriešiť zbraňami," povedal Tusk v mongolskom Ulánbátare, kde sa zúčastnil na ázijsko-európskom summite ASEM. "Vojenský puč nemá miesto v modernom Turecku," dodal s tým, že je zatiaľ priskoro dohadovať sa, aké budú mať tamojšie udalosti dôsledky. To, ako bude Ankara reagovať na vzniknutú krízu, bude podľa Tuska rozhodujúce pre budúcnosť Turecka a jeho vzťahy s EÚ. "Našou nádejou je, že si udržíme Turecko ako centrálneho partnera," uzavrel šéf Európskej rady.

12:45

Zničená kancelária tureckého ministra.

12:37

Gruzínsko uzavrelo hranicu s Tureckom kvôli obavám z možných hrozieb po pokuse o prevrat.

12:36

Zničené priestory parlamentu v Ankare.

12:31

Pučisti používali na komunikáciu aplikáciu WhatsApp, uviedla agentúra Anadolu a BBC.

12:27

Pokus o štátny prevrat neuspel vďaka "jednote a solidarite" tamojšieho obyvateľstva. Vyplýva to z vládneho vyhlásenia, ktoré poskytlo TASR veľvyslanectvo Tureckej republiky v Bratislave. "Situácia, ktorá nastala v Turecku, bola pokusom pučistov o zvrhnutie demokraticky zvolenej vlády. Tento pokus bol jednotne a solidárne zmarený tureckým ľudom," píše sa v zverejnenom vyhlásení.

"Náš prezident a vláda majú veci pod kontrolou. Turecké ozbrojené sily neboli v tomto pokuse o prevrat zapojené ako celok. Bol vykonaný klikou v rámci ozbrojených síl a vyvolal odozvu nášho národa, akú si zaslúžil," dodáva Ankara.

12:22

Turecký armádny vrtuľník Blackhawk pristál na letisku v meste Alexandrupolis na severovýchode Grécka a jeho posádka - sedem príslušníkov tureckej armády a jeden civilista - požiadali v krajine o azyl. Informovalo o tom grécke ministerstvo obrany. Pasažieri boli zatknutí za ilegálny vstup do Grécka, napísala tlačová agentúra AP. Ministerstvo uviedlo, že vrtuľník vyslal núdzový signál okolo 10.45 h miestneho času a pristál o šesť minút neskôr.

12:06

Pokus o puč v Turecku si vyžiadal 161 mŕtvych a 1440 zranených. Zadržaných bolo 2839 vojakov. Uviedol to v sobotu turecký premiér Binali Yildirim, podľa ktorého je situácia krajine pod kontrolou. Podľa agentúry AFP do bilancie nie sú zahrnuté obete spomedzi pučistov.

Doteraz sa uvádzalo, že pri pokuse o prevrat padlo 90 ľudí - civilistov, policajtov a vojakov na strane vlády. Rovnako podľa doterajších údajov prišlo o život 104 pučistov. Podľa neho sa stále zatýka a pučistom sa vraj dostane spravodlivosti, "akú si zaslúžia". Uviedol, že turecká ústava nepripúšťa trest smrti, ale Turecko zváži také právne zmeny, aby sa takýto pokus o prevrat nemohol opakovať.

11:31

Tureckí vojaci, ktorí pri pokuse o štátny prevrat obsadili budovu generálneho štábu, požiadali podľa agentúry Anadolu o rokovanie. Chcú sa vraj vzdať, píše idnes.cz.

11:14

Turecký minister pre Európsku úniu Omer Celik podľa idnes.cz povedal, že situácia je z 90 % pod kontrolou. Niektorí velitelia sú však podľa neho stále držaní ako rukojemníci.

11:03

Pri pokuse o vojenský prevrat, ku ktorému došlo v Turecku v noci na sobotu, zahynulo podľa údajov tamojšej armády 194 ľudí. Medzi obeťami na životoch je 47 civilistov a 104 vzbúrencov, informoval zastupujúci náčelník generálneho štábu armády Ümit Dündar, ktorého vyhlásenie prevzala agentúra DPA.

10:44

Prezidentský úrad vyzval občanov, aby neopúšťali ulice, a zabránili tak ďalšiemu možnému pokusu o prevrat.

