Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2016 16:58 | Správy | Domáce správy

Zdravotné sestry pripustili kompromisy: Pán minister, chceme sa dohodnúť

Sestry, ktoré pre neplnenie svojich požiadaviek podali hromadné výpovede, v utorok deklarovali ochotu robiť kompromisy. 

"Pán minister, chceme sa dohodnúť a chceme sa dohodnúť hlavne aj s vládou SR... Sestry sú pripravené rokovať o kompromisnom návrhu," vyhlásila v utorok šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Má sa tak zabrániť ďalším škodám v zdravotníctve.

"Odborové združenie sestier naďalej verí v dohodu, ku ktorej dôjde po konštruktívnej diskusii s úprimnou snahou oboch strán pristúpiť ku kompromisu. V mene slovenských pacientov čakáme na ústretový krok zo strany vlády SR," uviedla Kavecká. Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová pripustila, že dohoda by sa mohla týkať iba sestier vo výpovediach a ostatné by sa riešili iným spôsobom.

"Zatiaľ nám od zástupkýň sestier nebol doručený žiaden konkrétny návrh. Samozrejme, ak sa tak stane, radi sa s ním oboznámime. A zároveň platí, že tak ako v každom prípade, dvere na ministerstve zdravotníctva sú pre rokovanie otvorené," reagoval na vyhlásenia sestier hovorca rezortu Peter Bubla.

 

S kompromisným návrhom sa podľa Kaveckej v súčasnosti oboznamujú jednotlivé sestry vo výpovediach, kedy by ho mohli predložiť, nie je zatiaľ jasné. Jeho konkrétne znenie s novinármi sestry riešiť nechceli, pripustili však, že sú ochotné ustúpiť z platových požiadaviek. Dôležitá má byť, naopak, požiadavka o personálnom zabezpečení nemocníc. "Platy nie sú najdôležitejšie," povedala Kavecká.

Komora aj odbory očakávajú, že teraz dostanú pozvanie na rokovanie. Kavecká priznala, že si myslela, že za rokovacím stolom budú sedieť už dnes. Splnenie ich požiadaviek nemôže byť podľa Lazorovej problémom, vzhľadom na to, kde všade sa v zdravotníctve plytvá. Komora aj odbory zároveň upozorňujú, že súčasný výpadok sestier pre hromadné výpovede sa nedá len tak nahradiť a že z neba nespadnú. Krízový stav má potvrdzovať povolanie armádnych sestier do nemocníc.

Sestry upozornili, že proces hromadných výpovedí sa neskončil. Ďalšie majú odísť z nemocníc v Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne či Trstenej. Ide asi o 120 sestier. "Ak sú dnes presúvané sestry z Dolného Kubína na výpomoc do žilinskej fakultnej nemocnice, pýtame sa, čo budú robiť vedenia nemocníc, keď odíde časť sestier z nemocnice v Dolnom Kubíne, kde potom budú hľadať sestry pre žilinskú nemocnicu?" pýta sa Kavecká. Zaujíma ju tiež, ako bude v Trenčíne fungovať pôrodnica, keďže chcú odtiaľ odísť najmä pôrodné asistentky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?