Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2016 02:10 | Správy | Domáce správy

Ďalšie víťazstvo Nového Času v kauze Bonanno: Práva sudcu Lipovského porušené neboli!

Ďalšie veľké víťazstvo nielen pre Nový Čas, ale aj pre všetky slovenské médiá. Vo štvrtok sa na Okresnom súde Bratislava II po dlhotrvajúcom procese rozhodlo o osobnostných právach sudcu Milana Lipovského.

Ten žaloval vydavateľa denníka Nový Čas za sériu článkov, ktoré poukazovali na stretnutie sudcov v bare Bonanno v Rajeckých Tepliciach, na ktorom sa hostia zabávali s maketou samopalu a modrými slúchadlami na ušiach. Sudca Lipovský žiadal ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy 100 000 €. Sudkyňa žalobu zamietla.

Na pojednávanie ohľadne žaloby sudcu Milana Lipovského sa dostavili len právni zástupcovia zúčastnených strán. Pôvodne mali v kauze vypovedať aj ďalší svedkovia, sudkyňa Gabriela Sobolovská však od ich výsluchu napokon upustila. Lipovský sa prostredníctvom svojho právneho zástupcu domáhal náhrady nemajetkovej ujmy v sume 100 000 € s tým, že boli porušené jeho osobnostné práva.

Nový Čas totiž v lete 2011 priniesol sériu článkov, ktoré poukazovali na párty, na ktorej sa zúčastnili sudcovia Najvyššieho súdu SR, žilinský krajský sudca, sudca z Čadce, námestník generálnej prokuratúry a pedagóg z právnickej fakulty. Išlo o oslavu založenia občianskeho združenia s názvom Justičný Oskar. Účastníkov vítal právnik na dôchodku Tibor Péchy, ktorý mal na hlave modré slúchadlá a v rukách maketu samopalu. Nápadne svojím vzhľadom pripomínal viacnásobného vraha Ľubomíra Harmana, ktorý dva mesiace predtým v Devínskej Novej Vsi zavraždil sedem ľudí.

 

Zúčastnení sa po celý čas bránia, že nešlo o žiadne napodobovanie viacnásobného vraha. „Nenašiel sa jediný dôkaz, že by sa žalobca správal neslušne, nemorálne či neeticky, alebo že by sa dopustil konania, o ktorom sa v článku písalo,“ vyhlásil na súde Lipovského právnik Štefan Detvai. Sudkyňa Gabriela Sobolovská napriek tomu rozhodla, že Lipovského žalobe nevyhovie a zaviazala ho taktiež zaplatiť súdne trovy. „Lipovský žaloval ochranu osobnosti ako sudca Najvyššieho súdu. Vychádzam z toho, že justícia je legitímnou témou verejného záujmu,“ povedala sudkyňa v krátkom zdôvodnení svojho rozsudku. Vo všeobecnosti platí, že osoby, ktoré sa pohybujú v oblasti verejného záujmu, sú povinné strpieť vyššiu mieru kritiky i zásahy do súkromia.

„Ďalšia nedôvodná žaloba, ktorú súd zamietol, dáva jasne najavo, že denník nemôže byť postihovaný za zverejnenie pravdivých informácií, čo má podstatný význam pre slobodu tlače,“ uviedol advokát Nového Času Róbert Bános. Podľa názoru súdu však v prípade párty v Bare Bonanno neišlo o súkromnú akciu, pretože išlo o akciu občianskeho združenia Justičný Oskar, na ktorú pozvaní členovia prišli na pracovné stretnutie. Vyplynulo to z výpovedí mnohých svedkov, ktorí boli v kauze vypočutí. Sudkyňa na záver povedala, že Tibor Péchy, ktorý účastníkov stretnutia vítal s modrými slúchadlami a samopalom v ruke, Harmana evokoval. „Dodnes ľudia majú zafixované, že modré slúchadlá na hlave a samopal v ruke evokuje Harmana,“ konštatovala sudkyňa Sobolovská. „Súd nám dal za pravdu vo všetkých našich základných bodoch obhajoby,“ uviedol advokát Nového Času Róbert Bános.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Harapes zomrel vo veku 77 rokov.
Náhly skon legendy Vlastimila Harapesa († 77): Príčina smrti odhalená! Mal kruté bolesti
Foto
Škandál pri dražbe hodiniek Schumachera: Nečakaný útok, aukciu museli odložiť!
Dmitrij Peskov.
Švajčiarsko chce dláždiť cestu pre mier na Ukrajine: Drsný odkaz Kremľa!
Rearview shot of a young soldier standing at a military academy and saluting
K tomuto sa mal priznať americký vojak! Zadržiavajú ho v Rusku
Ramsay zavolá Slafkovského na koberček: TOTO je jeho najväčší problém!
Haščáková trpela roky psychickými problémami.
Foto
Obrovská pocta pre Barbaru Haščákovú († 43) v rodných Košiciach: Mesto chystá veľkú vec! Súčasťou bude aj MC Erik
Fico v Moskve predviedol svoju výšku.
Foto
Kremeľ reaguje na atentát na Fica: Putin pristúpil k zriedkavému kroku!
Premiér Robert Fico s ďalšími ministrami a zástupcami regiónu riešili pomoc v rámci okresov Prievidza a Partizánske.
Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR: Rokovanie plánuje aj vláda
Dárius Rusnák o oddychu počas turnaja: Jedno pivo to môže rozbehnúť!
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Foto
FOTO Strelec Juraj v sprievode mužov zákona: Na tomto mieste musel byť prítomný!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Foto
Ukrajina vyšla s pravdou von: Je to zlé! Prichádza ZVRAT vo vojne? Desivé varovanie
Janka prišla darovať krv už 47-krát.
Foto
Janka prišla pomôcť aj s kolegami: Operátori prehovorili aj o najemotívnejších telefonátoch pri záchrane života