10:43

Pri pokuse o štátny prevrat zahynulo 104 armádnych pučistov. Podľa agentúry Reuters to v sobotu povedal dočasnej šéf generálneho štábu Ümit Dundar. Potvrdil tiež smrť 90 ďalších ľudí, z ktorých 47 boli civilisti. Prevrat sa podľa Dundara podarilo zmariť, bojuje sa už len o budovu generálneho štábu v Ankare.

10:16

Dievčatko drží transparent s Erdoganovou podobizňou počas zhromaždení na jeho podporu v pásme Gazy.

10:05

Erdogan vo svojom prejave zdôraznil, že tí, ktorí sa zúčastnili na tomto pokuse o prevrat, "zaplatia vysokú cenu za vlastizradu Turecka".

Prezident predtým nariadil vzdušným silám, aby zostrelili všetky lietadlá, ktoré sú v rukách povstalcov. Zároveň vyzval národ, aby vyšiel do ulíc a podporil tak úsilie Ankary potlačiť prevrat. Svetoví politici vyjadrili podporu demokraticky zvolenej tureckej vláde a vyzvali všetky strany na zdržanlivosť.

10:04

Podľa vyjadrení vládnych predstaviteľov zatkli bezpečnostné zložky v súvislosti s pokusom o prevrat až 1563 príslušníkov armády. DPA s odvolaním sa na správu stanice NTV uviedla, že odvolaní boli piati generáli a 29 plukovníkov. Ďalší generál, ktorý bol účastníkom vzbury, počas noci zahynul.

09:25

Puč odsudzuje na Twitteri aj  Miroslav Lajčák. Plne podporuje tureckú vládu a verí v obnovenie poriadku v Turecku.

09:18

Pokus o štátny prevrat, ktorý v noci na sobotu uskutočnila v Turecku frakcia armády, sa podľa posledných správ podarilo vládnym silám potlačiť. Z veľkých miest je však stále hlásená sporadická streľba a potýčky.

09:17

Turecké bezpečnostné zložky zabili v noci na sobotu počas pokusu o vojenský prevrat 16 vzbúrencov, ktorí chceli obsadiť ústredie vojenskej polície v Ankare. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na zdroje z tureckej vlády.

Ďalších takmer 250 armádnych vzbúrencov pri tejto operácii zatkli. Ústredie vojenskej polície sa podľa citovaných zdrojov podarilo "zbaviť pučistov" a situácia sa upokojila aj v centrále tajnej služby MIT, ktorej sa vzbúrenci takisto pokúsili zmocniť.

09:03

Agentúra Anadolu uvádza, že pri pokuse o prevrat v Turecku zahynulo 90 ľudí a najmenej 1154 je zranených.

08:53

Turecký parlament sa po pokuse časti armády o štátny prevrat zíde na mimoriadnom zasadnutí. Budova zákonodarného zboru v Ankare je silne poškodená, píše idnes.cz.

08:49

Počet zadržaných v súvislosti s pokusom o prevrat v Turecku vzrástol na 1563, uviedla agentúra Reuters.

08:27

Podľa zdrojov BBC vychádzajú ľudia pomaly do ulíc. Otvárajú sa aj prvé obchody a fungujú služby niekoľkých taxíkov. „Vláda tvrdí, že majú situáciu pod kontrolou, no neskôr sa chystá mimoriadna parlamentná schôdza v Ankare.“

08:17

Duchovný Fetullah Güllen, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strojcu pokusu o prevrat v krajine, sa v sobotu od puču v Turecku dištancoval. Pokus o prevrat uskutočnený v noci na sobotu časťou armády Güllen žijúci v USA ostro odsúdil, napísala agentúra AFP. "Za posledných 50 rokov som zažil niekoľko vojenských prevratov a pokladám za krajne urážlivé, že som obviňovaný, že by som s týmto pokusom mohol mať čokoľvek spoločné. Kategoricky tieto obvinenia odmietam," uviedol 75 rokov Gullane vo vyhlásení. "Čo najostrejšie pokus o vojenský prevrat v Turecku odsudzujem," dodal.

08:07

Ľudia si robia selfies po tom, čo sa vojaci podieľajúci sa na prevrate vzdali Bosporského mostu v Istanbule.

07:41

Podľa informácií BBC sa generála Akara podarilo oslobodiť. Povstalci ho držali ako rukojemníka. Počas chaotickej situácie v noci bol generál Askar nezvestný a turecký premiér Binali Yildirim menoval predbežným náčelníkom generálneho štábu Dundara. Televízia CNN Türk uviedla, že Akar teraz prevezme velenie vojenských operácií proti stúpencom prevratu.

