Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2015 08:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Karel Gott bojuje so zákernou rakovinou: Rany osudu, ktoré ovplyvnili jeho život!

Božský Kája po celý život rozdáva úsmevy na všetky strany a svoje trápenia nedáva najavo. Ani vtedy, keď sa k nemu osud správa tvrdo. 

Priazeň fanúšikov si váži a nechce ich zaťažovať svojimi problémami. Iné to nebolo ani pred pár dňami, keď mu diagnostikovali rakovinu. Čím všetkým si musel počas svojej oslnivej kariéry prejsť a ako sa s tým vyrovnal?

1. Boj s rakovinou

Strach o božského Káju ovládol jeho fanúšikov v Česku, na Slovensku aj v Nemecku. Správa, že 37-násobný Zlatý slávik bojuje so zákernou rakovinou lymfatických uzlín, všetkým vyrazila dych. Zhubné nádorové ochorenie lekári Gottovi diagnostikovali pri operácii po náhlej brušnej príhode. Momentálne spevák už druhý týždeň leží vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe a jeho pobyt sa predlžuje.

Otvoriť galériu

„Celá rodina veríme, že aj vďaka vašej podpore bude mať Karel silu uzdraviť sa. Zvládli to iné rodiny, zvládneme to tiež,“ napísala Gottovým fanúšikom na sociálnej sieti jeho manželka Ivana (39). Podľa informácií českých médií podávajú maestrovi do žily špeciálnu látku, ktorá sa využíva pri liečbe leukémie. Tento preparát je finančne veľmi náročný a využíva sa v kombinácii s chemoterapiou. Gott sa musí podrobovať liečebnému režimu v sterilných podmienkach. Nedostanú sa za ním ani najbližší priatelia, ktorí by mu chceli vyjadriť podporu. „Chcel som za ním zájsť, ale nikoho k nemu nepúšťajú kvôli prípadnej infekcii a imunite. Nie sme momentálne v kontakte, ale Karel má teraz iné starosti...“ povzdychne si Gottov kamarát, hudobník Felix Slováček (72). Hoci ešte nedávno spolu vystupovali, teraz je všetko ináč. „Na nič sa vtedy nesťažoval, ale Karel sa nikdy nesťažoval. No takí sme my hudobníci,“ vraví Slováček.

 

Gotta vždy poháňala sila, ktorú mu dávalo verné publikum. Preto ani po dovŕšení 75-ky nezavesil spievanie na klinec a neúnavne koncertoval. Ľudia boli preňho vždy najdôležitejší. „S Karlom som nikdy nezažil neúspech. A keď neboli ovácie, tak jedine preto, že sa jeho koncert celkom výnimočne nekonal, pretože Karel ochorel. On má tú vlastnosť, že buď na ten koncert ide a urobí to naplno, alebo ho, ale to skutočne len výnimočne, zruší,“ dodáva Slováček. Či však bude môcť Gott ešte koncertovať, je otázne. Náročná liečba totiž môže ovplyvniť jeho hlasivky. „Rádioterapiou by sa mohli nepriamo poškodiť hlasivky a mohlo by dôjsť k dočasnému zachrípnutiu alebo k strate hlasu,“ povedal onkohematológ Ľuboš Drgoňa. Všetci však veria, že to Karel zvládne.

2. Prekonal aj mŕtvicu

Zdravie ho zradilo aj v minulosti. V roku 2003, keď Gott vo svojej honosnej vile na Bertramke oslavoval 64. narodeniny, prišlo mu náhle nevoľno. Jeho partnerka, moderátorka Ivana (39), v tom čase ešte len Macháčková, ktorá je vyštudovanou zdravotnou sestrou, nestratila duchaprítomnosť. Spevákovi rýchlo poskytla prvú pomoc a zavolala mu záchranku. 

