Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Tragédia vrtuľníka na slovensko-ukrajinskej hranici: Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo diať pred pádom!

Ďalšie letecké nešťastie! Na slovensko-ukrajinskej hranici pri obci Stretavka (okr. Michalovce) našli policajti v piatok popoludní havarovaný vrtuľník.

V troskách stroja ruskej výroby Mi-2 sa nachádzalo šesť mŕtvych tiel, medzi ktorými identifikovali dve ženy. Podľa zdroja Nového Času mali byť na palube prevádzači ľudí a utečenci. Pravdivosť tejto hypotézy potvrdí až vyšetrovanie polície. Slovenská polícia zachytila prelet vrtuľníka nad ukrajinskou hranicou ešte v stredu v noci. Neboli to však radary, ktoré ich naň upozornili, ale hliadka zo zeme.

 

„Neidentifikovaný letecký stroj prekročil našu hranicu. Následne prebiehalo pátranie, ktoré komplikovalo nepriaznivé počasie,“ opísal uplynulé udalosti minister vnútra Robert Kaliňák. Prácu policajtov a vyšetrovateľov sťažovala hmla, ktorá sa zdvihla až po dvoch dňoch. Vo štvrtok popoludní záchranári našli už len trosky vrtuľníka Mi-2 spolu so šiestimi mŕtvymi pasažiermi, medzi nimi boli dve ženy.

Otvoriť galériu
Pilot sa podľa predbežných zistení snažil vyhnúť slovenským silám, existuje preto aj verzia, že vo vnútri stroja pašeráci prevážali ľudí. „Robil nebezpečné manévre. Najmä vo veľmi zhoršenom počasí, pretože letel veľmi nízko. Priamu, bezprostrednú príčinu nehody, samozrejme, v tejto chvíli ešte nepoznáme a všetko bude podrobené pátraniu,“ uviedol minister Kaliňák. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného vrtuľník letel nízko zámerne, aby sa stratil a radar ho nezachytil. A práve to sa jeho pilotovi stalo osudným. Vyšetrovanie ukáže, či preto nepripravil o život práve tých, ktorí hľadali lepšiu budúcnosť mimo svojej krajiny.

Otvoriť galériu
Miesto nešťastia je prísne zabezpečené policajtmi.
Zdroj: ms,pir, Nový Čas, kf, Tivi.sk
 Ak by išlo o pokus nelegálne previezť na Slovensko utečencov, išlo by o prvý takýto prípad. Prevádzač by si za takúto riskantnú operáciu na starom type vrtuľníka mohol vypýtať tisíce eur. „Pašeráci či prevádzači sa neštítia akýchkoľvek nebezpečných aktivít, aby dokázali prelomiť našu hranicu,“ dodal minister vnútra. Tamojší obyvatelia si nič podozrivé nevšimli, rozruch nastal až s včerajším príchodom polície na miesto pádu. „V stredu ráno sa mi zdalo, že som videl letieť bielomodrý vrtuľník veľmi nízko za dedinou, no neprikladal som tomu význam,“ povedal jeden z miestnych.

Pád nebol prvý

V septembri našli družstevníci v poli nad obcou Nižný Hrušov ukrajinské lietadlo, ktoré podľa všetkého slúžilo na nelegálny prevoz cigariet. Krátko po havárii priviezli do michalovskej nemocnice Ukrajinca, ktorému už však lekári nedokázali pomôcť. Podľa informácií ministerstva vnútra bol aj tento stroj dlhodobo monitorovaný, ministerstvo mu zabránilo pristáť na provizórnych dráhach, zosadol teda na inom mieste, čo sa mu stalo osudným.

Ako došlo k tragédii?

1. V stredu v noci vrtuľník na palube s prevádzačmi ľudí a ich klientmi prelietaval nad ukrajinsko-slovenskou hranicou.

2. Letel veľmi nízko, lebo sa snažil vyhnúť radarom a pri zhoršenom počasí spadol za dedinou Stretavka (okres Michalovce).

Vrtuľník Mi-2

Mi-2 je ľahký vrtuľník, ktorý skonštruovali v Moskovskom závode M. L. Mila začiatkom 60. rokov 20. storočia. Napriek tomu, že ide o sovietsku konštrukciu, vyrábali ho vo fabrike v poľskom Swidniku. Jeho výroba sa skončila v roku 1985. Vrtuľník Mi-2 sa požíval na civilné aj vojenské ciele.

Otvoriť galériu
Vrtuľník Mi-2.
Zdroj: YouTube.com
Posádka: 1

Kapacita: 8 cestujúcich alebo 800 kg nákladu

Dĺžka: 11,9 m

Výška: 3,70 m

Hmotnosť prázdneho vrtuľníka: 2 372 kg

Maximálna rýchlosť: 220 km/h

Dolet: 420 km

Chceli sa vyhnúť radaru

Bezpečnostný analytik Milan Žitný:

Nízkoletiace stroje je problém na radaroch zachytiť. Ak lietadlo, alebo vrtuľník letí tak nízko, že za sebou má horizont, svah alebo stromy, tak ho na radare nie je vidieť. Preto vrtuľník letel tak nízko - aby sa stratil. Zvuk sa však nedá zatajiť, po tých strojoch sa začne hneď pátrať. Druhá vec je, že na hranici potrebujete partnera, ktorý bude spolupracovať. Je zjavné, že títo partneri to nerobia.

Otvoriť galériu
Ukrajina je v dezolátnom stave a spolupráca nie je taká, ako by mala byť. Ale táto hranica je dobre strážená, pretože pašeráci museli zvoliť nízkoletiace stroje, aby sa dostali na druhú stranu. Určite sa táto situácia bude musieť riešiť, zatiaľ zostáva iba rýchle pátranie na zemi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Fotografia z miesta nehody.
Vážna dopravná nehoda v centre Turzovky: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom!
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla
Fotografia nezvestného muža.
Foto
Polícia pátra po 57-ročnom Milošovi z Kotešovej: Nezvestný je už týždeň! Nevideli ste ho?
Ilustračné foto
Teplo vystrieda iné TRÁPENIE: Už to prichádza! Čo očakávajú meteorológovia?
Juraj Slafkovský a Cole Caufield sú veľmi dobrí kamaráti.
Foto
Američania sú už v Bratislave: Ich hviezda po príchode prosila Slafkovského o pomoc!