Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2016 12:02 | Správy | Domáce správy
Infografika

Noví ministri sú už na 99 % istí: Kto bude sedieť pri najväčšom koryte?

Miesta pri koryte sú rozdané! Hru o ministerské tróny jednoznačne vyhral Smer.

Okrem siedmich rezortov, premiérskeho kresla, bude mať na každom ministerstve dosadeného svojho človeka ako kontrolu. Neslávne dopadla Sieť. Hoci pôvodne žiadali dva rezorty, dostala len jedno. Ich ministerstvo dopravy však disponuje najväčším balíkom eurofondov. Ani SNS sa na nedostatok európskych peňazí nemôže sťažovať. Tá má najväčší balík týchto finančných prostriedkov cez dve ministerstvá. Nový Čas vám prináša prehľad, ktorý minister bude sedieť na najväčšej kope peňazí.

Roberto Fico a jeho nová družina mlčia o menách nových ministrov. Aj keď sú niektoré už na 99 % isté, oficiálne ich chcú prezradiť až začiatkom budúceho týždňa. Ktorý minister však bude strážiť najťažší mešec peňazí? Rozpadajúca sa Sieť bude mať síce iba jedno ministerstvo, ale zato s najväčším balíkom peňazí, vrátane eurofondov - šesť miliárd eur. Ministrom bude pravdepodobne nováčik Robert Auxt. Úlohy strážcu zlatej bane sa zhostí aj budúci minister pôdohospodárstva, ktorého si určí strana SNS. Ten bude najbližšie štyri roky spravovať viac ako štyri a pol miliardy eur. Biedny neostane ani minister práce, ktorým by mal byť opäť Ján Richter zo Smeru. Jeho rezortu totiž prináležia viac ako štyri miliardy eur. Z 13 ministerstiev však dotácie z eurofondov nedostane až sedem. Tie budú závisieť iba od štátneho rozpočtu.

Otvoriť galériu

Fico sa zbavuje eurofondov

Z prerozdelenia ministerstiev je však jasné, že na najväčšom balíku peňazí bude sedieť SNS cez svoje ministerstvá školstva a pôdohospodárstva, kam prúdia miliardy z eurofondov. Prekvapivo najsilnejšia strana Smer bude mať pod palcom „iba“ 20 % eurofondov. Podľa odborníka na eurofondy Jána Rudolfa sa tak opakuje scenár z roku 2006, keď Fico dal SNS viac europeňazí a potom ich po škandáloch zobral a dokonca zrušil ich ministerstvá. „Fico sa zbavuje zodpovednosti za čerpanie eurofondov,“ tvrdí Rudolf, ktorý dodáva, že Smer pri čerpaní pohorel. „Za dva roky nevyčerpali ani euro,“ pripomína s tým, že zlyhal koordinátor eurofondov, čiže Úrad vlády. Podľa Rudolfa to však národniari v školstve a pôdohospodárstve nebudú mať jednoduché. „Niektoré orgány, ktoré reálne budú čerpať peniaze, patria pod iné rozorty. To chcem vidieť, ako minister za Smer bude počúvať ministra za SNS. Je tu veľké riziko konfliktov,“ uzatvára Rudolf. 

Zákulisné boje o moc

Podľa informácií Nového Času chcel Radoslav Procházka pre svoju stranu ministerstvo zahraničných vecí, no nepochodil, Fico Lajčáka vymeniť nemieni. Podobne to malo byť aj s rezortom obrany, na ktoré si brúsil zuby Martin Fedor zo Siete. Strana by tam mala mať iba štátneho tajomníka. Najväčšie ticho však na Úrade vlády zavládlo, keď sa ponúkal problémový rezort zdravotníctva. Nik oň nemal záujem. Čierny Peter nakoniec zostal v ruke Smeru. Strany SNS, Most-Híd a Sieť si na ministerstvách nebudú môcť vyskakovať, pretože každom rezorte na nich Fico nasadil svojich štátnych tajomníkov, ktorí budú na pravicu dohliadať.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Zaváňa to korupciou a vydieraním

Eduard Chmelár, politológ:

- Naozaj sa divím všetkým partnerom. Je mi jasné, že Radoslav Procházka je úplne pritlačený k múru a odpísaný. Tiež mi je jasné, ako Béla Bugár hovorí, že veľmi vyskakovať nemôže. Ale Andrej Danko je dostatočne silný na to, aby si mohol zadefinovať pravidlá. A toto čo urobili, už nezaváňa amatérstvom. Vzbudzuje to podozrenie, že je za tým niečo iné, ako napríklad korupcia alebo vydieranie. Aby takto rezignovali na moc, tak to som ešte nevidel...

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nh, kan, Im

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Osadu Rómov v obci Čaňa zachvátil veľký požiar.
FotoVáš Tip
Po požiari osady v Čani zostala päťdesiatka Rómov bez domova: Podmienky, v ktorých teraz žijú, rozplakali aj Kisku!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
(ilustračné foto).
Koalícia odkladá voľbu kandidátov na členov Súdnej rady SR: SaS tento krok kritizuje
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik
Izraelský tank sa v utorok presúva na pozíciu pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela.
Svetlo na konci tunela? Šéf Hamasu má na stole návrh prímeria: Toto si o ňom myslí
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!