Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2016 13:39 | Správy | Domáce správy

Výpovede sestier môžu ovplyvniť starostlivosť o milión pacientov: V ktorých krajoch hrozia problémy?

Milión pacientov má od februára pre hromadné výpovede sestier ostať bez adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

Tvrdí to šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Problém má nastať v Trnavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji. ,,Ak tvrdí minister zdravotníctva opak, tak zavádza a nezáleží mu na slovenských pacientoch," vyhlásila. Asi 600 sestrám má výpovedná lehota uplynúť na konci februára, ďalšej vyše stovke o mesiac. Podľa Kaveckej je však ešte čas sa dohodnúť.

V tamojších fakultných nemocniciach nastane krízová situácia, upozornila prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. ,,Odídu špecializované sestry," priblížila s tým, že na kľúčových oddeleniach tak budú chýbať tie s najvyšším vzdelaním. Problém má byť na anestéziologicko-resuscitačných oddeleniach, jednotkách intenzívnej starostlivosti či pooperačných oddeleniach. Tvrdí, že pacientom nebude možné poskytnúť bezpečnú zdravotnú starostlivosť s dostatkom kvalifikovaných zdravotníkov. Považuje za nepochopiteľné, že v čase, keď Európa hľadá sestry, tie slovenské nestoja vláde za dohodu.

Vedenia sesterskej komory aj odborov vidia ešte priestor na rokovania s vládou. Chystajú sa preto v piatok 29. januára vybrať pred Úrad vlády SR. Kavecká verí, že ich premiér prijme a bude s nimi rokovať. ,,Situácie ja vážna, ale stále máme čas sa dohodnúť," skonštatovala. Pýta sa, či je predsedovi vlády jedno, čo bude od februára s pacientmi. Nesúhlasí s jeho argumentom na ich požiadavky, že sa možno prikryť iba perinou, na ktorú Slovensku má. Kavecká poukazuje, že perín je asi viac, a to pre rovných a rovnejších.

 

Sestry kritizujú, že minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ani premiér Robert Fico (Smer-SD) neurobili nič preto, aby stav zvrátili. Lazorová podotkla, že Čislák sa iba tešil zo stiahnutých výpovedí, vyhrážal sa predstaviteľom komory a odborov a znevažoval ich pozície. Zároveň odmietla, že by sestry opúšťali pacientov. ,,Ubezpečujeme verejnosť, že sestry nechcú opustiť svojich pacientov, ale dnes, bohužiaľ, nevidíme iné východisko ani iný nastroj na to, aby sme poukázali, že situácia v zdravotníctve je veľmi zlá a vôbec sa nezlepšuje, práve naopak," zhrnula.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.
Výpovede podali sestry v 11 nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne, Trstenej a Čadci.

V NsP v Bojniciach sestry výpovede sťahujú

Ďalšie sestry z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach stiahli svoje výpovede. Vo štvrtok ráno ich na ukončení svojho pracovného pomeru trvalo deväť z pôvodných 92, ktoré sa vlani koncom novembra pridali k hromadným výpovediam. Nemocnica, ako informoval jej riaditeľ Ivan Gašparovič, tak pravdepodobne bude fungovať v normálnom režime.

V stredu 27. januára podalo žiadosť o späťvzatie výpovedí spolu 25 sestier, vo štvrtok ráno ďalších päť. Výpovede podľa Gašparoviča stiahli, okrem iných, všetky sestry z psychiatrického, interného oddelenia a oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, tieto oddelenia by tak mali fungovať v neobmedzenom režime.

Ako pre TASR naznačila predsedníčka odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek v bojnickej nemocnici Vlasta Oslicová, svoje výpovede stiahnu ešte asi aj ďalšie sestry. ,,Vydržali sme dlho, no neustáli sme ten tlak," poznamenala. Oslicová spresnila, že na sestry bol zo strany riaditeľstva vyvíjaný nátlak, že keď výpovede nestiahnu, zatvoria sa oddelenia. Vedenie nemocnice tieto tvrdenia odmieta, podľa neho išlo o bežné rokovania.

V prípade, ak by sestry trvali na ukončení svojho pracovného pomeru, nemocnica v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bola pripravená dočasne znížiť počet lôžok na psychiatrickom oddelení, pomôcť jej s poskytovaním zdravotnej starostlivosti boli po dohode pripravené aj ďalšie zdravotnícke zariadenia v Trenčianskom či Žilinskom kraji.  Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra, pričom výpovedná lehota sa im má skončiť 31. januára. V nemocnici ich celkovo pracuje 356. Od novembra minulého roka miesto odchádzajúcich sestier prijala NsP šesť nových.

V Trnave sú na odchod sestier pripravení

Aktuálny stav výpovedí sestier vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trnave je 65. Oproti pôvodnému stavu žiadostí o skončenie pracovného pomeru je to o 48 menej. Nemocnica podľa hovorcu Matúša Stračiaka zároveň priebežne komunikuje s novými záujemcami o zamestnanie. Odchod sestier nemá nijakým spôsobom obmedziť akútne výkony a hospitalizácie vo FN.

,,V našej nemocnici pracuje 488 sestier a 45 pôrodných asistentiek. Výpoveďami nie je nijakým spôsobom ovplyvnené poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Máme pripravený program, v ktorom budeme zabezpečovať jej poskytovanie tak, aby nebola znížená kvalita a spokojnosť pacienta," uviedol Stračiak pre TASR. Výpovede sa podľa jeho informácií týkajú najmä Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny, Gynekologicko-pôrodníckej kliniky a neurologického oddelenia.

Opatrenia, ktoré má nemocnica pripravené, nechcel hovorca nateraz špecifikovať. Riaditeľ nemocnice Martin Neštický však pred niekoľkými dňami uviedol, že nemocnica komunikuje aj s partnermi v Piešťanoch, Bratislave, Nitre či Galante pre prípad výpomoci. Od času vyhlásenia štrajku prijala FN do zamestnania 14 nových sestier, nemocnica už nemá na svojej webovej stránke inzerát na obsadenie pracovných miest zdravotných sestier, kde ako priemerný plat uvádzala 975 eur.

Predseda odborového zväzu vo FN Trnava František Naňo nemá konkrétne informácie, či trnavské sestry vo výpovedi majú už nové pracovné uplatnenia. „No vzhľadom na to, že slovenské sestry majú vysoké profesionálne renomé v okolitých krajinách, nemáme o naše ďalšie uplatnenie obavy. Každý z nás si potrebuje odpočinúť po dlhých rokoch náročnej práce v ťažkých podmienkach a o ďalšom pôsobení sa rozhodneme v najbližšom čase," uviedol pre TASR. Pripomenul, že sestry majú svoju prácu rady, ale sú zo slovenského zdravotníctva vyháňané odmietavým postojom vlády k svojim požiadavkám, ,,ktoré skutočne nikto nemôže považovať za prehnané. Chceme iba, aby za každé tri odpracované roky nám bol zvýšený plat o 25 eur," dodal Naňo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu
Šéf OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN odsudzuje streľbu v Handlovej: Guterres ostal po správe v šoku
Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?
Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Ako môže útok na premiéra ovplyvniť kampaň? Politologička to vidí jasne
Strelec Juraj C. a premiér SR Robert Fico.
Foto
Prvé slová atentátnika: Čo povedal po útoku na premiéra Fica!
 Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin pricestoval na Slovensko.
Vatikánsky kardinál o atentáte na premiéra Fica: To, čo sa na Slovensku deje, je znepokojujúce!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzsky prezident Macron je v myšlienkach s našim premiérom: K danému skutku dlho slová nehľadal