Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2016 08:59 | Správy | Politika
Video

Rekordne rýchle odvolávanie ministra školstva: Plavčanovu hlavu chcú po 15 dňoch v úrade!

Na školstve zúri vojna, a to ešte nemajú kompletné ani programové vyhlásenie! Nový minister z SNS Peter Plavčan (55) má toho za sebou vo svojej profesionálnej kariére viac ako dosť.

Kontroverzným sa však stalo jeho pôsobenie v pôžičkových fondoch pre študentov a učiteľov. Podľa poslanca Miroslava Beblavého „jasne, opakovane a dlhodobo zneužil svoju pozíciu na osobné obohacovanie, klientelizmus a rodinkárstvo“. Ani nie po 15 dňoch tak čelí výzve na odvolanie z funkcie. Celý prípad sa týka Študentského pôžičkového fondu a Pôžičkového fondu pre začínajúcich učiteľov, ktoré nepodliehali kontrole nikoho zvonku. O vnútorné procesy sa mali starať dve osobitne zriadené rady fondu.

Práve v nich pôsobil Plavčan ako ministerský úradník a podľa Beblavého bol „šedou eminenciou spoluzodpovednou za to, aby fondom dali všetci pokoj“. Poslanec za najzávažnejší považuje fakt, že fondy nerobili žiadne verejné obstarávania, kupovali predražené služby či nezverejňovali žiadne zmluvy. „Kým sa toto dialo, Peter Plavčan bol ako jediný človek skoro celý čas v kontrolných orgánoch oboch fondov (a to drvivú väčšinu času ako ich predseda) a za celé obdobie nepovedal proti tomu ani mäkké f,“ povedal Beblavý.

Dodáva, že problémové boli aj protizákonné odmeny vyplácané členom týchto rád. Plavčan dostal vyše 38-tisíc eur, ktoré vrátil až po medializovaní prípadu. Beblavý sa však najviac rozhorčuje nad tým, že Študentský pôžičkový fond požičal nebankovej finančnej skupine Slavia Capital 5,5 milióna eur bez výberového konania s nevýhodnými úrokmi. „Táto pôžička bola v jasnom rozpore so zákonom, ktorý ukladá, že fond môže voľné prostriedky viesť len na bankovom účte,“ uviedol Beblavý s tým, že členkou Predstavenstva Slavia Capital a mnohých ďalších spoločností z tejto skupiny v tom čase bola manželka ministra Viera Plavčanová.

 

Za tieto kauzy chce ministrovu hlavu ešte skôr, než vládu odobril parlament. Zároveň zaslali list premiérovi Ficovi, aby prehodnotil jeho zotrvanie na čele rezortu. Sám Plavčan považuje všetky obvinenia za nezmyselné. „Všetky tie obvinenia, ktoré sú v tom blogu, boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné. Ja mám základnú úlohu vypracovať časť Školstvo pre nové programové vyhlásenie vlády a urobiť za posledných 25 rokov najväčšiu reformu v školstve,“ reagoval Plavčan.

Čo vyčítajú novému ministrovi školstva

1. Nákupy bez verejného obstarávani - fondy, v ktorých Plavčan pôsobil, podliehali zákonu o verejnom obstarávaní, ale žiadne nakupovali priamo

2. Predraženie - takmer všetky vonkajšie služby, ktoré tak fond nakupoval, boli brutálne predražené

3. Nezverejňovanie zmlúv - žiadne zmluvy ani faktúry či objednávky nezverejňovali

4. Vysoké platy - vyplácanie 13. a 14. platov a riaditeľ si dal odhlasovať plat, ktorý spolu s odmenami dosahoval sumu medzi 6- a 7-tisíc eúr mesačne

5. Zbytočná budova - fond zriadený na požičiavanie študentom a začínajúcim učiteľom si kúpil za 16 miliónov korún budovu v centre Bratislavy, v ktorej zriadil galériu a nakúpil do nej umelecké diela za viac ako 600-tisíc vtedajších korún

6. Obrovské odmeny - vyplácanie nezákonných odmien pri čestných funkciách členov rád

7. Pôžička nebankovke - pôžička študentského fondu pre nebankovku Slavia Capital bez výberového konania s polovičným úrokom ako pre banku vo výške 5,5 milióna eur - členkou Predstavenstva Slavia Capital bola manželka ministra Viera Plavčanová

Vôbec by nemal byť ministrom

Gabriel Šípoš, Transparency International

Otvoriť galériu

- bývalý člen rady pôžičkového fondu
- Ja ho viem hodnotiť práve z tejto skúsenosti a podľa mňa ho toto konanie v pôžičkových fondoch diskvalifikuje na akúkoľvek vyššiu riadiacu pozíciu v štátnej správe, nehovoriac o poste ministra. Tam tých tlakov a nekalých príležitostí je násobne viac a Plavčan aj v týchto malých funkciách ukázal, že dodržiavanie zákonov berie alternatívne, ako sa mu to hodí. To je katastrofálny prístup pre akéhokoľvek úradníka, nehovoriac u ministra, ktorý sa každý september prihovára deťom a káže im o tom, aké sú pracovitosť a morálka dôležité.

Peter Goliaš, INEKO

Otvoriť galériu

- bývalý člen rady pôžičkového fondu
- S pánom Plavčanom mám osobnú skúsenosť len z jeho pôsobenia v Rade Študentského pôžičkového fondu, kde som bol jeho nástupcom. Bohužiaľ, ide o negatívnu skúsenosť. Pán Plavčan bol dlhé roky na ministerstve školstva spoluzodpovedný za kvalitu vysokého školstva. Súčasná realita, keď je Slovensko krajinou s najvyšším podielom študentov v zahraničí a s nízkym podielom zahraničných študentov u nás, nie je dobrou vizitkou jeho práce.

Učiteľ: Je to smutné

 

Otvoriť galériu

Branislav Kočan, zástupca učiteľov ISU

- Nechceli by sme sa dať zaťahovať do politikárčenia. Ak však bol niekde porušený zákon, tak by mali konať. Je smutné, že sa okolo ministra vynárajú kauzy, neprospieva to situácii, kde školstvo potrebuje stabilitu a reformné kroky. Na rokovaní s ním sme predniesli svoje požiadavky, ako by malo vyzerať programové vyhlásenie. Sme zvedaví, aká bude finálna vládna verzia a do akej miery budú naše požiadavky zapracované.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
(ilustračné foto)
Novinky o akcii Pilát: Vyšetrovanie korupčnej kauzy má byť v záverečnej fáze
(ilustračné foto)
Dramatický výjazd v Slovenskom raji: Záchranári ratovali dvoch turistov, na toto si dajte pozor
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Osadu Rómov v obci Čaňa zachvátil veľký požiar.
FotoVáš Tip
Po požiari osady v Čani zostala päťdesiatka Rómov bez domova: Podmienky, v ktorých teraz žijú, rozplakali aj Kisku!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik
Izraelský tank sa v utorok presúva na pozíciu pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela.
Svetlo na konci tunela? Šéf Hamasu má na stole návrh prímeria: Toto si o ňom myslí
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.
Tri zlovestné varovné signály tichého zabijaka: Môže sa objaviť na nohách
Ilustračné foto
Konferencia Globsec sa tento rok uskutoční v Prahe: Aha, aké budú hlavné témy