Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2016 06:00 | Správy | Politika

Šéf ochrankárov Horváth po vlámačke k prezidentovi odchádza, nie však hneď: Krk mu zachránila jedna vec!

Odchádza, ale napriek lapsusu šéfom ochrankárov zostáva ešte pol roka! Taký je verdikt ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý o osude šéfa štátnych ochrankárov Radovana Horvátha rozhodoval niekoľko dní.

Na Horvátha sa zniesla obrovská vlna kritiky po tom, čo na konci júna do Prezidentského paláca vnikol muž a bezpečnostné zložky si jeho prítomnosť vôbec nevšimli. Kaliňák tvrdí, že riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií sám po škandále požiadal o uvoľnenie z funkcie. Napriek tomu, že sa napokon rozhodol Horvátha stiahnuť, najbližšieho pol roka bude bezpečnosť najvyšších štátnych predstaviteľov stále v jeho rukách.

Vzhľadom na vážnosť obdobia SK PRES, na ktorého bezpečnostných opatreniach sa riaditeľ podieľa, sa dohodli na ukončení funkcie po slovenskom predsedníctve k 1. januáru 2017,“ uviedlo ministerstvo. Ku škandálu pritom došlo práve tri dni pred oficiálnym začiatkom predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, ktoré sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, o ktoré sa stará aj jeho úrad.

Otvoriť galériu

Zvažovalo sa toho veľa

Bezpečnostný analytik Milan Žitný tvrdí, že je potrebné vedieť, ako bola nezvládnutá akcia v paláci vyhodnotená a kto konkrétne zlyhal. „Veliteľská zodpovednosť tam, samozrejme, je, keďže jemu úrad podlieha a v jeho úrade sa to prihodilo. Minister v tomto prípade musel zvažovať veľa vecí - čo by Horváthovo okamžité skončenie vo funkcii spravilo s útvarom, aké tam panujú vnútorné pomery, nakoľko je dobrým manažérom,“ myslí si odborník.

 

Podľa Žitného nielen predsedníctvo, ale práve tieto okolnosti rozhodovali o osude šéfa ochrankárov. „Tých faktorov je veľmi veľa, čiže skratovité konanie nie je v tejto chvíli namieste,“ dodáva expert. Horváth má odísť po tom, ako sa do Prezidentského paláca vkradol 35-ročný Čech Milan K., ktorého zadržali až po incidente. V sídle najvyššieho ústavného činiteľa strávil niekoľko desiatok minút bez toho, aby ho ochrankári zaregistrovali. Podľa zdroja od vyšetrovateľov to bola stávka z recesie a chlapík si chcel spraviť selfie.

Bývalý šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník tvrdí, že inštitúcie, ktoré sa starajú o ochranu najvyšších predstaviteľov krajín sveta sa považujú v rámci bezpečnostných zložiek za elitné. „Bohužiaľ podľa posledných nepríjemných udalostí jako je vlámanie sa do bytu druhého najvyššieho činiteľa štátu, predsedu parlamentu a sídla úradu prvého činiteľa – prezidenta SR sa dá hovoriť len o neprofesionálnosti,“ povedal odborník.
 
Zábojník konštatuje, že takúto inštitúciu musia viesť ľudia, ktorí vedia, čo chcú od podriadených. „Ako ich kontrolovať a viesť k tomu, aby sa nestala taká hanba ako už niekoľkokrát. Som z toho smutný a je to výsledok nezodpovednej práce. Zatiaľ je za tým kopec amaterizmu a neriešenia problémov, ktoré raz prinesú kardinálny prúser a potom sa budú všetci čudovať,“ dodal Zábojník.
 
Otázka profesionality takejto zložky podľa neho spočíva v zodpovednom prístupe ľudí, ktorí sú profesionálne vyspelí, myslí im to, vedia predvídať a toto prenášajú na nižšie organizačné články. „Riaditeľ takéhoto úradu musí byť podľa neho autorita, ktorá požíva rešpekt a musí byť samostatný v rozhodovaní,“ skonštatoval Zábojník.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO