Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2016 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Oddnes platia výpovede zdravotných sestier: Bude sa mať kto postarať o pacientov?!

To, čím hrozili, sa stalo skutočnosťou! Slovenské zdravotné sestry od novembra avizovali, že stovky z nich podajú výpovede a 1. februára prestanú pracovať.

Nemocnice po celom Slovensku tak dnes opustilo takmer 650 z nich. Podľa organizátoriek hromadných výpovedí to bude mať dosah najmä na pacientov v Prešove, Žiline a v Trnave, kde evidujú najviac odchádzajúcich zdravotníčok.

Ministerstvo pod vedením Viliama Čisláka odkazuje, že zdravotná starostlivosť zabezpečená bude. Na druhej strane nemocnice avizujú zatváranie niektorých oddelení či ich spájanie s inými. S krízovým stavom bude pomáhať aj armáda.

 

Najhoršia situácia bude oddnes v Prešove, kde skončila viac ako štvrtina tamojších sestier. Vedenie nemocnice už požiadalo o spoluprácu s vojenskými sestričkami, ktoré majú prísť v priebehu týždňa. Zároveň prijalo 97 nových sestier. Aj tak však pripúšťa, že niektoré pracoviská ostanú zatvorené. Pacientov tak budú musieť ošetriť v iných nemocniciach v kraji, ktoré sú už na to pripravené.

Otvoriť galériu
Odchod po 22 rokoch

Sestra Beáta Čonková (41) bola v práci v prešovskej nemocnici naposledy v sobotu. „Bol taký deň ako všetky ostatné. Operovali sme, no stihla som si aj vypratať svoju skrinku. Po 22 rokoch v tejto nemocnici môžem smelo vyhlásiť, že tu pracujú kvalitní ľudia, no je mi ľúto, že na odchode sú práve vysokokvalifikovaní pracovníci,“ povedala Novému Času. Výpoveď Beáta nedávala rada, s manželom majú totiž ešte tri nedospelé deti. Tvrdí, že v živote nebola bez práce, no dostala už aj určité ponuky. „S kolegyňami sme si povedali, že po istom čase si pôjdeme aj pozrieť nové pracoviská, kde o nás majú záujem. Hovoríme o zahraničí - najmä Česku. Sme totiž solidárne a pokiaľ sú sestry na Slovensku vo výpovediach, nepôjdeme na ich miesta!“

Otvoriť galériu
Lekári sú smutní

Druhá najohrozenejšia výpoveďami je Žilina, kde končí 172 zdravotníčok. Pôvodné správy o zatvorení dôležitého oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny sa však nepotvrdili. „Vedeniu nemocnice sa podarilo situáciu stabilizovať. Činnosť oddelenia je zabezpečená vďaka spolupráci s nemocnicami v Dolnom Kubíne a v Trstenej,“ uviedol riaditeľ Ivan Mačuga. Od januára zároveň prijali 20 nových sestier a posily prídu aj z Oravy. Žilinský lekár Peter Blaško hovorí, že je smutné, že sa výpovede dostali do tohto stavu. „Je to škoda pre Žilinu, pre pacientov aj pre nemocnicu, že sestry odchádzajú. Dúfam, že sa situácia ešte vyrieši a že odbory nájdu s riaditeľom spoločné riešenie,“ povedal.

Otvoriť galériu
Trnavská nemocnica.
Zdroj: juh, roj, kz, anc
Chýbať bude najmä prax

Treťou nemocnicou s najväčším počtom výpovedí je trnavský špitál. Odchádza 62 zdravotníčok. „Odchody najviac zasiahnu gynekologicko-pôrodnícku kliniku, neurologické oddelenie a kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ide o obdobnú situáciu aká nastáva počas letných prázdnin či vianočných sviatkov, preto verím, že aj nástupom nových sestier to celé zvládneme,“ povedal hovorca Matúš Stračiak.

Tamojšia sestra Barbora Kapitánová, ktorá pracuje v zdravotníctve 15 rokov, svoju poslednú službu príliš neprežívala. „Odchádzajúce sestry však isto nebude jednoduché nahradiť. Väčšina z nich má takú prax a skúsenosti, aké sa nedajú ľahko získať. V mnohých raritných situáciách sa totiž sestra ocitne raz za 5 či 10 rokov, takže aj toto bude na oddeleniach určite chýbať.“ Z nemocnice odíde aj preto, že plat nezodpovedá jej pracovnej vyťaženosti. „V čistom som mala 700 €, no v tom mi započítali aj 40 € daňový bonus. A to som asi robila v tom najťažšom odbore. Možno to skúsim v zahraničí, kam ma už bývalé kolegyne lákajú alebo v inom odbore,“ dodala Kapitánová.

Sestry začali dávať hromadné výpovede v novembri 2015 aj z dôvodu nového zákona, ktorý im mal zvýšiť platy. Považovali ho však za nedokonalý a obávali sa, že prídu o peniaze. Premiér Fico dlhodobo tvrdí, že plat sestier od tohto roku vzrástol vďaka 55 miliónom eur. S odchádzajúcimi sestrami sa však nedohodol na žiadnom kompromise.

Čo sestry požadujú

  • výpovede začali podávať v novembri, kvôli novému zákonu
  • chcú zvýšenie platu o 25 eur za každé 3 roky praxe
  • zákon sa má týkať všetkých sestier, nielen v nemocniciach
  • prijatie opatrení proti rozkrádaniu zdravotníctva
  • sestry tvrdili, že sa im plat o niečo zníži, čo vláda vyvracia

Koľko sestier odišlo

Trnava: 62 z 533

Žilina: 172 zo 627

Prešov: 305 z 1 120

Košice: 2 z 1 100

Trenčín: 56 zo 655

Martin: 38 zo 762

Pacienti: Ako vnímame výpovede?

Peter Danišek (25), Žilina, práve sa zranil na futsale:

Otvoriť galériu
Kam budeme chodiť my Žilinčania aj športovci? Teraz som sa zranil na futsale, chvalabohu, len koleno, ale ledva som sem došiel. To keď sa zraním viac, ma teraz budú prevážať do Martina? To je úplná hlúposť! Vláda by sa mala so sestrami do hodnúť, my ich tu potrebujeme!

Lukáš (25) právnik, Prešov:

Otvoriť galériu
Situácia v zdravotníctve je dlhodobo nevyhovujúca. Otázka, či nemocnice za sestry dokážu rýchlo nájsť kvalitnú náhradu, je namieste. Obávam sa, že nenájdu...“

Daniela Fogašová (26), informatička, Košice:

Otvoriť galériu
Štát by sa mal lepšie postarať o tých, ktorí pomáhajú zachraňovať ľudské životy. Preto mám miernu obavu, či v prípadoch ohrozujúcich život teraz príde prvá pomoc včas.

Peter Cibulka (33), Žilina:

Otvoriť galériu
Peter Cibulka (33), Žilina.
Zdroj: juh, roj, kz, anc
To je absolútna nezodpovednosť kompetentných ľudí - od premiéra, ministra až po riaditeľa nemocnice. Zrušenie OAIM oddelenia svedčí o ich neschopnosti. Žilinčania nato môžu doplatiť životmi. Je šokujúce, že im je to úplne jedno. 

Róbert Krajčovič (41), Trnava:

Otvoriť galériu
Róbert Krajčovič.
Zdroj: juh, roj, kz, anc
Bude to katastrofa. Ležal som tu dva týždne a videl som, aké sú sestričky preťažené. Na našom oddelení bola jedna na 20 ľudí. Je mi ľúto pacientov aj sestričiek, ktoré tu zostanú

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane