Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2015 07:59 | Správy | Politika

Fico pritvrdil svoje výroky o moslimoch: Toto je premiérov odkaz!

Premiér Robert Fico svojimi výrokmi pobúril moslimskú komunitu na Slovensku. 

Najmä Islamská nadácia sa ohradila proti tomu, že ich chce sledovať všetkých a nielen tých, u ktorých je podozrenie z radikalizácie. Jeho vyjadrenia si všimli aj zahraničné médiá. Britský The Independent píše, že premiér, ktorý je v predvolebnom období, využil udalosti vo Francúzsku na to, aby zdôraznil obavy z prijímania utečencov a integrácie moslimských komunít do európskych spoločenstiev.

Otvoriť galériu

Islamská nadácia vo svojom vyhlásení zdôrazňuje najmä mierumilovnosť islamu a ohradzuje sa proti jeho spájaniu s radikálnymi islamistami: „Teroristické útoky v Paríži sú útokom na našu ľudskosť, na európske hodnoty humanizmu a na fundamentálne hodnoty islamu. Skutočnosť, že vrahovia z Paríža pri svojom besnení volali meno božie, nie je dôkazom ich spätosti s islamom, ale len ich úbohou snahou ospravedlniť vlastné neľudské činy.“

Pobúril ich výrok o monitorovaní a prirovnali ho k časom z druhej svetovej vojny: „Pýtame sa, či zostane len pri monitorovaní, alebo sa máme pripraviť aj na povinné nosenie zeleného polmesiaca inšpirovaného žltou hviezdou, ktorú museli nosiť v temných časoch slovenských dejín príslušníci inej ‚monitorovanej‘ náboženskej skupiny.“ Premiér Fico napriek tomu svoj tón nezmiernil. „Podľa zákonov Slovenskej republiky bude monitorovaná každá osoba, ktorá má byť monitorovaná. Ja sa tu nebudem hrať na úzkoprsého ľudskoprávneho svätuškára. Každý jeden človek, nechcem hovoriť o moslimoch, u ktorého sú dôvody na monitorovanie, bude monitorovaný,“ povedal na tlačovej besede po rokovaní vlády Fico.

 

Miroslav Kusý, mediálny analytik

Otvoriť galériu
Miroslav Kusý
Zdroj: anc

Premiér je už v kampani a hrá na to struny obligátneho publika, a že mu to naháňa body, vidieť na prieskumoch. Na druhej strane je to aj jeho presvedčenie, že zabarikádovať Slovensko je najlepšia ochrana.

Milan Žitný, bezpečnostný analytik

Otvoriť galériu
Milan Žitný
Zdroj: anc

Je to cynický a premyslený kalkul, pretože idú voľby. Premiér chcel uloviť čo najviac hlasov, aby znova mohol vládnuť sám. Moslimovia ho voliť nebudú a ak aj áno, je to málo hlasov, preto mohol pokojne toto čosi cynické a nehorázne povedať.

František Skokan, psychológ:

Otvoriť galériu
František Skokan
Zdroj: anc

Od predstaviteľa štátu sa vždy očakáva, že zaujme razantný postoj k svojmu národu. Je to potrebné, aby sa väčšina cítila istá. Veľa ľudí sa bojí, potrebuje ochranu. Na druhej strane, ak sme monitorovaní napríklad na diaľnici. Ak som nič neporušil, nemám strach. Nemá to na mňa nejaký psychologický dosah.

Róbert Slovák, odborník na politický marketing:

Otvoriť galériu
Róber Slovák
Zdroj: anc

Dúfam, že je to nešťastne sformulovaná myšlienka, pretože z hľadiska politického kontraproduktívne, nie osožné. To si na základe reakcie ľudí, nielen komunity, pán premiér uvedomil. Jeho reakcie na útoky hodnotím ako predčasné, bez nejakého hlbšieho naštudovania problematiky. Možno mu pripravujú vyjadrenia nie do hĺbky a potom dochádza k unáhleným vyjadreniam, nepresnostiam a zlým formuláciám, ktoré zbytočne podnecujú vášne. Nie je to z pohľadu voliča dobré, už raz sa mu to nevyplatilo, pri prezidentských voľbách išiel veľmi na hranu, jeho rétorika bola ostrá, kontroverzná a jeho voliči ho nezvolili. Neverím, že chce urobiť tú istú chybu.

Ján Baránek, mediálny analytik:

Otvoriť galériu
Ján Baránek
Zdroj: ik

My tých moslimov nemáme na Slovensku toľko, že by sa nedali sledovať. Ja si však myslím, že premiér sa preriekol a povedal niečo, čo povedať nemal. Či to prerieknutie bolo účelové a zámerné, o tom by sme mohli diskutovať, a neviem
vylúčiť, či to bolo kvôli voľbám. Vie, že protesty moslimov v spoločnosti nebudú mať veľký dosah a nie je ich toľko, že by mu vo voľbách chýbali ich hlasy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!