07:31

Svetoví lídri sa zhodli na tom, že demokraticky zvolený prezident a vláda v Turecku musia získať podporu Európskej únie (EÚ). Uviedol to premiér SR Robert Fico v reakcii na pokus o štátny prevrat v Turecku po skončení ázijsko-európskeho samitu ASEM v Mongolsku.

"Turecko je veľmi dôležitý partner pre EÚ, napríklad z pohľadu migrácie. Ale je to aj významná krajina z celosvetového pohľadu," zhodnotil Fico. Ako ďalej uviedol, podľa posledných informácií sa situácia v krajine začína upokojovať.

"Informácie priamo z diplomatických zdrojov v Turecku hovoria, že situácia by sa mala upokojovať a život v Turecku by sa mal vrátiť do pôvodných koľají. Monitorujeme aj našich ľudí, pretože Turecko je krajina dôležitá z pohľadu turistického ruchu. Nemáme zatiaľ hlásené žiadne zranenia ani incident, ktorého súčasťou by boli slovenskí občania," uviedol premiér.

07:19

Pučisti majú podľa ČTK disponovať niekoľkými vrtuľníkmi, ale už nie bojovými lietadlami. Útoky na sídlo parlamentu a prezidentský palác v Ankare prevažne ustali.

07:17

Istanbulské letisko je znovu pod kontrolou vládnych síl a čaká na plnú obnovu prevádzky. Letisko v Istanbule majú späť v rukách vojaci verní tureckej vláde. Letisko malo obnoviť prevádzku v 6:00 miestneho času (5:00 SELČ). Situácia ale nie je celkom jasná.

07:13

Turecké médiá informujú, že medzi zadržanými sa nachádza vysokopostavený admirál Demirhan. Zatýkanie vzbúrených vojakov prebiehalo po celom Turecku. Päť generálov a 29 plukovníkov bolo na príkaz ministra vnútra zosadených.

07:11

Americký prezident Barack Obama v reakcii na pokus o štátny prevrat v Turecku, ktorý v noci na sobotu uskutočnila frakcia armády, vyhlásil, že všetky strany v tejto krajine by mali podporovať demokraticky zvolenú vládu, zachovať si umiernenosť a vyvarovať sa násilia. Informuje o tom agentúra AP.

07:10

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že únia plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu. "Turecko je kľúčovým partnerom Európskej únie. EÚ plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu, tamojšie inštitúcie a právny poriadok," uviedol Tusk, pričom vyzval Ankaru k rýchlemu návratu k ústavnému poriadku.

07:06

Podľa agentúry AFP sa počet zatknutých zvýšil na 754.

06:59

Turecký prezident Erdogan je obklopený svojimi priaznivcami po príchode na letisko v Istanbule. 

06:53

V tureckom parlamente zavládol chaos po tom, čo bolo počuť explóziu.

06:30

Tlačová agentúra Reuters dostala email od pučistov so slovami: "Stále bojujeme!"

06:18

Najnovšie správy hovoria o 60 mŕtvych a 336 zadržaných. Uviedol to zdroj z prostredia prezidentskej kancelárie.

06:16

Dočasným náčelníkom generálneho štábu sa stal Ümit Dundar. Doterajší náčelník je totiž nezvestný.

06:09

Agentúra Anadolu tvrdí, že vojenský vrtuľník, ktorý použili počas puču, zostrelili na predmestí Ankary!

06:07

V Ankare vidieť dym!

05:58

Zábery zničeného parlamentu!

05:56

Ďalšie video vzdávajúcich sa vojakov na Bosporskom moste v Istanbule.

05:49

Erdogan je potešený veľkou podporou ľudí. Zdôraznil, že nikdy nevydá krajinu do rúk okupantov.

05:45

Stíhačka zhodila bombu blízko prezidentského paláca v Ankare, informuje agentúra AFP.

05:42

"Situácia sa lepší každou minútou," vyhlásil premiér Yildrim.

05:34

Turkish Airlines odsudzujú pokus o prevrat.

05:29

"V Turecku sme boli svedkami puču. Pokus o zvrhnutie demokratickej vlády zmaril turecký ľud. Jednota a solidarita, to sú slová, ktoré náš ľud vystihujú. Turecké ozbrojené sily neboli do puču zapojené v celom rozsahu," vyjadrilo sa turecké ministerstvo zahraničných vecí.

05:21

Podozrivých z prevratu odviedli.

05:04

Vysokopostavený turecký úradník tvrdí, že bombové útoky na parlament v Ankare pokračujú!

04:57

Počas pokusu o puč sa snažilo trinásť vojakov dostať do prezidentského paláca. Podľa agentúry Reuters boli všetci zadržaní.

04:53

Vojakov, ktorí zaútočili na CNN Turk, zatkli, tweetujú redaktori BBC.

04:48

Turecké médiá hlásia, že jeden z mostov je uzavretý. V uliciach horia autá.

04:40

Minimálne 42 obetí si vyžiadal pokus o prevrat, píše agentúra AP.

04:37

Letisko Atatürk v Istanbule ovládli provládni demonštranti, ktorí vyhnali pučistov.

04:35

V Istanbule už svitá. Takto vyzerá zničený parlament.

04:25

Pučisti zabili 17 policajtov, tvrdí Sky News.

04:18

Podľa miestnych médií sa Turkish Airlines vrátia k pôvodnému harmonogramu od skorých ranných hodín. 

04:13

Hoci sa puč pomaly rozpadá, niektorí armádni povstalci stále útočia zo vzduchu. Aj v Ankare, aj v Istanbule.

04:10

Podľa Financial Time klesla turecká líra od roku 2008 na svoje najväčšie minimum.

04:06

Pracovcníci CNN Turk v zajatí.

04:04

Podľa tureckého prezidenta bol unesený náčelník generálneho štábu, tvrdí Český rozhlas.

03:42

Turecký premiér podľa AFP tvrdí, že zadržali 120 ľudí, ktorí mali byť zapojení do pokusu o prevrat.

03:41

V plnej pohotovosti aj Biely dom. 

03:39

Erdogan tvrdí, že mal šťastie. Chvíľu po tom, čo opustil svoju izbu, hotel začali bombardovať!

03:38

Erdogan sa spolu s vládou do Istanbulu nevráti. Pracovať budú z Ankary. Informáciu priniesla ČT24.

03:35

Turecký premiér nariadil stíhačkám zo základne Eskisehir, aby zničili bojovú helikoptéru pučistov, ktorá ostreľuje parlament.

03:34

CNN Turk opäť vysiela!

03:32

Nemocnina Numune v Ankare žiada ľudí, aby prišli darovať krv. 

03:29

Podľa najnovších informácií CNN Turk výbuch v parlamente zabil až 12 ľudí a dvoch ťažko zranil!

03:27

„Povstanie je prejavom zrady. Tí, ktorí sú za neho zodpovední, zaplatia vysokú cenu," vyhlásil Erdogan. Podľa Sky News sľúbil aj čistky v armáde.

03:26

Nemocnica v istanbulskom okrese Uskudar ošetrila podľa Sky News približne 150 ľudí.

03:19

Šesť civilistov zahynulo a takmer stovka utrpela zranenia pri prestrelkách, ktoré sa v dôsledku pokusu o armádny prevrat rozpútali v Istanbule.

03:18

„Žiadna sila nestojí nad vôľou národa," vyhlásil turecký prezident po pristáti v Istanbule, píše Reuters.

03:17

Agentúra Reuters informuje o tom, že jeden z poslancov je mŕtvy potom, čo budovu parlamentu zasiahli výbuchy.

03:11

Cez grécko-tureckú hranicu boli pustené dva autobusy s vracajúcimi sa gréckymi dovolenkármi, píše grécky novinár Giorgios Christides na Twittri.

03:11

Z budovy parlamentu stúpa čierny dym.

03:09

Prezident Recep Tayip Erdogan je prvýkrát od vypuknutia puču na verejnosti!

03:06

Fotka známeho tureckého žurnalistu Emreho Kizilkaya. Pučisti zajali aj jeho!

03:01

Streľba v priamom prenose! Neskutočné...

02:57

Podľa informácii Sky News malo na námestí Taksim odovzdať zbrane policajtom tridsať pučistov, ktorých strážcovia zákona obkľúčili.

02:52

Námestie Taksim je pod paľbou! Prestrelka sa strhla medzi políciou, ktorá je na strane vlády a armádou, ktorá je na strane pučistov.

02:50

CNN Turk musela prerušiť vysielanie!

02:47

Podľa Sky News sa silný výbuch ozval aj z letiska Ataturk!

02:46

Turecko uzavrelo hranice s Bulharskom. Túto informáciu priniesla ČT24. 

02:42

Vojaci obsadili redakciu Hurryiet, vzali aj rukojemníkov. V rovnakej budove sídli aj CNN Turk.

02:41

Nový výbuch v parlamente!

02:37

Silná fotka dvoch nebojácnych Turkov.

02:36

Agentúra Reuters hlási ďalšie dva výbuchy v tureckom parlamente.

02:35

Podľa CNN Turk sa v parlamente zranilo 12 ľudí! Z toho dvaja sú v kritickom stave, tvrdí štátna agentúra Anadolu.

02:34

Podľa agentúry Reuters lietadlo s prezidentom Erdoganom bezpečne pristálo na letisku v Istanbule.

02:30

Výbuch v parlamente zachytený na videu. V tom čase sa v ňom nachádzalo aj niekoľko politikov!

02:27

Zničená časť parlamentu.

02:25

Vláda má pokus o puč pod kontrolou, presviedča turecký premiér. Píše nemecká agentúra DPA.

02:10

Podľa Českého rozhlasu mal puč naplánoval plukovník tureckej armády Muharram Koussa.

02:09

Turecký premiér tvrdí, že za pučom stojí hnutie verné Fethullahovi Gulenovi. Ten žije v USA. 

02:03

Štátna televízia TRT opäť vysiela. Moderátorka vyhlásila, že vyhlásenie pučistov čítala pod hrozbou smrti. Informácie priniesla CNN Türk.

02:00

Nad Ankarou bola podľa ČT24 vyhlásená bezletová zóna.

02:00

Turecká štátna agentúra Anadolu tvrdí, že v Istanbule boli zabití dvaja ľudia.

01:48

Na stranu tureckej vlády sa priklonila aj nemecká vláda na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou. Na Twitteri to oznámil jej hovorca Steffen Seibert. 

01:46

Budovu tureckého parlamentu zasiahol silný výbuch. Tvrdí to britská televízia Sky News s odvolaním sa na tureckú štátnu agentúru Anadolu.

01:45

Ľudia odnášajú jedného zo zranených.

01:43

Hovorca spravodajskej služby tvrdí, že puč sa podarilo odvrátiť!

01:38

Vojaci zasiahli proti civilistom, ktorí nesúhlasia s prevratom. Na moste cez Bosporský prieliv v Istanbule, ktorý sa pokúsili prejsť, bola počuť streľba. Na mieste sú ranení.

01:37

Bulharsko posilnilo kontroly na hraniciach s Tureckom.

01:29

Ľudia sú už v uliciach.

01:25

Spojené štáty podporujú existujúcu tureckú vládu a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

01:12

Do ľudí v Ankare strieľa helikoptéra!

01:07

Podľa AFP bolo od začiatku puču zabitých 17 policajtov.

01:05

Turecká armáda podľa AFP spusila streľbu do davu v Istanbule. Viacerí ľudia majú byť zranení.

00:58

Ľudia sa snažia vybrať z bankomatov čo najviac peňazí. začali vykupovať v obchodoch všetko, čo sa dá.  CNN Turk hovorí až o rabovaní niektorých obchodov.

00:53

V Turecku sa v súčasnosti podľa údajov MVZaEZ SR nachádza 1523 Slovákov!

Vyhlásenie MVZaEZ SR k situácii v Turecku:

Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ s vážnym znepokojením sleduje dianie v krajine a koordinuje s európskymi partnermi primeranú reakciu.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák je celý večer v intenzívnom kontakte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou a ďalšími európskymi kolegami.

Je aj s v spojení s partnermi v tureckej vláde s cieľom vyjasniť situáciu v Turecku a dohodnúť kroky, ktoré by EÚ mala podniknúť s cieľom zachovať a podporiť demokraciu a stabilitu v krajine. Minister M. Lajčák je tiež v priebežnom kontakte s ministrom vnútra R. Kaliňákom a premiérom R. Ficom ohľadom opatrení prijímaných v SR v súvislosti s dianím v Turecku, píše sa v oficiálnom stanovisku MVZaEZ SR.

00:45

Napriek zákazu vychádzania, ktorý pučisti vyhlásili, sa na uliciach objavilo množstvo ľudí.

00:44

Podľa televíznej stanice CNN Türk bolo počuť silný výbuch pri sídle štátnej televízie TRT, ktorá odvysielala vyhlásenie pučistov.

00:42

V Ankare sa ozýva streľba od prezidentského paláca. Vojenský vrtuľník zahájil útok taktiež na budovu policajného ústredia, uviedla tlačová agentúra Anadolu.

00:32

Podľa CNN Türk ostali po streľbe na Bosporskom moste traja zranení.

00:31

Spojené štáty vyzvali občanov v Turecku, aby vyhľadali bezpečný úkryt a nevychádzali von. Reagujú na oznámenie o armádnom prevrate. S rovnakou výzvou pre svojich občanov prišli aj francúzske a ruské ministerstvá zahraničia.

00:27

Podľa MSNBC sa Erdogan snaží dostať do Nemecka, kde chce požiadať o azyl. Agentúra Reuters však tvrdí, že lietadlo s Erdoganom sa vracia do Ankary. Podľa Alexa Barkera z Financial Times bol prezident na dovolenke v Bodrume.

00:21

Zdroj Európskej únie uviedol, že do piatkového pokusu o prevrat je zapojená podstatná časť armády a nie len pár plukovníkov.

00:11

Vojenská skupina, ktorá uskutočnila pokus o štátny prevrat, vyhlásila zákaz vychádzania a stanné právo. Informuje o tom stanica BBC.

00:00

Erdogan sa prihovoril Turkom prostredníctvom prejavu, ktorý cez mobilný telefón prenášala jedna z TV staníc. Erdogan zároveň vyzval ľudí, aby išli do ulíc a na letisko. Vysielanie sa malo udiať cez CNN Turk, tvrdí Sky News.

23:52

Na sociálnych sieťach sa objavila fotografia masívnej explózie v Ankare

23:43

„Toto je útok na demokraciu v Turecku,“ cituje nemenované zdroje z okolia prezidenta britský denník The Guardian.

23:43

V uliciach Ankary a Istanbule sú podľa médií vidieť ťažko ozbrojení príslušníci bezpečnostných síl aj obrnené vozidlá. V Istanbule tanky zablokovali prístup k medzinárodnému letisku.

23:40

Z metropoly Turecka televízne stanice v priamych prenosoch informujú o streľbe a nízkych preletoch vojenských lietadiel nad mestom. Časť armády sa pokúsila o prevrat, vyhlásil v televízii premiér Binali Yildirim.

Bezpečnostné zložky sa snažia situáciu riešiť. Vojenský hovorca ubezpečil, že vzťahy so zahraničím prevrat nenaruší.

V uliciach Ankary a Istanbulu sú podľa médií vidieť ťažko ozbrojení príslušníci bezpečnostných síl aj obrnené vozidlá. V Istanbule vojaci uzavreli oba hlavné mosty cez Bosporský prieliv spájajúci európsku a ázijskú časť krajiny. Turecká agentúra Dogan uviedla, že polícia v Ankare povolala do služby všetky posily.

 

 

V sídle generálneho štábu v Ankare sú rukojemníci, informovala televízia CNN Türk. Podľa agentúry AFP je medzi nimi aj náčelník generálneho štábu. Prezident Recep Tayyip Erdogan je podľa CNN Türk v bezpečí. Tanky a obrnené vozidlá strážia istanbulské medzinárodné letisko, ktoré zastavilo všetky prílety aj odlety. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Reuters, bbc.com, ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Ilustračné foto
Smrteľná prestrelka polície: Napätá situácia trvala niekoľko hodín! Hlásia obete
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja
Zdenko si spartanské preteky nesmierne obľúbil.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race: Smrť na dcérine narodeniny?! Posledná FOTO otca rodiny
Experti oznámkovali plán vlády so súkromnými penziami.
3 scenáre o II. pilieri: Ako sa môže zmeniť? Experti o pláne vlády so súkromnými penziami
Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Nový majiteľ musí umožniť ľuďom prístup na cintorín, no veľkej návštevnosti sa obávať nemusí.
Foto
Niečo také ste ešte nevideli: Z kostola je dom! Pozrite si FOTO