Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2016 09:55 | Správy | Politika
Video

Dankovci navrhujú kuriózne meno pre verejnoprávnu inštitúciu: Zmenia názov RTVS?!

Slováci nie sú dvojbodka! Takýmto vyhlásením rozpútal celkom nový rozmer diskusie okolo verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) podpredseda druhej najsilnejšej vládnej strany SNS Anton Hrnko.

V rámci ostrej debaty okolo zvyšovania koncesionárskych poplatkov vyrukoval s ďalšími požiadavkami. Nepáči sa mu logo verejnoprávnej televízie a rozhlasu ani názov. Najradšej by inštitúciu premenoval na Slovenský rozhlas a televíziu, teda v skratke by sme miesto RTVS používali SRaT!

Pri téme verejnoprávneho rozhlasu a televízie sú členovia SNS ako tvrdohlaví barani. Téma zvyšovania koncesionárskych poplatkov na 7 eur mesačne, ako to navrhuje ministerstvo kultúry, vyplavila na povrch viacero vecí, s ktorými národniari v RTVS nie sú spokojní. „Podľa nášho názoru musí najskôr prejsť výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou,“ vyhlásil národniar Hrnko s požehnaním vedenia strany.

Teraz však zašiel ešte ďalej. Podľa SNS je totiž názov Rádio a televízia Slovenska, čiže RTVS, nezmyselný a prieči sa slovenčine. Hrnko tak nástojí na tom, aby sa okrem verejnoprávnej inštitúcie samotnej zmenil aj názov a podoba loga. „Chceli by sme, aby sa to v slovenčine volalo tak, ako sa to má volať: Slovenský rozhlas a televízia. A nie dvojbodka. Slováci nie sú dvojbodka,“ vyhlásil podpredseda SNS Anton Hrnko. Súčasná podoba loga RTVS je totiž zakončená dvojbodkou namiesto písmena S. Názov Slovenský rozhlas a televízia by však priniesol mimoriadne vtipný okamih, skratka by znela mierne vulgárnejšie, ako národniari zamýšľali, a to SRaT. Odborníci sa zhodujú v tom, že expresívny názov síce môže upútať pozornosť, no v tomto prípade už by to už bolo príliš.

Otvoriť galériu

 

Navrhovateľ netradičného názvu Anton Hrnko tvrdí, že premenovanie je jednou z ich požiadaviek, nie podmienok. „Koaličná rada sa touto problematikou bude znova zaoberať, tak ako sa zaoberá všetkými existenčnými otázkami,“ povedal Novému Času. Jeho stranícky kolega Dušan Tittel si myslí, že lídri strán nájdu riešenie, ako názov upraviť. „Zmena mena nie je to najpodstatnejšie, ale znelo by lepšie Slovenská televízia a Slovenský rozhlas. Podstatný je obsah,“ dodal poslanec. Už včera sa v zasadačke Andreja Danka tajne stretlo vedenie, aby prebralo postup SNS, ktorá zablokovala zvýšenie poplatkov. Záver však do uzávierky známy nebol.

Pre spor o koncesionárskych poplatkoch sa minister kultúry Marek Maďarič vyhráža demisiou a zo svojich požiadaviek nemieni ustúpiť.

Odborníci: Je to nezmyselný nápad

Odborníci sú z takéhoto vývoja situácie poriadne prekvapení a nový názov by rozhodne nepovažovali za šťastný. „Vulgarizmami nie je dobré priťahovať pozornosť, nemyslím si, že negatívna reklama je dobrá reklama,“ hovorí marketingová expertka Simona Bubánová. Dodáva, že nejaký reštart potrebuje každá firma, ale pochybuje o tom, že je práve táto téma v súčasnosti prioritou spoločnosti. Pridáva sa k nej aj prezident Klubu reklamných agentúr Róbert Slovák, ktorý tvrdí, že po dlhom čase je RTVS stabilizovaná a vizuálne na veľmi vysokej úrovni. Týka sa to loga, ale aj džinglov či zvučiek. „Myslím si, že ísť cestou SRaT je cesta späť a bola by to zbytočne vyhodená energia aj peniaze daňových poplatníkov,“ konštatuje Slovák. Na Slovensku sú podľa neho dôležitejšie veci ako zmena názvu rozhlasu a televízie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kpt, Novy Cas, Im

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let