Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2016 09:55 | Správy | Politika
Video

Názor na koalíciu so Smerom mení líder Siete: Procházka sa zamotal do vlastnej siete

Kedy sa definitívne rozhodne?! Predseda Siete Radoslav Procházka (43) sa čoraz viac zamotáva do svojich vlastných vyjadrení.

Kameňom úrazu sa pre neho stali rýchlo sa blížiace parlamentné voľby a povolebná spolupráca s terajšou vládnou stranou Smer na čele s Robertom Ficom (50). Procházka takmer pred dvoma rokmi zakladal Sieť práve s cieľom vymeniť Fica na čele štátu. Odvtedy sa jeho postoj mení takmer s každým jeho verejným vyhlásením. Naposledy sa počas víkendu v piatok v noci vyjadril, že keď sa podarí so Smerom presadiť ich požiadavky, tak ľudia si ich spojenie doslova zaslúžia.

V Televíznych novinách na Markíze na otázku, či pôjde do koalície so Smerom, odpovedal jasne. „Pre nás je kľúčové, aby sme presadili hmotnú zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem. Keď sa to podarí s nimi... ľudia si to zaslúžia,“ otvorene vyhlásil Procházka. Toto jeho vyjadrenie spustilo vlnu kritiky. „Alkohol búra zábrany, floskuly a strojené rečičky pre ľudí,“ vyjadril sa líder Obyčajných ľudí Igor Matovič na sociálnej sieti. Richard Sulík z SaS dodáva, že strany by si mohli konečne rozmyslieť, či chcú vládnuť v reformnej pravicovej vláde, alebo „kradnúť so Smerom“. „Je známe, že alkohol uvoľňuje. Človek potom povie aj veci, ktoré si síce myslí, ale ktoré by za triezva nepovedal,“ skonštatoval Sulík na Procházkovu adresu.

Otvoriť galériu

Procházka: Pomýlil som sa

 

Kuriózne je, že neprešlo ani 24 hodín od odvysielania reportáže a sám Procházka si po našich otázkach sypal popol na hlavu. „Mrzí ma, že som do toho vniesol zmätok, beriem to na seba. Pomýlil som sa, keď som si myslel, že naše trvanie na osobnej hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem budú ľudia automaticky vnímať ako vylúčenie povolebnej spolupráce so Smerom, keďže práve smeráci nám to v parlamente opakovane zamietli,“ povedal Novému Času. Nikto v #Sieti podľa neho neverí, že by na takúto očistu verejného priestoru Smer pristúpil, a pravdepodobnosť povolebnej spolupráce vníma ako nulovú. „Koalíciu neplánujeme a nijako s ňou nepočítame,“ objasnil zatiaľ definitívnu verziu Procházka.

Otvoriť galériu

Nie je za tým alkohol

Hovorí, že kľúčovou okolnosťou sporného vyjadrenia nebola ani neskorá hodina, ani alkohol, ale fakt, že chcú spomínané dva body po voľbách presadiť. „Sme presvedčení a trváme na tom, že občania Slovenska potrebujú a zaslúžia si, aby politici niesli priamu zodpovednosť za svoj výkon a aby nám verejné zdroje nerabovali schránkové firmy,“ ukončil debatu Procházka. Politický analytik Tomáš Koziak však tvrdí, že po toľkých jazykových lapsusoch lídra Siete je jasné, že Procházka by problém s koalíciou a Ficom nemal.

„Práve tou rozporuplnosťou vyhlásení si otvára dvere k prípadnému vstupu do koalície. Ľudia, ktorí by však očakávali principiálny postoj, mu to nebudú akceptovať a nebudú ho voliť,“ myslí si odborník. Podľa neho politické vyjadrenie, aké predviedol na plese pred kamerami, nebolo vôbec zvládnuté. „Aj keby pil len vodu, tak takáto spoločenská udalosť nie je priestor na to, aby politik serióznym spôsobom chcel hodnotiť politickú situáciu a také vážne veci, ako je zostavenie vlády,“ dodal Koziak. 

Otvoriť galériu

Procházkove prešľapy 

Matovičova nahrávka

Procházku si pred prezidentskými voľbami nahral šéf OĽaNO Igor Matovič. Krátko po voľbách sa objavil zostrih nahrávky a neskôr sa na internete objavila celá. Procházka mal najskôr so zverejnením problém, neskôr na to sám vyzval. Problém sa týkal financovania jeho prezidentskej kampane a žiadosti o inzerciu v Matovičových novinách bez bločku, čiže bez dane. Polícia prípad stále neuzavrela.

Financovanie kampane

Sieť si zobrala od banky dva úvery - 800-tisíc eur a milión eur. Procházka za ne ručí celým svojím majetkom - nehnuteľnosťami a pozemkami v dvoch slovenských dedinkách. Podľa odhadov však nedosahujú hodnotu úveru. Úver zároveň kryje príspevkom od štátu, ktorý dostane po budúcoročných voľbách. Politológovia sa vyjadrili, že ide o neštandardný prípad pri zakladaní novej strany.

Podpora Kisku pred voľbami

Komentáre o zvláštnom až nešťastnom správaní sprevádzali Procházku už po prezidentských voľbách, keď sa jasne očakávalo, že podporí Andreja Kisku v druhom kole. Na jeho tlačovku prišiel, no napokon chcel hovoriť mimo mikrofónov a potom Kisku priamo nepodporil. Neskôr na inej tlačovke sa za Kisku už postavil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko