Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Minister Čislák žilinským sestrám: Vaše požiadavky sú splnené, môžete sa o tom presvedčiť

Žilinská nemocnica počas dvoch dní prijala 118 nových pacientov.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák vo štvrtok na stretnutí v Žiline povedal sestrám, ktoré pre hromadné výpovede odišli z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline, že ich požiadavky sú splnené a presvedčiť sa o tom môžu individuálne na personálnom oddelení nemocnice.

"Sestrám som chcel priamo povedať, že pán riaditeľ má mandát na to, aby každej, ktorá k nemu príde, ukázal jej platový dekrét a podmienky. Dnes a zajtra sú im dvere otvorené. Aby prišli, aby videli platové podmienky. Pretože neexistuje žiadne kolektívne vypovedanie zmluvy. Aby naozaj na konci dňa neostali ony poškodené, že budú nezamestnané. Pretože adekvátne zabezpečíme teraz aj v budúcnosti zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov Slovenskej republiky," uviedol minister zdravotníctva.

Podľa predsedníčky Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Moniky Kaveckej sa sestrám zdá najvýhodnejšie memorandum, ktoré vo štvrtok predložili ministerstvu zdravotníctva. "Pretože kolegyne sestry sú plne oboznámené s požiadavkami, ktoré samy iniciovali. A tie sú zahrnuté aj v memorande. Tu sa v minulosti nedodržiaval Zákonník práce. Sestry boli klamané. Všetko sme si museli vydobýjať protestmi, žiadosťami. Tieto ženy tomu neveria," zdôraznila Kavecká.
V memorande medzi vládou a odbormi sestry žiadajú legislatívnu garanciu vyšších platov, než im priniesol od tohto roku nový zákon. Rovnako chcú, aby sa voči tým, ktoré dali výpovede, nevyvodzovali žiadne negatívne dôsledky. Zároveň by podľa návrhu mali dostať všetky zmluvy na dobu neurčitú.

 

Zdravotná starostlivosť vo FNsP Žilina je podľa Čisláka pre pacientov aj zdravotnícky personál adekvátne zabezpečená. "Nemocnica funguje na báze, akú si môže dovoliť. To znamená, že na ARO sú zo šiestich lôžok dve, elektívna zdravotná starostlivosť je obmedzená, je bezpečná a ide do iných nemocníc," dodal minister zdravotníctva.

Hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová pre TASR uviedla, že počas dvoch dní prijala nemocnica 118 nových pacientov. "Z toho bolo 97 neodkladných príjmov. Celkovo je v nemocnici hospitalizovaných 724 ľudí. V prvý februárový deň sa uskutočnilo 30 operácií, 28 z nich bolo plánovaných. Dnes sa uskutočnilo 21 plánovaných operácií. V pondelok (1.2.) v nemocnici ošetrili ambulantne 1183 ľudí, z toho bolo 95 akútnych prípadov. V utorok (2.2.) do 13.00 h bolo v ambulanciách žilinskej nemocnice ošetrených 833 ľudí, z toho 22 akútnych," uzatvorila hovorkyňa FNsP Žilina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?