Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2015 08:55 | Správy | Politika
Video

Čudné zmluvy v štátnej zdravotnej poisťovni za Foraia: Manipulovali s verejnými súťažami?!

Ďalší škandál na triku štátnej inštitúcie?! Všeobecná zdravotná poisťovňa sa naposledy zmietala v škandáloch jej bývalého šéfa Marcela Foraia, ktorý obchodoval s vlastnou tetou Ankou. 

Najnovšie vyplávali na povrch zmluvy, ktoré boli uzatvorené za jeho vedenia s firmou Construction Services. Tá vyhrala 15 obstarávaní v celkovej výške takmer 100-tisíc eur. V prevažnej väčšine prípadov súťažila s tými istými spoločnosťami, ktorým výzvy zasielala sama VšZP, a vyhrala so sumou tesne podliezajúcou predpokladanú hodnotu zákazky.

V súťažiach sa proti Construction Srevices objavovala vždy jedna z dvojice firiem STAVIT a CONCO, s. r. o. Zákazku vždy vyhrala práve Construction Services so sumou takmer rovnakou ako predpokladaná cena súťaže. Poisťovňa týmto uchádzačom posiela priamo výzvu na predkladanie ponúk - vraj na základe prieskumu trhu. Zaujímavý je jeden prípad, keď sa v súťaži ocitli aj iné firmy, ktoré sa o nej samé iniciatívne dozvedeli. Išlo o projektovú dokumentáciu k vybavovacej hale krajskej pobočky VšZP. Tradiční uchádzači STAVIT a Construction Srevices ponúkli tesne sumy tesne pod 15-tisíc eur.

Nový Čas má k dispozícii podpísanú ponuku od Construction Srevices na 14 210 eur. Nový uchádzač JEGON chcel zákazku spraviť za 8 950 eur, čiže takmer dvakrát menej. V oficiálne zverejnených dokumentoch je už však víťazom práve známy Construction Srevices so sumou 8 940 eur, čiže o 10 eur nižšou ako jeho konkurent. Poisťovňa tvrdí, že uvádzanú primárnu ponuku Construction Srevices vo výške vyše 14-tisíc eur neeviduje.

Otvoriť galériu

 

„VšZP do prebiehajúcich výberových konaní nijako nezasahuje,“ uviedli. Informácia o výsledku výberového konania bola podľa nich zaslaná všetkým uchádzačom až po vyhodnotení ponúk a jediným kritériom bola najnižšia cena. Konateľ firmy Daniel Bél hovorí, že nevedia o tom, aké spoločnosti sa zúčastňovali výberových konaní. „Nemáme informácie o tom, aké boli iné súťažné ponuky,“ uviedol. Ich ponuka aj návrh zmluvy boli podľa neho vo výške, ktorá napokon súťaž vyhrala. Zmluvy s Construction Services a konateľom Danielom Bélom dohadoval riaditeľ sekcie prevádzky VšZP Mikuláš Marcinko. Osoby s rovnakými menami v minulosti spolupracovali vo firme Bellmark. V poisťovni nie sú známe žiadne vzťahy či ich prepojenia. Marcinko tam však už nepracuje.

„Vzhľadom na to, že v jeho práci boli zistené nedostatky, bol jeho pracovný pomer s VšZP ukončený,“ dozvedeli sme sa. Miroslav Beblavý zo Siete, ktorý upozornil na Foraiovu tetu Anku, si myslí, že zlyhalo vedenie štátnej poisťovne. „Táto kauza ukazuje, že vo VšZP sa kšeftuje na každej úrovni a žiadne euro z našich odvodov nie je príliš malé, aby sa nedalo zneužiť. Pána Foraia na poste generálneho riaditeľa vymenil člen toho istého manažérskeho tímu pán Vaďura, ktorý sám má za sebou viacero podozrivých obchodov, a nedošlo ani k žiadnej zmene v spôsobe riadenia,“ dodal Beblavý.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Zlé správy: Ceny energií sa blížia k tohoročným maximám! O koľko sa zvýšili?
ilustračné foto
Veľká tragédia: Zomrel bývalý hokejový reprezentant († 31)
V poslednej dobe sa chváli snímkami s neznámym mužom.
Varholíková 6 rokov po vyjdení z basy žiari šťastím: Kto je záhadný muž po jej boku?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
58-ročná vodička jazdila opitá a ešte aj... To nepochopíte! Policajti si s ňou poradili
Ilustračné foto
Foto
Katastrofálna situácia: Vyhlásili núdzový stav, stovky ľudí museli evakuovať! Hlásia aj obeť
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Chystá sa invázia?! Výzva izraelskej armády hovorí za všetko
Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!