Diagnóza lekárov vtedy znela desivo – centrálna mozgová príhoda. Gottovi sa tak vypomstil jeho hektický život a stres, no ani po tomto varovnom signáli svojho tela neubral z náročného tempa. Pri odchode z nemocnice, kde mu zachránili život, vyčaril svoj tradičný božský úsmev a opäť nezabudol prostredníctvom médií pozdraviť oddaných fanúšikov. Po príchode domov Gott namiesto toho, aby dal na rady lekárov a pobudol niekoľko dní na lôžku, si radšej zbalil kufre a vyparil sa koncertovať do Nemecka a Švajčiarska.

3. ŠtB v pätách a emigrácia

Otvoriť galériu

Gottova cesta za slávou a šťastím nebola vždy priamočiara. Ako jednému z mála sa mu za vlády komunistov v Československu podarilo rozbehnúť kariéru na Západe. Avšak úspech sa len tak neodpúšťa a nie je zadarmo, najmä v našich končinách.

Hoci on sám o tom nerád rozpráva, súdruhovia, ktorí po páde Pražskej jari v roku 1968 o všetkom rozhodovali, mali na Gotta svoje páky. Preto keď sa v roku 1971 spevák so zlatom v hrdle rozhodol, že zostane v západnom Nemecku aj po vypršaní platnosti víz, narobil si veľké problémy. „V júli 1971 som sa po koncerte v Nemeckej spolkovej republike rozhodol, že tam zostanem, no čoskoro proti mne začali úrady trestné konanie pre nedovolené opustenie krajiny,“ spomínal. Na toto rozhodnutie doplatila rodina a eštebáci podrobili jeho rodičov drsnému výsluchu. Spravili aj raziu v ich dome s cieľom skonfiškovať podozrivé materiály. Zhabali najmä všetky Gottove platne a magnetofónové pásky, ktoré rodina uchovávala. Keď sa pokúšali ohradiť, že je to ich majetok, eštebáci sa im vyhrážali, ak sa Gott nevráti domov, majetok prepadne štátu.

Z pokoja a vytúženej slobody sa spevák neradoval ani v Nemecku. Tajní agenti, ktorým donášal dokonca aj Gottov osobný psychiater, mu stúpali na päty aj tam. Do spevákovej emigrácie musel nakoniec zasiahnuť vtedajší prezident Gustáv Husák. Zaručil mu, že ak sa vráti naspäť do temného Československa, môže i naďalej vystupovať doma a v zahraničí a nebude prenasledovaný. Ako neskôr sám Gott priznal, vrátil sa kvôli rodičom, nie za cenu spolupráce s tajnou políciou. „Nikdy som s nimi netancoval!“ dodnes tvrdí Gott, ktorého zložku ŠtB viedla až do roku 1989. Jej súčasťou je aj priložený list s prosbou prezidentovi Husákovi, ktorého pravosť však Gott odmieta.

4. Koncerty napriek smrti rodičov

Otvoriť galériu

O tom, že s otcom nemali práve ideálny vzťah, spevák po prvý raz prehovoril len nedávno. „Viedli sme spolu žabomyšie vojny. Také, aké často vedú synovia a otcovia,“ povedal Gott. K spevu sa utiekal aj v najťažších chvíľach, keď stratil milovaných rodičov.

„Smrť rodičov Karla zobrala. Keď mu v roku 1977 zomrela mamuša, ako maminku volal, mal práve spievať vo Frankfurte nad Mohanom,“ spomínala Gottova domáca Jaromíra Jandová. Napriek obrovskej rane sa rozhodol, že vypredaný koncert nezruší. Pricestoval na mamin pohreb a vrátil sa späť za hranice spievať fanúšikom. „Maminke vďačím za veľa vecí a býva mi úzko z toho, že som si celé roky nedokázal pre ňu nájsť dosť času na kus reči. Keď som naskočil do životného rýchlika, doma ma len stretávala. Chystala čisté košele, brala telefóny,“ spomína Gott v knihe Já žil, jak jsem žil... Pani Gottová veľmi túžila po vnúčatách. „Vieš, poznám veľa ľudí, ktorí majú plné ústa rodinného šťastia. A čím viac ho navonok prezentujú, tým to u nich v tej rodine neklape,“ odbíjal matku syn.

