Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2015 12:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu natrel Bajana: Starosta Petržalky porušil zákon!

Porušil zákon - to tvrdí predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík o starostovi Vladimírovi Bajanovi v súvislosti s presadzovaním kontroverznej parkovacej politiky.

Ako na to zareagoval samotný Bajan a čo budú ďalej robiť s odstavovaním áut v najväčšej mestskej časti?

Mitríkov úrad sa pustil do kontroly petržalského parkovania po tom, ako vyplávali na povrch podozrenia týkajúce sa tendra. Mestská časť prevádzkovanie parkovania chcela zveriť externej firme EEI. Vybrala ju vo verejnej obchodnej súťaži a podpísala s ňou koncesnú zmluvu na 4 999 999 eur. Ak by bola suma len o euro vyššia, musela by samospráva vyhlásiť verejné obstarávanie. Firma po tlaku verejnosti nakoniec od zmluvy odstúpila.

Bez súhlasu poslancov

 

Výsledky kontroly už má aj Mitrík. Bajanovi vyčíta, že zmluvu s EEI mal predložiť na rokovanie poslancom. Parlament mestskej časti však o nej nehlasoval a starosta ju mal podpísať bez jeho súhlasu. „Zákon o obecnom zriadení jasne hovorí, že zmluvy, ktoré uzatvára obec, musia prejsť rokovaním zastupiteľstva. Táto zmluva rokovaním neprešla,“ povedal Mitrík s tým, že sa to dá vyhodnotiť aj s možným trestnoprávnym dôsledkom pre starostu. Nový Čas sa v tejto veci obrátil aj na Vladimíra Bajana, ten odpoveď poslal len cez hovorkyňu. „Vzhľadom na to, že kontrola ešte nebola ukončená, nebude sa mestská časť vyjadrovať k prebiehajúcemu procesu,“ povedala hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

Otvoriť galériu

Otázniky okolo parkovania

A ako chcú ďalej riešiť neznesiteľnú situáciu s nedostatkom parkovacích miest? „Keďže koncesionár od zmluvy odstúpil, navyše si nenárokuje žiadne ani ekonomicky oprávnené náklady, je parkovacia politika v bode nula. Čakáme na riešenie, ktoré avizovala skupina poslancov a ktoré by podľa ich vyjadrenia mali predstaviť obyvateľom, poslancom aj vedeniu mestskej časti,“ dodala Platznerová.

Navrhnú poplatok 160 eur za auto?

Mestská časť čaká na nápad poslancov, ktorí bojovali proti zmluve s EEI. Jedným z nich je aj Vladimír Dolinay. „Aktuálne sú vyčlenené financie na dva prieskumy, ktoré by sme chceli zadať. Jeden je smerom k ľuďom, kde by sme im položili viaceré otázky, aby sme vedeli, koľko by boli ochotní zaplatiť alebo ako by to malo byť nastavené. Druhý prieskum by porovnal ekonomickú stránku projektu,“ hovorí Dolinay. Sám by si vedel predstaviť model, aký majú v Prahe. Tam rezidenti platia ročne 160 eur a majú v tom aj ročný lístok na MHD. Pôvodne chceli zaviesť parkovanie za 60 eur ročne. Ročná električenka v Bratislave stojí 264 eur.

Otvoriť galériu

Mitrík: Zakryli sa barlou

Čo všetko ste kontrolovali v súvislosti s parkovaním v Petržalke?

- Riešili sme kauzy, ktoré hýbali spoločnosťou, a verejnosť ich citlivo vnímala. Rozhodol som, že urobíme kontrolu petržalského parkovania. Nekontrolovali sme len priebeh verejného obstarávania, ale prierezovo sme skontrolovali podobné obstarávania, ktoré v Petržalke realizovali. Bol podpísaný protokol, prebieha námietkové konanie - celý proces nie je ukončený.

Čo presne ste zistili?

- O niektorých zisteniach môžem povedať, že tam je pozitívny nález, ktorý hovorí v neprospech vedenia mestskej časti. Zmluvy musia byť prerokované v mestskom alebo obecnom zastupiteľstve a musím konštatovať, že tak sa v Petržalke neudialo. Našli si cestičku, kde sa zakryli menšou barlou a urobili proces bez schválenia zmluvy mestským zastupiteľstvom. Jeden urobil rozhodnutie bez druhých, čo robiť nemôže. Došlo tam aj k ďalšiemu porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, ktoré zadefinujeme, keď bude všetko uzavreté.

Kto konkrétne teda pochybil? Starosta Bajan?

- Zdá sa, že zrejme došlo k úmyselnému porušeniu povinností verejného činiteľa, čo je veľmi vážna vec. Narážame na starostu, lebo je za to zodpovedný. Za obec a mesto vystupuje on, ktorý nesie zodpovednosť za rozhodnutia. Jeho elementárnou povinnosťou je dať prerokovať zmluvné vzťahy mestskému alebo obecnému zastupiteľstvu.

Ako bude NKÚ postupovať?

- Je možné, že dám podnet na prokuratúru, že došlo k spáchaniu istej formy trestného činu, ktorý je nezlučiteľný s pôsobením starostu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store
Jedna potravina môže za 10-tisíc úmrtí v Európe KAŽDÝ DEŇ: Na tanieri ju máte aj vy
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na premiéra Fica: Z celého sveta prichádza masívna vlna solidarity! Reakcie pribúdajú
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Nedávne slnečné erupcie majú TIENISTÚ stránku: Čaká nás peklo na zemi? Vplyv to bude mať aj na nás
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Foto
Veľká pocta pre Marcelu Laiferovú: Pozrite sa, čo získala! Toto nedostane len tak hocikto
Apelujú na lídrov strán, aby jednoznačne odmietli akékoľvek násilie.
Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?