Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2015 08:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideoOnline

Strach v Paríži rastie: Jeden z útočníkov je na úteku, polícia zverejnila jeho tvár!

Najmenej 129 mŕtvych a desiatky zranených si podľa najnovšej bilancie v piatok večer vyžiadala séria teroristických útokov v Paríži.

Nachádzate sa v Paríži? Boli ste svedkom útokov? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk!

Zhruba stovku mŕtvych našla francúzska polícia v koncertnej sieni v centre Paríža, kde zasahovala proti teroristom, ktorí budovu prepadli. Neznámi teroristi zabíjali aj na ďalších miestach v Paríži, podľa hrubých odhadov zomrelo celkom minimálne 129 ľudí, ďalšie stovky sú zranené. Sedem teroristov spáchalo samovražedný atentát. Francúzsky prezident Hollande vyhlásil výnimočný stav a nariadil zvýšené bezpečnostné opatrenia na hraniciach. 

ONLINE:

04:05  Zdroj blízky vyšetrovaniu AP povedal, že polícia jedného z troch samovražedných atentátnikov pri štadióne Stade de France identifikovala ako 20-ročného francúzskeho štátneho príslušníka menom Bilal Hadfi. Samovrah, ktorý na sebe nechal explodovať výbušniny blízko klubu Bataclan, bol identifikovaný ako 31-ročný Abdeslamov brat Brahim Abdeslam.

02:50 Fotograf Nového Času zachytil, ako si ľudia v Paríži uctili zosnulých teroru.

Otvoriť galériu

02:40 Podľa francúzskych vyšetrovateľov boli samovražednými útočníkmi v Bataclan francúzsky občan Omar Ismail Mostefai a ďalší zatiaľ nemenovaní občania Francúzska či Belgicka. Vo Francúzsku bolo zadržaných sedem osôb z Mostefaiovho okolia, Belgicko zatklo takisto sedem ľudí. 

V Molenbeek bolo zadržaných päť ľudí, jeden z nich je Abdeslamov brat. Sám Abdeslam sa podľa úradov snažil odísť do Sýrie a polícia ho pozná aj v súvislosti s drogami a držaním zbraní. Francúzska polícia požiadala občanov o pomoc pri pátraní, varovala však, že Abdeslam môže byť nebezpečný. 

02:36  Francúzska polícia už v sobotu ráno nakrátko zadržala bruselského rodáka Salaha Abdeslama, podozrivého zo spolčenia s islamskými teroristami, ktorí v piatok večer uskutočnili koordinované útoky v Paríži. Miestna polícia ho zbežne skontrolovala na hraniciach s Belgickom pri meste Cambrai a nechala ísť ďalej, povedali policajní činitelia agentúre AP. Vedenie polície potom po Abdeslamovi v nedeľu vyhlásilo oficiálne pátranie a zverejnilo jeho fotografiu. Podľa AP nie je jasné, prečo miestna polícia nevzala Abdeslama pri cestnej kontrole do väzby. Druhých dvoch mužov, ktorí s ním prišli z Francúzska, neskôr zatkla belgická polícia v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorá je baštou islamistických extrémistov odchádzajúcich bojovať do Sýrie za hnutie Islamský štát.

01:50  V dánskej Kodani sa pred francúzskou ambasádou zišlo 15.000 až 20.000 ľudí, vrátane dánskeho premiéra Larsa Lökkeho Rasmussena. "Akú najlepšiu odpoveď im môžeme dať? Budeme pokračovať v našich životoch a odmietneme sa nechať zastrašiť. Ak sa neodvážime si znovu sadnúť na záhradku kaviarne, potom sme stratení," povedal premiér.

00:25 Francúzske ministerstvo obrany k úderu v Rakka uviedlo, že to bol najväčší francúzsky nálet na pozície IS od septembra, kedy s nimi Paríž vo väčšej miere začal. Lietadlá vzlietli z miest v Jordánsku a Perzskom zálive a koordinovali sa s americkým letectvom.

23:50 "Začneme rozpúšťať všetky mešity, kde sa káže nenávisť," vyhlásil v reakcii na parížskej teroristické útoky francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

23:40 Bavorská vláda po parížskych atentátoch vyzvala spolkovú vládu, aby okamžite sprísnila kontroly na hraniciach s Rakúskom. Na tejto hranici má spolková polícia odteraz kontrolovať všetky prechody a nie len vybrané, ako je tomu doteraz po nedávno obnovených hraničných kontrolách. "Musí byť nasadený personál, ktorý by zabezpečil účinnú kontrolu všetkých hraničných priechodov," povedal Hermann.

23:17  Na Twiterii sa objavili zábery, ktoré majú ukazovať situáciu v sýrskej Rakke po francúzskych náletoch. Francúzi na baštu islamistov zaútočili potom, čo sa ISIS prihlásili k parížskym teroristickým útokom, pri ktorých zahynulo 129 nevinných ľudí. "Prvý zničený cieľ používal DAEŠ (arabská skratka pre IS) ako veliteľský post, náborové stredisko džihádistov a sklad zbraní a munície. Druhý cieľ ukrýval výcvikový tábor teroristov," uviedlo francúzske ministerstvo obrany vo vyhlásení.

23:00 V pondelok (16.11.), hodinu po poslednej minúte ticha, sa v Paríži a v parížskom regióne opäť otvoria múzeá, divadlá a ďalšie verejné kultúrne zariadenia uzavreté po sérii šiestich piatkových atentátov. Informovalo o tom francúzske ministerstvo kultúry.

22:54 V kanadskom meste Peterborough vzplanula mešita. Podľa vyšetrovateľov ju niekto zapálil úmyselne. V čase požiaru našťastie nikto nebol vo vnútri. Predstavitelia mešity sa obávajú, že po parížskych útokoch sa po svete rozšíria islamofóbie a podobné útoky budú pokračovať.

"Aj keď počúvame, čo všetko sa deje po svete, nikdy by nám nenapadlo, že sa to stane v našej komunite," uviedol prezident miestnej moslimskej asociácie Kenzo Abdella. Podľa neho ide o zločin z nenávisti.

22:45 Pri francúzskom nálete na sýrske mesto Rakka neboli zabití ani zranení žiadni civilisti. S odvolaním na miestne nemocnice to na Twitteri zverejnili sýrski aktivisti.


22:35  Na YouTube zverejnili video, na ktorom je v pozadí počuť masívne bombardovanie sýrskeho mesta Rakka. Francúzske letectvo na baštu islamistov zaútočilo po parížskych útokoch, pri ktorých zomrelo 129 ľudí.


22:23 Letecké údery zasiahli veliteľské stredisko, náborové stredisko džihádistov, sklad zbraní a výcvikový tábor, oznámilo francúzske ministerstvo obrany.

22:12 Podľa štyroch zdrojov AP francúzska polícia zadržala, vypočúvala, ale nakoniec prepustila utekajúceho podozrivého niekoľko hodín po parížskych útokoch.

22:03 Francúzsko vykonala letecké údery na sýrske mesto Rakka, ktoré je strediskom teroristickej organizácie Islamský štát. Ministerstvo obrany uviedlo, že tam desať lietadiel zhodilo 20 bômb.

21:49 - Tri z obetí útokov v Paríži mali belgické občianstvo. Ide o dvojicu z mesta Liege, 47-ročného inžiniera M.J, a jeho 26-ročnú priateľku E.D. tureckého pôvodu, ktorí spolu žili v Paríži už niekoľko mesiacov. Treťou belgickou obeťou je 28-ročný občan, ktorý rovnako žil za hranicami krajiny.

21:39 - Zo 415 osôb, ktoré po útokoch prijali parížske nemocnice, ich už 218 bolo prepustených.

21:20 - Počet obetí útokov zostal na čísle 129. Tento údaj pre BBC potvrdili parížske nemocnice. Pôvodná informácia agentúry AFP o náraste obetí na 132, je mylný.

20:54 - Agentúra AFP priniesla informáciu, že Turecko prekazilo teroristický útok v rovnaký deň, ako sa odohrali útoky vo francúzskej metropole.

20:51 - Mrazivý a krvavý záber. Takto to vyzerá vo vnútri klubu Bataclan po krvavom vyčíňaní atentátnikov.

20:37 - Nemocnice po útokoch sú preplnené. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti stále bojuje o život 42 ľudí. Takto to vyzeralo tesne po útokoch. Fotku spravila jedna zo zdravotných sestier.

20:31 - V pondelok, hodinu po poludňajšej minúte ticha, sa v Paríži a v parížskom regióne opäť otvoria múzeá, divadlá a ďalšie verejné kultúrne zariadenia. Kultúrne inštitúcie sa dočkajú znovuotvorenia o 13:00 SEČ, teda hodinu po minúte ticha, ktorú by malo držať celé Francúzsko. V pondelok sa otvoria tiež školy a univerzity. Školské výlety sa ale nemajú organizovať až do 22. novembra a v školách všetkých typov budú k dispozícii psychológovia.

20:22 - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve naznačil, že útoky boli pripravované v zahraničí, konkrétne v Belgicku. Uviedla belgická televízna stanica RTBF.

19:52 - Podľa predchádzajúcich informácií bol veľmi vážny stav u 99 zranených. Nedeľné vyhlásenie uvádza, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 42 ľudí.

19:43 - Iba deň pred smrtiacimi útokmi zaslala iracká tajná služba správu krajinám koalície bojujúcej s Islamským štátom (IS), v ktorej ich varovala pred akútnou hrozbou útokov zo strany tejto džihádistickej organizácie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Iracká tajná služba uviedla, že vodca IS, Abú Bakr al-Bagdádí, vydal príkaz k útoku na koaličné krajiny bojujúce proti nim v Iraku a Sýrii, a tiež na Irán a Rusko "prostredníctvom bombových útokov alebo atentátov alebo vzatia rukojemníkov v nadchádzajúcich dňoch".

19:27 - Agentúra AFP informuje, že počet obetí útokov stúpol na 132. Traja ľudia zomreli v nemocnici.

19:09 - V katedrále Notre Dame sa koná omša za obete útokov. Pred katedrálou je ale neprehľadná situácia. Ako informuje reportér Nového Času, všade sa ozývajú sirény, ba dokonca zatvorili metro.

18:55 - Blízko Námestia republiky sa mala opäť ozývať streľba. Stovky ľudí zachvátila panika. Podľa polície ale išlo o falošný poplach.

18:52 - Podľa belgických zdrojov bude útoky vyšetrovať spoločný francúzsko-belgický tím a francúzski vyšetrovatelia už dorazili do Bruselu. Jeden z útočníkov žil v bruselskej štvrti Molenbeek, považované za centrum náboženských extrémistov, ktorí sa pripájajú k radikálom v Sýrii.

18:27 - Franúczska polícia v súvislosti s útokmi pátra po Abdeslamovi Salahovi, pôvodom z Bruselu. Označuje ho ako mimoriadne nebezpečného.

Otvoriť galériu

17:46 - Agentúra AFP priniesla informáciu, že medzi útočníkmi v Paríži boli traja bratia. Jeden z nich by mal byť na úteku. Bol to vraj on, kto si v Belgicku požičal čierny Volkswagen Polo.

17:30 - Barack Obama prisľúbil "zdvojnásobenie" úsilia svojej krajiny o zničenie organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k útokom v Paríži, ako aj o ukončenie vojny v Sýrii, ktorá umožnila vzostup moslimského extrémizmu. Obama po príchode na summit vyjadril podporu Francúzsku v úsilí identifikovať páchateľov piatkových útokov a vyhlásil, že udalosti v Paríži "zatemnili oblohu". Neprezradil však nijaké podrobnosti o tom, akým spôsobom chcú Spojené štáty alebo ich partneri v koalícii proti IS vystupňovať svoje zásahy.

17:14 - Napriek výnimočnému stavu sa mnohí turisti nedali odradiť od návštev pamiatok. Ako informuje redaktor Nového Času, mnohí ľudia sa nachádzali v nedeľu aj pri známej parížskej pamiatke - Chráme Notre Dame. 

Otvoriť galériu
Takto v nedeľu vyzeralo pri chráme Notre Dame.
Zdroj: Martin Hanzel, Nový Čas

Otvoriť galériu
Takto v nedeľu vyzeralo pri chráme Notre Dame.
Zdroj: Martin Hanzel, Nový Čas

17:01 - Pri útokoch zahynula aj Talianka Valeria Solesinová († 28). Počet štátov, ktorých obyvatelia zahynuli v Paríži, sa tak zvýšil na 14.

16:59 - "Otočil som sa a videl som dvoch mladých mužov okolo 25 rokov s samopalmi. Povedali nám, nech si ľahneme na zem ... strieľali, ale občas prestali. Pozreli sme sa na ne, nevedeli sme, či to sú ostré strely alebo nie, ale potom som videl, ako niekoho zastrelil, a bolo mi to jasné, " vykreslil piatkovú masakru v koncertnej sieni Bataclan mladý Francúz Jerome Bartelemy pre stanicu BBC.

16:35 - Traja z atentátnikov, ktorí útočili v piatok v Paríži, boli Francúzi a dvaja z nich žili v Bruseli. Vyplýva to z vyšetrovania útokov. Všetci traja atentátnici boli medzi siedmimi útočníkmi, ktorí pri akcii zomreli. Francúzski vyšetrovatelia identifikovali jedného ako Omara Ismaila Mostefaia. O ďalších dvoch informovala belgická prokuratúra, podľa ktorej obaja títo muži žili v Bruseli.

16:04 - Belgická prokuratúra oznámila, že dvojica Francúzov zapojená do útokov žila v Bruseli.

15:55 -  Francúzski vyšetrovatelia poznajú identitu jedného z teroristov, ktorí zajali rukojemníkov v parížskom klube Bataclan. Muža oficiálne identifikovali vďaka odtlačkom prstov. Ako v sobotu uviedol parížsky prokurátor Francois Molins, "ide o osobu narodenú 21. novembra 1985 v Courcouronnes, v kraji Essonne," ktorý mal v minulosti osemkrát problémy so zákonom a od roku 2010 bol objektom záujmu tajných služieb pre podozrenie, že sa nechal radikalizovať. Nebol však sledovaný ako podozrivý z členstva alebo sympatií k teroristickým skupinám.

Francúzska polícia v sobotu zadržala jeho otca a staršieho brata, ako urobila prehliadky v domoch ďalších príbuzných. Zadržaný brat pred novinármi uviedol, že s mužom podozrivým z atentátu nebol dlhší čas v kontakte kvôli rodinným nezhodám. Nevedel ani, že zrejme sympatizoval s islamistami.

15:31 - Ako píše iDnes.cz, obe autá (Volkswagen Polo aj Seat Leon) boli požičané v Belgicku. Vo vozidlách sa našli tri automatické zbrane, päť plných a 11 prázdnych zásobníkov. Zrejme v nich bola jedna útočiaca skupina. Podľa vyšetrovateľov opustené auto znamená, že atentátnici si zrejme auto vymenili a pokračovali v úteku, pravdepodobne do Belgicka.

15:15 - Francúzski vyšetrovatelia identifikovali prvého z atentátnikov, ktorí v piatok v Paríži zabili 129 ľudí. Zatknutých bolo už sedem ľudí z jeho okolia. Dvadsaťdeväťročný Francúz Omar Ismail Mostefai bol identifikovaný podľa prsta, ktorý bol nájdený v koncertnom stredisku Bataclan.

Na parížskom predmestí Montreuil sa našlo ďalšie auto atentátnikov, čo podľa stanice Europe 1 môže svedčiť o tom, že sa jednému komandu podarilo utiecť. Podľa francúzskych médií boli vo vnútri tri automatické zbrane.

15:02 - Belgické úrady potvrdili, že v súvislosti s piatkovými atentátmi v Paríži bolo v obci Molenbeek-Saint-Jean, neďaleko Bruselu zadržaných päť podozrivých osôb. Starostka obce Françoise Schepmansová pre belgickú televíziu RTBF spresnila, že v tomto prípade možno hovoriť o (teroristickej) sieti.

Belgická prokuratúra v sobotu nariadila vykonať v Molenbeeku sériu razií, pri ktorých boli zadržané najmenej tri osoby. Všetci traja podozriví boli zatknutí a vyšetrovatelia v krátkom čase rozhodnú, či budú žiadať súd, aby na nich uvalil väzbu.

14:55 - Teroristické útoky v Paríži sú podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša jasným signálom toho, že sa začala vojna proti Európe. "Vojna ľudí, ktorí majú jediný cieľ, a to zabiť nás, treba to popravde takto nazvať, lebo žiadna ideológia to nemôže ospravedlniť," uviedol v relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že Európa by sa mala brániť ako celok. Poukázal, že medzi Francúzskom a Slovenskom nie sú žiadne hranice, útoky preto označil aj za náš problém. 

14:47 - Pápež František vyjadril hlboký žiaľ nad obeťami teroristických útokov v Paríži. Ako svätokrádež František odsúdil používanie božieho mena na ospravedlňovanie násilia a nenávisti. "Takéto barbarstvo nás ochromuje a pýtame sa sami seba, ako môže ľudské srdce naplánovať a vykonať tak hrozné činy, ktoré pobúrili nielen Francúzsko, ale celý svet," povedal o piatkových útokoch v Paríži.

"Chcem znovu potvrdiť, že cesta násilia a nenávisti nerieši problémy ľudstva a používanie božieho mena na ospravedlnenie tejto cesty je svätokrádežou," zdôraznil za potlesku tisícok pútnikov na Svätopeterskom námestí v Ríme. Vyzval veriacich, aby sa modlili za nevinné obete.

14:34 - S teroristickou hrozbou a utečeneckou krízou sa dá vysporiadať jedine v prípade, že sa spojí úsilie celého sveta. Vyhlásil to ruský prezident Vladimír Putin na okraji summitu G20. Podľa Kremľa je však ešte príliš skoro, než aby sa dalo hovoriť o zblížení medzi Ruskom a Západom po útokoch v Paríži, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát. "Je príliš skoro, aby sme hovorili (o zblížení so Západom)," povedal novinárom Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

14:20 - Na portáli Youtube sa objavilo video priamo z klubu Bataclan. Počas koncertu skupiny Eagles of Death Metal sa spustila streľba do návštevníkov nočného klubu. Počet obetí dosiahol takmer stovku. Video ukazuje, ako to vyzeralo na začiatku streľby.

14:01 - Británia a Nemecko posilnili po útokoch v Paríži bezpečnostné opatrenia. V Británii je pripravená pomôcť polícii v prípade veľkého útoku armáda, Nemecko posilní bezpečnosť v táboroch pre utečencov. Francúzsko požiadalo kvôli atentátom o mimoriadnu schôdzku ministrov vnútra krajín Európskej únie a Luxembursko, ako predsednícka krajina EÚ, oznámilo, že sa 20. novembra stretnú ministri vnútra a spravodlivosti.

13:47 - Na parížskom predmestí Montreuil sa našlo opustené auto značky Seat. Ako informuje Sky News, vo vozidle našli niekoľko kalašnikovov. Úrady zatiaľ nevedia potvrdiť, či išlo o čierny seat, ktorý je spájaný s útokmi na Le Carillon Bar a reštauráciu Le Petit Cambodge.

13:42 - Server iDnes.cz informuje, že druhým identifikovaným útočníkom by mal byť 25-ročný Ahmed Almuhamed, ktorý vlastnil falošný sýrsky pas a do Francúzska sa dostal v októbri cez Macedónsko a Srbsko.

13:16 - Podľa informácií redaktorov Nového Času sa na Námestí republiky v Paríži strhla hádka. Parížania si vymieňali názory na to, ako má Francúzsko riešiť situáciu. Niektorí tvrdili, aby sa upevnili výťahy s Putinom, druhí boli proti. Napokon musela zasiahnuť polícia, aby sa nezdržovalo toľko ľudí pokope.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

12:41 - Útoky atentátnikov v Paríži potvrdili bezpečnostné riziká, ktoré súvisia s existujúcou migračnou krízou v EÚ. Povedal to premiér Robert Fico, podľa ktorého medzi útočníkmi vo francúzskej metropole boli aj migranti. Prípadná odplata v podobe vojenského útoku na pozície hnutia Islamský štát, ktorý sa prihlásil k útokom v Paríži, by vraj mohla vyvolať ďalšiu vlnu teroristických akcií v Európe.

12:30 - Slovenka žijúca v Londýne bola v čase útoku v Paríži. Svoje zážitky opísala vo videu:


11:45- Atentáty v Paríži sú útokom na celý civilizovaný svet. Pred začatím summitu krajín G20 v Turecku to  povedal americký prezident Barack Obama. USA podľa neho urobia všetko, aby pomohli Francúzsku nájsť a potrestať páchateľa útokov.

11:25-  Krajiny Európskej únie by nemali začať odmietať utečencov v reakcii na útoky v Paríži. Na summite krajín G20  povedal šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.Juncker tiež zdôraznil, že páchatelia atentátov neboli uchádzači o azyl, ale zločinci.

11:02- Bývalý predseda Európskej komisie Romano Prodi žiada politickú dohodu medzi USA a Ruskom. Kremeľ sav nedeľu prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova vyjadril, že "ešte je príliš zavčasu hovoriť" o zbližovaní medzi Ruskom a Západom po piatkových útokoch v Paríži, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát a bolo pri nich zabitých 129 ľudí. 

10:40- Podľa BBC parížske úrady dočasne zakázali používanie zábavnej pyrotechniky, aby sa predišlo falošným poplachom. Ľudom doporučujú, aby nevychádzali z domov a vyvarovali sa falošným oznámeniam, ktoré ohrozujú vyšetrovanie útoku.

10:10- Titulné stránky francúzskych denníkov, ktoré vychádzajú výnimočne aj v nedeľu. Reagujú v nich na piatkové teroristické atentáty. 

Otvoriť galériu
Titulné stránky
Zdroj: Le_Figaro/Twitter

10:24- Atentátnici, ktorí sa v noci na sobotu podieľali v Paríži na koordinovaných útokoch s množstvom obetí na životoch, použili trhavinu TATP, ktorá je teroristami pre svoju materiálovú nestálosť prezývaná Satanova matka. V sobotu večer o tom informoval parížsky prokurátor Francois Molins.

9:40-  Podľa izraelskej televíznej stanice Channel Two nachádzajú izraelské špoinážne služby "jasnú operačnú spojitosť" medzi útokmi v Paríži, bombovými atentátmi v libanonskom Berjúte a pádom ruského lietadla na Sinaj. 

08:20-  Približne 100 Iráncov držalo v sobotu v noci pred francúzskym veľvyslanectvom v Teheráne sviečkovú vigíliu za obete piatkových teroristických útokov v Paríži.

08:10- Solidarita s Fancúzskom je všadeprítomná. Záplava kvetín sa objavila pred francúzskymi ambasádami v Londýne, Lisabone, Istanbule aj Teheráne. V metropolách držali smútočné zhromaždenia minútu ticha.

08:00- Francúzski vyšetrovatelia odhalili prvého atentátnika, ktorý v piatok v Paríži koordinoval vražedný útok. Je ním Francúz Omar Ismail Mostefai (29), bol identifikovaný podľa odtlačkov prstu, boli nájdené v koncertnom stredisku Bataclan. Oznámil to parížsky prokurátor François Molins.  

07:50- Parížska katedrále Notre Dame je pre turistov zatvorená. V nedeľu sa v nej bude konať bohoslužba za obete útoku. 

6:48 Podľa neoficiálnych správ sú medzi obeťami teroristického útoku občania dvanástich štátov. Zahynul Američan, dve Tunisanky, Švéd, dvaja Mexičania, Španielka, dvaja Rumuni, dvaja Portugalci, Maročan, dvaja občania Čile, Brit, traja Belgičania a Alžírčan. Podľa doterajších informácií by medzi obeťami nemal byť žiadny Čech ani Slovák.

6:20 Vyšetrovateľom sa podarilo identifikovať prvého z atentátnikov, ktorí v piatok v Paríži zabili 129 ľudí. Oznámil to parížsky prokurátor François Molins. Identifikovaným bol dvadsaťdeväťročný Omar Ismail Mostefai. Identifikovali ho podľa prsta, ktorý bol nájdený v klube Bataclan. Muž bol jedným zo samovražedných útočníkov.

3:15 Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie vyšle svojich agentov do Paríža, aby sa tam zapojili do vyšetrovania teroristických útokov. V tíme FBI budú aj špecialisti na analýzu dát získaných z elektronických prístrojov ako mobilné telefóny či počítače. Iní agenti FBI by mali získavať a vyhodnocovať informácie od francúzskych vyšetrovateľov a sprostredkúvať ich americkým úradom.

1:50 Podľa CBS News nemusí byť sýrsky pas nájdený pri tele jedného z útočníkov pravý.

00:10 Paris Match uverejnil video, ktoré zobrazuje streľbu pred Bataclanom. Prebieha medzi útočníkmi a francúzskymi jednotkami.

00:02 Atmosféra v Paríži počas návštevy redaktorov a fotografa z Nového Času.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

23:57 V meste Romilly sur Seine  zadržala polícia otca jedného z mŕtvych teroristov. V meste Bondoufle sa jej podarilo zatknúť aj jeho brata.

23:43 Podľa gréckych vládnych zdrojov je pravdepodobné, že sú medzi útočníkmi dve osoby, ktoré sa mali dostať do Európy len nedávno cez Grécko.

23:27 Francúzski vyšetrovatelia obdržali od gréckej polície odtlačky prstov, ktoré začiatkom októbra odobrali držiteľovi sýrskeho pasu nájdeného na mieste jedného z útokov v Paríži. Francúzska polícia bude mať za úlohu zistiť, či sú odtlačky totožné s odtlačkami odobranými z tela útočníka nájdeného v blízkosti miesta činu. 

22:54 Podľa českej veľvyslankyne vo Francúzsku sa ľudia najviac boja toho, že piatkové útoky nemusia byť poslednými. "Ľudia majú pocit, že je to len začiatok, a že riešenie je ešte ďaleko," povedala pre iDNES.cz. Kým útok na redakciu Charlie Hebdo si podľa nej Francúzi dokázali aspoň nejako odôvodniť, ako odvetu za karikatúry, teraz je to útok na celú západnú civilizáciu.

22:34 Akcia okolo parížskeho hotela Pullman bola falošný poplach podľa vyjadrenia francúzskeho ministerstva vnútra pre Reuters.

22:17 Agentúra Reuters uvádza, že svedkovia videli, ako polícia evakuovala oblasť okolo parížskej Eiffelovej veže a okolie parku Champ de Mars.

22:11 Policajní ťažkoodenci zasahujú podľa agentúry Reuters v parížskom hoteli Pullman.

22:03  Po zasadnutí Rady národnej bezpečnosti Biely dom uviedol, že nemá žiadnu informáciu, ktorá by bola v rozpore so záverom, že za parížskymi teroristickými útokmi stojí organizácia Islamský štát. Podľa ČTK neuviedol, či s týmto záverom súhlasí.

21:42 Ďalšia obeť vyčíňania teroristov...

21:32 Grécka polícia uviedla, že dvoch mužov, po ktorých pátra francúzska polícia kvôli útokom v Paríži, grécke úrady zaregistrovali ako žiadateľov o azyl.

21:12 Prvou identifikovanou obeťou z USA je 23-ročná študentka dizajnu.

21:02 Francúzsky prezident Francois Hollande navštívil nemocnicu Saint-Antoine v Paríži, kde sa starajú o niekoľko zranených.

20:53 Medzi obeťami sú dvaja Rumuni, najmenej dvaja Belgičania, jeden Švéd a najmenej jeden Brit. Oznámili to podľa AFP a AP ministerstvá zahraničí príslušných krajín.

20:46 Belgické úrady pre boj proti terorizmu zatkli po útokoch vo Francúzsku jedného človeka, ktorý bol v piatok večer v Paríži. Podľa agentúry DPA do v sobotu uviedol belgický premiér Charles Michel. Podľa belgickej prokuratúry úrady zatiaľ zadržali troch ľudí v súvislosti s útokmi v metropole Francúzska.

20:35 V tejto chvíli sa francúzsky prezident Hollande dozvedá o útoku v Paríži.

20:34 Francúzsky premiér Manuel Valls povedal, že Francúzsko bude pokračovať v Sýrii v náletoch proti Islamskému štát.

20:31 Skupina U2 na čele s Bonom si v Paríži uctila pamiatku 129 obetí teroristického útoku.

Otvoriť galériu

20:23 Celý svet je s Parížom!

20:11 Solidaritu teroristými útokmi postihnutému Parížu vyjadril aj veliteľ Medzinárodnej vesmírnej stanice Scott Kelly.

 Shocked & saddened by terrorist attacks on #Paris Standing with #France from @space_station. Our thoughts are w you. pic.twitter.com/LLR7jK6gFe

20:02 Podľa denníka New York Times sa dá očakávať, že teroristické útoky v Paríži prinútia USA prijať voči Islamskému štátu agresívnejšiu stratégiu.

19:54 Parížska prokuratúra uviedla, že atentátnici sa pri útoku v koncertnej sieni Bataclan zmienili o dianí v Sýrii a Iraku.

19:52 Podľa televízie CNN, ktorá sa odvoláva na amerických činiteľov, je medzi obeťami aj občianka Spojených štátov.

19:37 Parížska prokuratúra aktualizovala na tlačovej konferencii počet obetí piatkového teroristického útoku v Paríži. Podľa posledných údajov si besnenie teroristov vyžiadalo 129 mŕtvych a 352 zranených, 99 ľudí je v kritickom stave.

18:46 Podľa portálu The Wall Street Journal mal útočník spred štadióna Stade de France so sebou vstupenku na priateľský zápas medzi Francúzskom a Nemeckom. Jeho vestu s bombou našli pri vstupe. Server špekuluje, že sa chcel odpáliť priamo na štadióne!

18:26 V tejto reštaurácii zomrelo po paľbe jedného z ôsmich útočníkov päť ľudí. 

 Bullet holes visible outside Casa Nostra restaurant, where 5 people were shot dead by one of 8 attackers. #Paris pic.twitter.com/O0PMnYHpMm

18:10 Eiffelova veža zostane v sobotu večer zhasnutá ako symbol smútku nad obeťami teroristických útokov v Paríži.

17:44 Jeden z teroristov, ktorí v piatok útočili v Paríži, vstúpil na územie Európskej únie začiatkom októbra cez Grécko. Podľa predstaviteľa miestnej vlády Nikosa Toscasa, pod ktorého činnosť polície spadá, ide o útočníka, u ktorého našli sýrsky pas.

17:25 Oznam o uzavretí Eiffelovej veže.

Otvoriť galériu

17:23 Podľa agentúry AFP zahájila belgická polícia v súvislosti s parížskymi útokmi akciu v Bruseli. Belgické médiá informujú o zadržaní jedného muža.

17:00 Čitateľ Ivan, pôvodom z Ukrajiny, si obete parížskeho masakra uctil pred francúzskou ambasádou v Bratislave.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

16:48 Nemecko posilní dohľad nad islamistami a pravicovými extrémistami. Takisto sprísni kontroly spojov do Francúzska. Vláda však nechce atentáty spájať s utečencami.

16:09 Dominanta čínskeho Šanghaja vo farbách francúzskej trikolóry.

Otvoriť galériu

15:58 Hlavné múzeá, vrátane Louvre a Versailles, parížska Opera i zábavný park zostali v sobotu uzavreté. Eiffelova veža, ktorá stelesňuje francúzsku metropolu viac ako čokoľvek iné, bude zatvorená až do odvolania. I tie obchodné domy, ktoré sa najprv otvorili, sa po niekoľkých hodinách rozhodli zatvoriť. Obchodný dom Galeries Lafayette sa nakoniec vzdal kvôli "problémom zabezpečiť optimálnu kvalitu služieb".

15:21 Parížske nemocnice prijali po piatkových atentátoch na ošetrenie 300 osôb. S odvolaním sa na zdravotnícke zdroje o tom informovala agentúra AFP. Útoky spáchané na niekoľkých miestach neprežilo 128 osôb. Osemdesiat zo zranených je vo vážnom stave. Bilancia osôb prijatých na ošetrenie zahŕňa tiež 43 príbuzných alebo blízkych obetí. Utrpeli šok a boli v takom stave, že ich bolo nutné ošetriť. 53 hospitalizovaných už prepustili domov.

15:16 Medzi obeťami je aj jeden Švéd. Oznámil to švédsky premiér Stefan Löfven.

15:12 Minimálne 128 obetí a stovky zranených po piatkovom nočnom útoku v Paríži si uctili aj pred francúzskou ambasádou v Moskve.

Otvoriť galériu

15:05 Jeden z atentátnikov bol Francúz! Identifikovaný bol pomocou otlačkov prstov. Ako informuje agentúra AFP, bezpečnostné zložky ho poznali.

 

Otvoriť galériu

14:59 Reportér Le Fagaro Georges Malbrunot uviedol na Twitteri, že podľa vyšetrovateľov samovražední útočníci, ktorí napadli koncertnú halu Bataclan, hovorili veľmi dobre po francúzsky. 

14:46 Obete parížskeho masakra si pred francúzskou ambasádou uctili aj obyvatelia Londýna.

Otvoriť galériu

 14:32 Stovky ľudí prišli pred francúzske veľvyslanectvo v Berlíne vzdať poctu obetiam nočných teroristických útokov v Paríži. Ľudia prinášajú kvety, zapaľujú sviečky a vešajú odkazy v nemčine a francúzštine, v ktorých odsudzujú násilný čin a vyjadrujú Francúzom sústrasť.

Otvoriť galériu

14:24 Eiffelova veža je až do odvolania uzavretá, uviedla agentúra AFP.

14:12 Medzi obeťami teroristických útokov v Paríži sú podľa belgického ministerstva zahraničia najmenej dvaja Belgičania. Britský premiér David Cameron povedal, že na svoje obete parížskych útokov sa musí pripraviť aj Británia. Obete hlási aj ministerstvo zahraničia Rumunska. Dvaja Rumuni zahynuli, ďalší je medzi zranenými, ale po ošetrení bol prepustený z nemocnice.

14:07  Mesto Bagnolet poprelo predchádzajúce informácie o ďalšom útoku. Výbuchy vraj súviseli s ohňostrojom, ktorý odpálili pri oslavách svadobčania.

13:52 Prezident Kiska na Francúzskom veľvyslanectve.

Otvoriť galériu

13:40 V meste Bagnolet pri Paríži bola hlásená streľba. Vo vzduchu lieta helikoptéra. 

13:25: Parížska polícia uviedla, že u jedného zo samovražedných atentátnikov, ktorý v piatok zaútočil na štadióne, našla sýrsky pas.

13:17:  "Rodinám a blízkym obetí v Paríži, ale aj celému Francúzsku je potrebné vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť. Musíme dať jednoznačne najavo, že po včerajšej masakre nekrváca len Francúzsko a jeho metropola, ale že to bol útok na naše spoločné hodnoty, ktoré si chceme a budeme chrániť. Potvrdenie, že za masakrou stojí tzv. Islamský štát musí byť poslednou výstrahou na to, aby sa všetky demokratické krajiny spojili a jednoznačne postavili proti náboženskému terorizmu, ktorý táto odporná organizácia stelesňuje. Teror v Paríži je dôkazom, že fanatici sa nezastavia pred ničím a že svoje spôsoby šírenia násilia a krutosti neustále zdokonaľujú. Tragédia má však viacero rozmerov. Nemôžeme pritom dovoliť, aby sa stala zvráteným nástrojom pre obhajobu rôznych xenofóbnych názorov, ktorým sme najmä v súvislosti s pretrvávajúcou utečeneckou krízou v Európa nútení čeliť. Strachom, ktorý tieto názory šíria a podporujú sa totiž nad barbarstvom a násilím, ktoré predstavuje náboženský fanatizmus zvíťaziť určite nedá. Naopak robí nás to ešte slabšími a presne to sa vrahovia zo včerajšieho večera snažia dosiahnuť. Je preto dôležité zamerať sa nie na šírenie nenávisti. Reakciou by malo byť odhodlanie bojovať proti násiliu, radikalizmu a extrémizmu v akejkoľvek podobe," reaguje na masaker v Paríži Monika Flašíková Beňová 

13:10 Na internete sa objavilo video, ktoré by má byť  zadovážené v čase útoku v klube Bataclan.

 

12:56 Pôvodný text, v ktorom sa teroristi z Islamského štátu hlásia k útoku. 

12:43 Islamský štát vo vyhlásení tvrdí, že jeho bojovníci so samovražednými bombovými vestami a guľometmi podnikli dôkladne naplánované útoky na rôznych miestach v srdci francúzskej metropoly. IS uviedol, že útoky boli odpoveďou na francúzske ťaženie proti jeho bojovníkom a reakciou na urážku proroka Mohameda.

Islamský štát zároveň varoval, že Francúzsko zostáva jedným z jeho hlavných cieľov, ak bude Paríž pokračovať vo svojej politike. 

12:28 Na znak solidarity s francúzskym ľudom bude Bratislavský hrad vysvietený vo farbách francúzskej trikolóry. Oznámil to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý ostro odsúdil teroristické útoky v Paríži.

"Francúzsko je kolískou slobody, rovnosti a bratstva, a preto vyjadrujem úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch. Takéto činy treba ostro odsúdiť a zabrániť ich opakovaniu," uviedol Pellegrini.

12:26: Pápež František označil atentáty v Paríži za neospravedlniteľný a nehumánny čin. Povedal, že cíti bolesť a myslí na všetkých francúzskych občanov. 

12:22 Sýrsky prezident Basar Assad odkázal Francúzsku, že útok v Paríži je výsledkom ich politiky.

12:18 Slováci nosia pred Francúzske veľvyslanectvo v Bratislave kvety a sviečky.  

Otvoriť galériu

12:03 Chlapček z Austrálie tiež vyjadruje svoj súcit. V rukách drží ceduľu s nápisom: "Modlím sa za Paríž". 

Otvoriť galériu

11:54  Francúzsky prezident Francois Hollande v prejave k národu uviedol, že piatkové útoky v Paríži, pri ktorých bolo zabitých 127 ľudí, boli "aktom vojny". Citovala ho agentúra AP. Útoky na štadióne, v koncertnej sieni a na hostí parížskej kaviarne "vykonala teroristická armáda, skupina Islamský štát, džihádistická armáda, proti Francúzsku, proti hodnotám, ktoré obraňujeme všade na svete, proti tomu, čo sme: slobodná krajina, ktorá na tejto planéte niečo znamená", konštatoval najvyšší francúzsky predstaviteľ. Po zasadaní krízového štábu Hollande tiež povedal, že organizácia Islamský štát zosnovala najhorší útok, aký Francúzsko zažilo od druhej svetovej vojny - a prisľúbil odvetu. Vyhlásil tri dni štátneho smútku a zvýšil bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň. 

11:52 K piatkovým teroristickým útokom spáchaným v Paríži sa prihlásila v vyhlásení organizácie Islamský štát. Krátko predtým Islamskému štátu atentáty pripísal francúzsky prezident François Hollande. 

11:45 Vo francúzskej metropole budú až do štvrtka zakázané akékoľvek verejné zhromaždenia, uviedla podľa agentúry AFP polícia.

11:40 Budeme sa musieť pustiť do totálnej vojny, uviedol bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. 

11:31 “Nepotvrdili sa informácie, že by medzi obeťami boli občania Slovenskej republiky,“ povedal premiér Robert Fico. Ľudia by podľa neho mali zvážiť, či budú cestovať do Paríža. Paríž podľa neho vyzerá ako keby tam bol vojnový stav. 

11:25 Iveta Radičová k teroristickým útokom v Paríži: “Toľko nevinných obetí, toľko žiaľu. Islamský štát a terorizmus vyháňa ľudí z domovov a znásobuje strach a chaos vražednými útokmi v Európe. Je to dlhotrvajúci a stupňujúci sa útok spojený s odvetou. Európa musí postupovať spoločne, pretože nejednotnosť pomáha útočníkom a nás veľmi oslabuje. Toto nie je výnimočný stav len vo Francúzsku, ale teroristická vojna voči celej západnej civilizácii a jej hodnotám.” 

11:08 Atentáty v Paríži spáchala organizácia Islamský štát (IS). Po stretnutí krízového štábu to povedal francúzsky prezident François Hollande. Prezident označil útoky, pri ktorých zomrelo vyše 120 ľudí, za akt vojny. 

11:00  Islamský štát podľa agentúry Reuters vydal nedatované video. Radikál s bradou hovoriaci arabsky uvádza: "Kým budete bombardovať, nikdy nebudete žiť v mieri. Budete mať aj strach vyraziť na trh." 

10:55 Ľudia ako znak spolupatričnosti dávajú v Berlíne pred Francúzsku ambasádu kvety. 

Otvoriť galériu

10:53 Slovenský rezort diplomacie upozorňuje Slovákov, ktorí sú vo Francúzsku alebo tam cestujú, na zvýšenie bezpečnostných opatrení v krajine. Po piatkových (13.11.) teroristických útokoch v Paríži tam platí výnimočný stav. "Francúzske úrady vykonávajú zvýšenú kontrolu na všetkých vstupných bodoch do krajiny – cestných, železničných, morských, leteckých. Letiská pokračujú v činnosti, letecké a vlakové spojenie s Parížom aj v celom Francúzsku funguje v režime zvýšenej kontroly bezpečnostných zložiek - osoby sú povinné na požiadanie podriadiť sa týmto kontrolám," informoval tlačový odbor ministerstva. 

10:50 Polícia vyšetruje miesto činu. 

Otvoriť galériu

10:45 Slovenské bezpečnostné zložky aktivovali v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži vo Francúzsku všetky potrebné procedúry na analýzu rizík na území Slovenskej republiky. Uviedol to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že jednotlivé bezpečnostné zložky okamžite zvýšili výkon služby na hraniciach aj vo vnútrozemí Slovenska. "Sme pripravení na akékoľvek požiadavky francúzskych orgánov na pomoc a spoluprácu," potvrdil Kaliňák. Ako doplnil, zasadne expertný tím bezpečnostných zložiek, aby vyhodnotil informácie z noci a nastavil ďalšiu mieru bezpečnostných opatrení. 

10:43  Bezpečnostná rada štátu sa zíde na mimoriadnom zasadnutí. V súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži ju zvolal premiér Robert Fico (Smer-SD). „Všetky relevantné bezpečnostné zložky sú v pohotovosti,“ tlmočila slová predsedu vlády jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová. 

10:41 Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyhlásil, že NATO stojí po boku Francúzska. "Terorizmus demokraciu nikdy neporazí," uviedol. 

10:30 Celý svet súcití s Parížom. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Záchytka s Braňom Mojsejom.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja
Zdenko si spartanské preteky nesmierne obľúbil.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race: Smrť na dcérine narodeniny?! Posledná FOTO otca rodiny
Experti oznámkovali plán vlády so súkromnými penziami.
3 scenáre o II. pilieri: Ako sa môže zmeniť? Experti o pláne vlády so súkromnými penziami
Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Model na výšku meria 70 centimetrov.
Foto
To musíte vyskúšať! Postavte si vlastnú raketu: Nikdy to nebolo jednoduchšie
(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!