Komplikovaný vzťah medzi spevákom a otcom sa nezmenil ani po „mamušinej“ smrti. „Otec mi vyčítal, že málo rozprávam o svojich zahraničných cestách. Vtedy som ho vždy odbil, že nemám čas. Bol som na vrchole, vznášal som sa... Mal som pocit, že musím stále niečo stíhať a dobýjať...“ povedal Gott. Krutá hra osudu však zariadila, že smrť otca prišla v čase, keď to najmenej čakal. Bolo to v roku 1982, keď mal Karel Gott starší problémy s obličkami a syn rozbiehal vianočné turné. Napokon sa napriek veľkému smútku rozhodol koncertovať. „Nechcel som byť v ten deň sám. Divákov som tým nezaťažoval, na to nemám právo, zaplatili si za zábavu,“ zdôveril sa po rokoch.

5. Samovražda dvorného skladateľa

Otvoriť galériu

Ďalšiu tvrdú ranu mu život uštedril v januári 2007, keď sa mu v Jevanoch pri Prahe zastrelil dobrý kamarát a elitný hudobný skladateľ Karel Svoboda († 68). „Neviem, ako sa to stalo, ale je to pre mňa veľký šok. Karel bol človek, ktorý naplno a nádherne žil a umrel. Bol to geniálny človek. Asi tam museli byť nejaké veľké, silné pohnútky,“ vyhlásil Gott pre české médiá, pričom sa neubránil slzám.

Okrem chlapského kamarátstva ich spájala aj spolupráca. Práve Svoboda sa autorsky podpísal pod najznámejšie Gottove hity ako Čau, lásko, Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš, Lady Carneval alebo Včelka Mája. Na to, ako v roku 1968 vznikala Lady Carneval, Gott do smrti nezabudne. „Karel Svoboda spolu s Jirkom Štaidlom nakúpili pijatiku, zasadli k pianu, no dlho sa nič pokojné nerodilo, a potom zrazu v priebehu nejakých dvadsiatich minút sa to dostavilo. Na svet prišla Lady Carneval,“ spomínal Gott s nostalgiou. „Mal nádherného syna a vždy hovoril: To je ten motív, prečo budem žiť,“ vysvetľuje spevák, ktorý nevie ani po rokoch pochopiť Svobodov dobrovoľný odchod zo sveta.

6. Výčitky, že ako otec zlyhal

Otvoriť galériu

O sexuálnom živote božského Káju koluje plejáda šteklivých príhod. Jeho spálňou prešlo veľa žien a aby toho nebolo málo, v mladosti ho zatkla polícia za to, že sa vyzliekol v električke. Svoje konanie v policajnom protokole obhajoval tým, že sexuálne nutkanie sa u neho prejavuje často, ale už vyhľadal lekársku pomoc. V roku 2009 si spevák neodpustil výrok: „Medzi nami chlapmi, už mám veľa rokov, tak som mal veľa žien. Mal som ich 462, ale nie so všetkými som mal v úmysle zasnúbiť sa,“ priznal „kanec“ Gott. Z jeho pletiek so známymi, ale aj s neznámymi ženami prišli na svet dve nemanželské dcéry Dominika (43) a Lucie (28). S ich matkami vzťah vždy ukončil a dcéry vídal len ojedinele. Stále sa však nestal tým ozajstným otcom. „Nebol som dobrý otec. Boli sme výborní kamaráti, ale nebolo to otcovstvo, ako má byť. Volali ma Kájo, nie otec, to až neskôr. Kája bol kamarát, ktorý im kúpil všetko, i to, čo nepotrebovali. Nejaké tie maličkosti, ale aj auto,“ priznal v minulosti trpko. Hoci sa po jeho boku vystriedalo mnoho žien, žiadnej sa nepodarilo to, čo moderátorke Ivane Macháčkovej (39), od roku 2008 už pani Gottovej. O 37 rokov mladšia žena sa stala dirigentkou spevákovho života, a to tak umne, až to Gottovi vyhovuje.

„S Ivankou ten čas dozrel. Precestovali sme svet a získali toľko spriaznených pohľadov, až som v zbližovaní a v partnerstve s ňou došiel tak ďaleko, že by mi už ani nenapadlo ho niekedy búrať,“ vyjadril sa o svojej manželke.

O to viac si v súčasnosti užíva rolu otca Charlotty Elly (8) a Nelly Sofie (6). „Teraz si to už vychutnávam. Už som toho toľko odspieval, že aj keby som ubral, čo sa však nestalo, môžem povedať, že mám svoje odpracované, užívam si rodinu a tie normálne veci. Dozrieť znamená aj získať vieru, že to bude klapať,“ uzatvára Gott, ktorý vidí zmysel života vo svojich deťoch. „Nepripúšťam si ponuré myšlienky. Chcel by som zomrieť tak v 104 rokoch,“ vyznal sa len nedávno maestro.

7. Kryl ho kritizoval

Otvoriť galériu

Kým český pesničkár a kritik režimu Karel Kryl (†49) musel na dvadsať rokov opustiť Československo a jeho piesne zakázali, Gottovi sa za normalizácie darilo. Bol miláčikom nielen doma, ale aj hviezdou na Západe, kde mal povolené vystupovať. Aj preto mal Kryl na Gotta roky ťažké srdce. Zrazu sa obaja speváci počas novembrovej revolúcie v roku 1989 na Václavskom námestí spoločne ocitli na balkóne vily Melantrich, kde spievali hymny. Pre mnohých bolo toto gesto nečakaným prekvapením, keďže Gotta s Krylom spájalo iba krstné meno. No ako sa neskôr ukázalo, Kryl z tohto „divadla pre ľudí“, za ktorým stál Václav Havel (†75), až taký nadšený nebol a do smrti to ľutoval. „Nebol som tam s Gottom. Bol tam Karel Gott so mnou. Požiadali ma, či by mohol so mnou zaspievať hymnu,“ hovoril znechutený Kryl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Slováci, pozor: Z TÝCHTO e-shopov nič nekupujte! Vybielia vám účet
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová
Šimkovičová vysvetľuje, prečo chce STVR: Toto by sa malo vysielať po novom
(ilustračné foto)
Srdcovocievne ochorenia zabíjajú obrovské množstvo ľudí: Stačí jeden KROK, ktorý tomu môže predísť
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Hromadná nehoda na D2! Pred tunelom sa zrazilo niekoľko áut
(ilustračné foto)
Poliak v Starej Ľubovni zaskočil policajtov: Za to, čo spravil, skončil v cele!
Man drinking alcohol while driving in his car
Opilci na cestách: Polícia v Žilinskom kraji nachytala veľké množstvo vodičov pod vplyvom
Eutanázia je kontroverzným spôsobom ukončenia života (ilustračné foto).
Stane sa asistovaná smrť legálnou? Zákonodarcovia rokujú o kontroverznom spôsobe ukončenia života
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Schyľuje sa k VOJNE? Kim Čong-un svojou výzvou dvihne tlak celému svetu!
2024: Vodiča dodávky netrápilo, že zranil ľudí.
FotoVáš Tip
Cyklista Patrik opisuje šialený zážitok: Po 8 rokoch ma zrazila rovnaká dodávka! Detaily naháňajú strach
(ilustračná fotografia).
Nočný útok na Krym: Rusko sa chváli úspechom! Takto sa porátali s ukrajinskými silami
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Mimoriadna schôdza k zmenám v RTVS: Aký osud čaká telerozhlas?!
(ilustračné foto)
V centre Sabinova našli mŕtvolu! Nik nevie, čo sa stalo a aha, čo hovoria miestni