Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2016 16:00 | Správy | Domáce správy

Neuveriteľný príbeh Zory: Prežila pád výťahu zo 6. poschodia! Boli to len sekundy...

Šťastie v nešťastí. Inak sa ani nedá nazvať to, čo Zora Kondé prežila pred tromi rokmi. Na šiestom poschodí v paneláku nastúpila do výťahu a ten sa s ňou zrútil.

Nočnú moru z tohto zážitku prežíva dodnes. Vec je na súde a vinník zatiaľ bez trestu. Zora Kondé nie je neznáma žena. Občas radí divákom v markizáckom Teleráne, pretože sa venuje alternatívnej liečbe, ozdravovacím masážam, cvičeniu, detoxikácii a tvorbe lunárneho kalendára. Až po dlhých troch rokoch teraz vyšla s pravdou von, akú hrôzu zažila.

 

Tak to je koniec

Pondelok 12. november 2012 sa do Zorinej pamäti zapísal až príliš hlboko. Veď keby nemala trochu šťastia, mohlo byť po nej, prípadne by zvyšok života strávila ako invalid odkázaný na pomoc iných. V tom čase bývala v päťročnej bytovke na bratislavských Kramároch na šiestom poschodí. „Tak ako po iné dni som sa o pol desiatej dopoludnia vybrala do práce. Keďže som mala v rukách viacej tašiek, nešla som po schodoch peši, ako som občas zvykla, ale automaticky som stisla gombík výťahu,“ spomína Zora na osudný deň.

Otvoriť galériu

„Cez víkend nefungoval a v pondelok ráno ho opravovali, ako som sa neskôr dozvedela. Zrejme som bola prvá, kto do neho po odchode opravárov nastúpil. Pamätám si, že jedno poschodie zišiel normálne, ale potom ním začalo triasť a s hukotom sa rútil smerom nadol. Boli to zlomky sekundy a jediné, na čo som pomyslela, boli moji blízki a to, že je so mnou koniec,“ opisuje chvíle hrôzy.

Strach

Výťah so Zorou pristál s rachotom asi 30 cm pod úrovňou prízemia, keďže v dome suterén nie je. Samozrejme, dvere sa otvoriť nedali. „Nespomínam si, či som bola na zemi, viem len to, že ma do hlavy udrel podhľad výťahu, ktorý sa nárazom odtrhol. Bola som v šoku, necítila som bolesť, nikde na zemi som nevidela krv, len som mala obrovský strach, že sa von nedostanem. Zúfalo a intenzívne som trieskala na dvere výťahu, ale márne,“ opisuje udalosti. Minúty strávené v uzatvorenej kabíne sa Zore zdali nekonečné a to, čo sa stalo, ako scéna z hororového filmu.

„Zo začiatku mi nefungoval ani telefón. Až neskoršie sa mi podarilo dovolať príbuzným, ktorí zalarmovali pomoc.“ Ale to už Zorin krik začula aj pani z domu, ktorá sa s ňou rozprávala, aby ľahšie prekonala chvíle hrôzy. Až spätne sa dozvedela, že trvalo pol hodiny, kým ju hasiči z kabíny vystrašenú vyprostili a odviezli do nemocnice. „Nechali ma tam čakať, až kým neprídem na rad. Ako keby to ani nebolo naliehavé. Predsa nemohli vedieť, či náhodou nemám vnútorné krvácanie,“ prízvukuje.

Otvoriť galériu

Bolesti

Nakoniec Zoru v nemocnici predsa len vyšetrili, zröntgenovali a s otrasom mozgu, pomliaždeninami a škrabancami poslali s príbuznými domov. „Keď zo mňa opadli stres a adrenalín, začalo ma všetko bolieť. Zrejme ma muselo v tom výťahu poriadne obúchať. Boleli ma plecia, krčná chrbtica, na tele sa mi urobili modriny. Bola som ubolená, ale našťastie živá. Stáli pri mne všetci anjeli strážni. Dva mesiace som bola práceneschopná,“ vysvetľuje.

Keďže k pádu výťahu políciu nikto nezavolal, hneď ako to Zorin zdravotný stav dovoľoval, vybrala sa na políciu podať trestné oznámenie. Bolo to 27. novembra 2012. Viackrát ju vypočúvali, spísali zápisnice a došli k záveru. „V uznesení, ktoré prišlo z polície z tretieho bratislavského obvodu, mi píšu, že zo znaleckého posudku vyplýva, že udalosť sa stala bez cudzieho zavinenia a v danom prípade teda nejde o prečin ublíženia na zdraví ani o žiadny iný trestný čin,“ cituje Zora z policajného spisu. Takže v podstate sa nič nestalo, zrejme preto, že nie je mŕtva. Na vyjadrenie z polície sa bolo možné odvolať, ale to už Zora nechala na svojho právnika, ktorý podal žalobu na súd. Doposiaľ však nebolo vytýčené ani prvé pojednávanie.

Zodpovednosť

To, že Zora utrpela ujmu na zdraví, bola práceneschopná a dodnes má psychickú traumu z výťahov, čo viackrát potvrdili v podobných prípadoch aj psychológovia, asi nikoho netrápi. A že sa udalosť stala bez cudzieho zavinenia? Každý predsa vie, že aj za prevádzku výťahov a ich stopercentný technický stav niekto zodpovedá.

Výťahové nešťastia

2016

V galant-skej nemocnici sa na konci februára zrútil výťah. Pri páde kabíny z 10. poschodia zahynul mladý opravár Dominik H. (†22) z obce v okrese Trebišov.

2015

Štyridsaťpäťročný muž spa-dol z 5. poschodia do výťahovej šachty v topoľčianskej bytovke na Gagarinovej ulici. Pri páde si ťažko zranil hlavu. V nemocnici zraneniam podľahol.

2014

Pád do výťahovej šachty ne-prežila žena v Hlohovci. Hasiči ju našli nehybnú v bytovom dome na Ulici Mateja Bela. Žena utrpela rozsiahle zranenia, ktorým podľahla.

2014

V paneláku v Topoľčanochsa zasekol vo výťahu 11-ročný chlapec. Pár sekúnd po tom, ako ho vytiahol správca domu, sa výťah zrútil dolu. Chlapec nešťastiu unikol len o vlások.

2013

Technik, ktorý opravoval vý-ťah, spadol z 11. poschodia do otvorenej výťahovej šachty. Na následky zranení zomrel v nemocnici.

2013

Iba 18-mesačný chlapčektragicky zahynul po páde do výťahovej šachty v humenskej poliklinike. Výťah sa pohol smerom nahor na 6. poschodí napriek tomu, že dvere boli otvorené. Nešťastným rodičom malý Šimonko vypadol z kočíka.

2013

Len o vlások unikol smrti pra-covník predajne s nábytkom v Spišskej Novej Vsi. S vozíkom na palety chcel nastúpiť do nákladného výťahu. Otvoril dvere a vstúpil. Výťah tam však nebol. Pri páde do štvormetrovej výťahovej šachty utrpel otras mozgu a otvorené poranenie predkolenia.

2007

Výťah v obchodnom dome,v ktorom sa viezla Jaroslava z Veľkého Krtíša, sa z 3. poschodia uvoľnil a spadol zo 4-metrovej výšky. Utrpela vážne zranenia a od toho dňa je pripútaná na invalidný vozík.

2004

Policajný tím nastúpil na prí-zemí v bratislavskej Petržalke do výťahu, ktorý sa odtrhol a zosunul sa do suterénu. Nik sa nezranil.

2003

Martin (30) prežil pád výťa-hovej kabíny z 11. poschodia, ktorá sa zrútila v bratislavskom obytnom dome na Romanovej ulici. Utrpel zlomeniny dvoch driekových stavcov, zlomeninu ľavého členka a vykĺbenie pravého ramena.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
(ilustračné foto)
Ukrajina provokuje Rusko: To, čo dostala od USA darom, už použila
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Prekvapivá správa! Slafkovský nedorazil na zraz v Žiline: Čo sa deje?!
13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady: Gašpar tvrdí, že dôvody nemuseli byť uvedené