Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2016 00:05 | Správy | Servis | Zdravie

Nestaňte sa obeťou fitness podvodu! Zverte sa do rúk skutočných odborníkov

Slováci prepadli fitnessu. Kupujú si členstvá vo fitkách, najímajú si osobných trénerov, ládujú do seba zázračné výživové doplnky. Niektorí chcú schudnúť, iní iba vyrysovať postavu.

Kde je však veľký dopyt, tam je veľká ponuka. Na trh sa tak okrem profesionálnych trénerov a účinných doplnkov stravy dostáva aj nekvalita, ktorá môže ohroziť vaše zdravie! Vybrať si z toho, čo dnes fitness biznis našincovi ponúka, je čím ďalej tým ťažšie. To si myslí aj Michal Králik (25), absolvent Fakulty telovýchovy a športu s odborom trénerstvo kulturistiky, fitnes a silového trojboja, ktorý sa trénerstvom aj živí. Ako sám tvrdí, táto práca je najmä o celoživotnom vzdelávaní. Na to, aby sa človek dostal do vysnenej formy bez ohrozenia zdravia, treba skúsených a vzdelaných inštruktorov.

 

Nedostatok kvality

Práve toto je podľa Michala jeden z hlavných problémov fitness priemyslu - v posilňovniach nepracuje dostatok kvalitne vzdelaných trénerov. „Vzdelávanie trénerov sa u nás veľmi podhodnocuje. Mnohí dostávajú svoj status veľmi lacno. Tým myslím, že si zaplatia niekoľkotýždňový kurz a licenciu jednoducho dostanú. Akreditácia ich oprávňuje, aby si urobili živnostenský list. Tak­že potom sa už môžu živiť ako tréneri,“ objasňuje Michal.

Môže byť však absolvent takéhoto rýchlokurzu plnohodnotným trénerom? „Veľký problém je, že nikto nerieši, čo tí ľudia naozaj vedia. Majú certifikát a bodka. Ale na porovnanie - keď je niekto na univerzite a úspešne ju dokončí, musí si prejsť určitými skúškami. Hneď v prvom ročníku musí urobiť skúšku z anatómie. Ak to nezvládne, tak odchádza. Taktiež sa tam učí biochémia, fyziológia... To sú úplné základy, bez ktorých sa nedá pohnúť. Keď nemá stavba pevné základy, tak sa dom nepostaví. Dnes si mnohí rýchlokvasení tréneri ani nevedia predstaviť, ako funguje sval,“ vysvetľuje.

Trénerom raz-dva

Produkovať trénerov je dnes biznis. „Základný kurz stojí 200 eur, potom existujú, samozrejme, rôzne nadstavby. Tu však môžete vidieť rozdiel. Niekto na kvalifikáciu študuje dajme tomu 80 hodín a niekto na telovýchovnej fakulte 3, 5 alebo aj viac rokov. Určite je teda v kvalite rozdiel,“ myslí si tréner Michal.

Obsah celého minimálne trojročného vysokoškolského štúdia sa nedá napchať do pár hodín v kurze. „Na kurzoch sa vynecháva hlavne zdravotná stránka cvičenia. Ukážu im - aha, takto sa robí rozcvička, takto sa robí tréning a takto strečing. Základ. To však nestačí. Ale aby som zasa všetky školenia nehádzal do jedného vreca. Sú školenia, ktoré sú prísnejšie, ale to sú väčšinou zahraničné školenia, česť výnimkám.“

Majú akreditáciu

Rôzne trénerské asociácie sú odborne spôsobilé vykonávať kurzy pre nových trénerov. Toto ich absolventom garantuje akreditácia ministerstva školstva. „Majú akreditáciu, čiže nejaké vedomosti budúci tréneri nadobudnú. Ale keď vidím niektorých inštruktorov, ktorí tam vyučujú a tiež to, akí ľudia z kurzov vychádzajú, tak je to tragédia,“ krúti hlavou Michal.

Otvoriť galériu
„Nešťastnou náhodou som sa dostal k takémuto školeniu, keď som bol na návšteve v jednom fitku. Bolo tam 30 ľudí a jeden lektor. Rozcvičenie mali v tmavej miestnosti. Nemali dokonca ani zasvietené. Ako môže lektor dohliadať na ľudí či to robia správne, keď nič nevidí? Pre príklad - na kvalitných skupinových cvičeniach je na jedného trénera maximálne 7 ľudí. A to ich nevyučujeme, ako to učiť iných! 30 na jedného je nonsens.“

Zdraví aj chorí

Každý človek by si však rovnako, ako si želá kvalitného lekára, fyzioterapeuta, obezitológa, mal želať aj kvalitného trénera. „Aj v iných odvetviach pracovníci vykonávajú svoju prácu nesprávne. Amaterizmus sa nájde všade, v každej profesii. Ale to sú povolania, kde sa nebavíme o ľudských životoch a zdraví. Pár nesprávnych tréningov môže spôsobiť doživotné následky.“ Na dvere fitness trénera totižto neklopú iba 100-percentne zdraví ľudia.

Posilňovať chcú aj takí, ktorí majú problémy s tlakom, srdcom, platničkami. Vzdelaný tréner by podľa Michala mal vedieť pracovať aj s takýmito prípadmi. „Viete, zdravý človek je teraz tak 1 z 10. Pri tréningu sa musí brať do úvahy veľa vecí a dobrý tréner to vie. Jemu sa nestane, že za ním príde klient, čo chce začať trénovať a on mu dá hneď do ruky činku. Profesionálny tréner musí preskúmať jeho zdravotný stav a pokiaľ si s tým nevie rady, poslať ho najprv k odborníkovi.“

Samí „odborníci“

V poslednom čase sa však hlavne na sociálnych sieťach množia „tréneri“, ktorí majú za svojím menom prívlastky cez dva riadky - tréner, konzultant, výživový poradca a špecialista, odborník na regeneráciu... Je to ako nočná mora fotografov, keď si na facebooku každý, kto má zrkadlovku, napíše, že je fotograf.

„Áno, je to tak, ibaže keď mi niekto urobí zlú fotku, tak sa viac-menej nič nedeje. Ale keď mi niekto spôsobí zranenie, napríklad zničí koleno, poškodí chrbticu, to už je veľký problém. Vzdelaný tréner vie, že nie je výživový poradca. Dobrý tréner nie je ani lekár, ani fyzioterapeut,“ vysvetľuje Michal.

Ktorý je správny

Ľudia by si mali dať pozor, s kým začnú trénovať. Mali by si vyhľadávať informácie. To je podľa Michala zatiaľ jediná cesta, ako si vybrať toho správneho trénera. „Určite by sa mali zaujímať, aké má vzdelanie. Či má univerzitu alebo len kurz a či ten kurz za niečo stál, alebo to bol jeden z tých - zaplatím a mám - kurzov. Ďalej jeho schopnosti, prax a aj to, ako pripravuje klienta a, samozrejme, jeho referencie. Dobrý tréner musí mať plán. Nemôže pri tréningu len tak z brucha strieľať cviky. Indikátorom kvality môže byť do istej miery aj cena. A rozhodne by nemal mať extrémne mnoho tréningov denne. Čím je tréner skúsenejší, tým sa viac bojí o klienta, lebo vie, čo všetko sa môže pri cvičení stať,“ uzatvára Michal.

Výživové doplnky môžu aj zabiť!

Minulý rok médiami otriasla správa o Andrejovi Gajdošovi († 19), ktorý užíval nebezpečné steroidy, aby urýchlil nárast svalov. Dôsledkom tohto čistého hazardu so zdravím bola mladíkova smrť. Jeho srdce nevydržalo nápor chémie, nadopované rastovými hormónmi sa zväčšilo viac ako o polovicu a nakoniec mu praskla hrudná aorta.

Chlapec trénoval dvakrát denne, no ani to mu nestačilo, aby vyzeral ako jeho idol, americký herec Dwayne Johnson, prezývaný The Rock. Sen po veľkých svaloch si chcel splniť prostredníctvom užívania niekoľkých druhov steroidov. Nie je to však jediný prípad, keď chcú ľudia pre vidinu veľkých svalov či štíhleho tela oklamať prírodu. Na trhu existujú stovky produktov, ktoré vám majú pomôcť nabrať, schudnúť, spáliť, vyrysovať. Martin Chlebana, konateľ spoločnosti Proteinworld, zaoberajúcej sa predajom doplnkovej a fitness výživy odporúča, aby sa ľudia pri nákupe produktov poradili s odborníkom.

„Pri užívaní a výbere doplnkov vo svete fitness a športu je dôležité dbať nielen na kvalitu výrobkov, ale aj ich pôvod, zloženie a účinky. V dnešnej dobe je možné na internete nájsť a kúpiť rôzne množstvo anabolických steroidov, rastových hormónov, prohormónov a peptidov. Ich užívanie so sebou neprináša len zväčšovanie svalov, ale taktiež zväčšovanie vnútorných orgánov, zaťaženie pečene, obličiek a mnohé ďalšie vedľajšie účinky ako akné, vypadávanie vlasov a nekontrolované zmeny správania. Preto ako odborník na výživu a Majster Slovenska v naturálnej kulturistike ľuďom radím, aby sa užívaniu zakázaných a zdraviu škodlivých produktov vyhýbali, nakupovali len certifikované produkty v overených obchodoch, prípadne sa poradili s odborníkom. Veď športujeme pre zdravie a nie, aby sme si ho zničili!“

Výživa patrí výlučne do rúk odborníkov

Ivan Majerčák, kardiológ a prezident ligy proti obezite

Dnes máme naozaj veľa „samozvaných“ odborníkov na výživu. Pseudo odborník vám bez problémov pošle „zaručene pros­pešný jedálniček“ za pár desiatok eur na počkanie. „V bežnej praxi však nedávame pacientom jednotný jedálniček, funguje to skôr naopak. Pacient nám napíše svoj aktuálny jedálniček a my hľadáme, kde je v jeho spôsobe stravovania chyba. Kontakt s odborníkom je nevyhnutný. Je obrovská chyba, že sa ľudia zverujú do rúk neodborníkom. Sú spôsoby stravovania, ktoré človeku môžu vyhovovať, ale nejaký jednorazový jedálniček väčšinou nepomôže,“ hovorí lekár.

Otvoriť galériu
Ivan Majerčák.
Zdroj: anc
Otázne podľa neho je aj to, kto sa dnes pasuje za výživových poradcov, body koučov či trénerov. „Nechcem dehonestovať žiadnu fitnessku ani bývalého kulturistu, treba však myslieť na to, že aj jeho trénoval a viedol niekto iný. To, že vyhral a je úspešný ešte neznamená, že je odborník a kompetentný radiť iným ľuďom. Problémom je, že na toto u nás, myslím, neexistuje žiadne právne obmedzenie. Máme množstvo poradcov výživy. Lenže veci, ktoré fungujú na jedného človeka, nemusia a väčšinou nefungujú na iného. Veľa jedálničkov môže byť pre ľudí nebezpečných,“ uzatvára Majerčák.

Z fizness sa stal biznis

Zuzana Hošová, certifikovaná inštruktorka piloxingu, jumpingu a pilates

Otvoriť galériu

„Pseudo fitness tréneri a výživoví poradcovia sú produkovaní ako na páse, ich kvalita je však o to horšia. Je toho veľa, čo sa musí na systéme zmeniť - od spôsobov tvorby vzdelávacieho systému trénerov a výživových poradcov až po pravidelné preverovanie ich kvalifikácie. Pokiaľ ľudí vo fitness priemysle okrem vnútornej potreby nebude nič zaväzovať k tomu, aby si svoju kvalifikáciu zvyšovali, tak to neurobia. Stojí to veľa času a financií. Jediné, čo sa momentálne dá robiť, je šíriť osvetu o tomto probléme. Nech ľudia nenaletia takým, ktorí z ich vačku vyberú stovky eur a pritom im môžu poškodiť zdravie. Mnoho fotiek úspešných fyzických premien ľudí sú podvod. A ako má pani z Trebišova, ktorá našla takéto fotky na sociálnej sieti s 250 komentármi vedieť, že poradca v Čadci je nevzdelaný podvodník bez akejkoľvek kvalifikácie? Iba krátke kurzy či už trénera alebo výživového poradcu jednoducho nestačia, pokiaľ sa človek nebude vo svojom odbore vzdelávať ďalej.“

Každý má rovnaké šance!

Pavol Ferenc, poskytovateľ akreditovaných školení pre trénerov

Pod akreditáciu ministerstva školstva spadajú vysoké školy aj súkromné školiace strediská pre budúcich osobných trénerov. Pavol Ferenc, ktorý je sám absolvent Fakulty telovýchovy a športu si myslí, že absolvovanie vysokej školy nie je podmienkou, aby bol niekto dobrý tréner. Formáty vzdelávacích pro­gramov v SR sú rôzne.

Nie každý musí zotrvať 5 rokov na škole a získať titul Mgr., aby bol v trénerskej špecializácii naozaj dobrý. Stáva sa, že má človek také skvelé predpoklady a vlohy byť trénerom, že to zvládne aj bez školy. Na druhej strane prízvukujem, že vzdelávanie je nutné! To zahŕňajú aj rôzne kurzy, ktoré možno koncentrovanejšie a v kratšom čase ponúkajú to najpodstatnejšie pre prácu v teréne. Mnohí naši absolventi majú také výborné dispozície a danosti viesť klienta vo fitness centre, že niektorí absolventi športových škôl nemajú ani tretinu takých predpokladov. To, aký je kto tréner nezaručuje iba škola, certifikátom sa to len začína. To, aký tréner z človeka bude, ukáže až práca a prax. Ľudia sa môžu slobodne rozhodnúť, ktoré kurzy či školu si pre svoj osobný rast vyberú,“ dodáva Ferenc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?