Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2015 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Lýdia a jej tri deti žili 4,5 roka v totálnej tme: Stačilo pár týždňov a stal sa zázrak!

Vďačnosť a slzy dojatia! Ladislavovi (13), Lianke (6), Riškovi (2) a ich mame Lýdii Jeremenkovej (31) sa konečne splnil sen.

Ich domov zaplavilo svetlo. Pre rodinu z Kráľovského Chlmca bez otca, ktorú po veľkých dlhoch a exekúcii odpojili od elektriny, sa po 4,5  roku končí život pri sviečkach ako v stredoveku. Pomoc totiž prišla v pravú chvíľu! Novému Času a  jeho čitateľom s veľkým srdcom trvalo len 6 týždňov, aby mladej rodine zmenili život. Vyše 7-tisícové manko je fuč a súrodenci konečne zažijú najkrajšie sviatky roka pri rozsvietenom svetle. Vytúžené svetlo im spolu s balíčkami sladkostí priniesol Mikuláš z Nového Času.

Opustenú matku s troma malými deťmi sužovali tma a živorenie. To, čo iné rodiny berú ako samozrejmosť, bolo pre Lýdiu Jeremenkovú (31) a jej tri detičky s rozpočtom 310 eur mesačne len zbožným prianím. Chudobná rodina sa dostala do veľkých problémov, nevládali splácať úhrady za elektrinu a dlh sa aj s úrokmi postupne vyšplhal až nad 7 100 eur! Od elektriny Lýdiu odpojili, keď nezvládala splatiť 4-tisícovú faktúru. Každý deň počas 4 rokov žili v tme a čakali, kým plamienok sviečky nezhasne, potom išli spať. Deti nepoznali, čo to znamená pustiť si večer rozprávku alebo zapnúť počítač. Najstarší syn sa musel učiť pri sviečkach. Len dvojročný Riško dokonca rozsvietené svetlo v dome donedávna vôbec nevidel.

Otvoriť galériu

„Keby sme platili splátky za elektrinu, nemali by sme za čo jesť,“ priznala zronená Lýdia. Nový Čas o osude detí a ich matky napísal len pred 6 týždňami. Príbeh rodiny nenechal čitateľov chladnými a záchrana prišla v pravú chvíľu. Vďaka štedrej pomoci Srdca pre deti, charitatívnemu projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis, a vďaka štadrosti čitateľov, ktorí tiež siahli hlboko do vrecka, dostali deti ten najžiadanejší mikulášsky darček. V ich dome sa opäť svieti a dlhy sú preč!

Svetlo je pre nich zázrak!

Elektrinu opätovne zapojili symbolicky pred Mikulášom. „Je to neuveriteľné, priam zázrak! Z izby do izby môžeme ísť večer bez hmatania po stenách a všetko zlé je odrazu preč. Malého Riška už môžem kúpať tak, aby bol aj šťastný, že vidí, čo sa deje okolo neho. Dlhy sú vďaka dobrým ľuďom fuč, deti už nie sú také smutné, lebo po tých rokoch živorenia v tme a len pri sviečkach máme vytúžené svetlo. Je to svetlo do nového života!“ vyjadrila vrelé poďakovanie všetkým pomocníkom šťastná mama troch detí, o ktoré sa stará sama. Teraz budú mať všetci nielen príjemného Mikuláša so sladkosťami od Nového Času, ale aj krajšie Vianoce.

Otvoriť galériu

„Veru tak, lebo najstarší syn Lacko sa môže učiť pri riadnom svetle a bez toho, aby sa ponáhľal, že mu zhorí sviečka... A všetci môžu konečne pozerať vianočné rozprávky či hrať sa na počítači. Nebudeme sedieť v kuchyni pri sviečkach a za to patrí všetkým šľachetným ľuďom obrovské poďakovanie. Slovami sa to ani nedá vypovedať, akí sme šťastní, že život môže byť aj krásny!“ dodala dojatá pani Lýdia.

 

Deti plakali od radosti

Najstarší syn Ladislav, ktorý sa učí na samé jednotky a hráva futbal, tiež neskrýval nadšenie: „Sviečky ozajstné svetlo nikdy nenahradili a stále tomu nechcem uveriť, že máme elektrinu. Keď nás zapojili, sestra bola od radosti v takom úžase, že sa s vypínačom hrala ako s najlepšou hračkou. Na rozsvietené žiarovky si totiž nemôže pamätať, lebo keď nás vypli, mala len 1,5 roka.“ Rodina neskrývala slzy dojatia a verí, že sa vďaka dobrým ľuďom opäť postavia na vlastné nohy.

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA
Woman laying next to her boyfriend  holding her finger pressed against her lips
Muž odhalil manželkinu neveru: Keď videl, koho vášnivo bozkáva, zamieril rovno do krčmy!
Colony of vibrio cholera seen by electron microscope. Selective Focus. 3D rendering
V časti Francúzska sa šíri nebezpečné ochorenie: Situáciu označili za KRITICKÚ!
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov
Vážne rozhodnutie čečenského vodcu: Padne vám sánka, čo má robiť Kadyrov neplnoletý syn!
vojak
Prekvapivé správy: PRÍMERIE medzi Izraelom a Gazou? Všetko smeruje k jednej veci!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Americký admirál vyslovil to, čoho sa všetci obávali: Zaútočí Putin na NATO? TOTO by mal byť jeho cieľ
Móda na fialovom koberci Let's Dance.
FotoVáš Tip
Móda na fialovom koberci Let's Dance: Kolárovský po odvykačke, vychudnutá Czoborová a aha, kto vytasil von prsia!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Maďarska Viktor Orbán.
Čínsky prezident mieri do Maďarska: Stretne sa aj s Orbánom! Chcú rozširovať spoluprácu?
Ilustračné foto.
Kontroly colníkov dospeli k prekvapivým odhaleniam: Neuveriteľná prísada v zaistenom tovare!
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Policajti dali fúkať vodičovi v Bratislave: Neuveriteľné, mohlo to skončiť katastrofou