Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2016 10:49 | Správy | Zahraničné správy

Svedkyňa, ktorá polícii prezradila Abaaoudovu skrýšu, má strach: Prišlo s ním niekoľko komplicov!

Predpokladaný strojca džihádistických útokov v Paríži, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015, mal v úmysle spáchať aj ďalšiu sériu atentátov.

Uviedla to v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu RMC mladá žena, ktorá francúzskej polícii oznámila adresu na parížskom predmestí Saint-Denis, kde sa terorista Abdelhamid Abaaoud po atentátoch skrýval. Žena, ktorá v médiách vystupuje pod menom Sonia, bola priateľkou Abaaoudovej sesternice Hasny Ait Boulahcenovej. Tá zahynula spolu s ním a ďalším komplicom 18. novembra, keď na ich skrýšu zaútočili policajné komandá.

Sonia tvrdí, že Abaaoud, v Belgicku žijúci džihádista marockého pôvodu, sa svojej sesternici zveril, že 19. novembra plánuje spáchať ďalšie útoky v Paríži. Ich terčmi mali byť obchodné centrum, policajný komisariát a detské jasle v parížskej štvrti La Défense. Podľa Sonie prišlo s Abaaoudom do Francúzska asi 90 komplicov - "Sýrčania, Iračania, Francúzi, Nemci, Briti..., všetci s falošnými dokladmi, a rozptýlili sa do celej oblasti Ile-de-France".

Na základe týchto informácií sa Sonia rozhodla kontaktovať políciu a 17. novembra zavolala na linku zriadenú úradmi práve kvôli vyšetrovaniu atentátov z 13. novembra. Podľa RMC bolo jej svedectvo rozhodujúce pre operáciu elitných jednotiek RAID.
Sonia uviedla, že 15. novembra bola pri tom, keď jej priateľku Hasnu telefonicky kontaktovala neznáma osoba s belgickým mobilným číslom, ktorá jej nariadila zohnať auto a vyzdvihnúť niekoho, kto potrebuje ubytovanie. Sonia sa rozhodla priateľku sprevádzať, a tak bola pri jej stretnutí s Abaaoudom, ktorého však okamžite nespoznala.

 

"Mal na hlave čapicu, oblečený mal bomber a oranžové tenisky. Usmieval sa. Bol spokojný. Považovala som ho za Rumuna, vôbec nevyzeral na teroristu," uviedla Sonia, podľa ktorej sa jej Abaaoud priznal, že v Paríži 13. novembra strieľal do ľudí na terasách reštaurácií. "Hej, tie terasy, to som bol ja," povedal. Podľa Sonie bol Abaaoud pyšný na to, že zabíjal ľudí, a svoj čin ospravedlňoval tým, čo sa deje v Sýrii. "Hovoril o tom takým štýlom, ako keď rozprávate, že ste šli na nákup a podarilo sa vám kúpiť prací prášok v akcii," dodala. Podľa Sonie jej priateľka Hasna po tomto stretnutí s bratrancom súhlasila, že mu pomôže a nájde mu ubytovanie. Keď ho zaviedla do bytu v Saint-Denis, znova sa stretla so Soniou. Tá si spomína, že Hasna sa "pustila do plaču... povedala mi, že (Abaaoud) zomrie".

Televízna spoločnosť BFMTV informovala, že Sonia kontaktovala RMC okrem iného aj preto, že sa cíti byť ohrozená Abaaoudovými komplicmi. Ministerstvo vnútra však na otázku BFMTV uviedlo, že mladá žena je pod policajnou ochranou a je sledovaná. Telesného strážcu, ktorý by bol v jej bezprostrednej blízkosti, však nemá. Nedostáva ani psychologickú pomoc, uviedla BFMTV.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze