Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2015 05:25 | Správy | Zahraničné správy

Štyri Putinove makaky sa chystajú na historickú výpravu: Urobia Rusi z Marsu planétu opíc?

Zdá sa, že NASA nie je jediná, kto sa rozhodne poslať živé bytosti na Mars. 

Kým Američania plánujú v roku 2025 poslať na červenú planétu ľudí, ruský vesmírny program tam vyšle už v roku 2017 vycvičené opice. Ak tam teda ľudia niekedy prídu, môže sa stať, že planéta už bude plná opíc. Úlohou makakov je totiž pomôcť kolonizovať planétu. Ruskí vedci na čele s Inessou Kozlovskou už dva roky podrobujú opice intenzívnemu tréningu až tri hodiny denne. Štyri statočné makaky sa okrem riešenia mnohých matematických úloh musia učiť používať joystick aj skladať puzzle.

Ako všetci žiaci aj ony potrebujú nejakú motiváciu, aby nestratili záujem o nadobúdanie nových vedomostí. Odborníci im preto za odmenu dajú lahodnú ovocnú šťavu a ďalšie pochúťky, ktoré im majú zabezpečiť chuť do vzdelávania. Ak si experti budú stopercentne istí pripravenosťou chlpatých astronautov, je viac ako pravdepodobné, že ich vyšlú na šesťmesačnú misiu už v roku 2017. Zatiaľ ich však čaká ešte veľa práce. „Snažíme sa z nich urobiť čo najinteligentnejšie jedince, aby sme ich mohli použiť na skúmanie priestorov, ktoré sa nachádzajú mimo našej obežnej dráhy,“ povedala v rozhovore pre Daily Mail vedkyňa.

Otvoriť galériu
Makak za splnenie úloh dostane čerstvé ovocné šťavy.
Zdroj: Russian Academy of Science, getty images

Nápad vyslať primáty do vesmíru vznikol už v osemdesiatych rokoch minulého storočia v Ústave biomedicínskych problémov. Na špeciálnych farmách si následne najväčšie ruské kapacity vybrali spomedzi desiatok opíc štyroch spomínaných hrdinov. Momentálne dúfajú, že práve títo chlpáčikovia dokážu priniesť revolučné poznatky, o ktorých zatiaľ človek nemal ani potuchy. Výskumníci z projektu im však zabudli oznámiť, že spiatočnú letenku späť na Zem pre nich pripravenú nemajú.

Otvoriť galériu

Planéta opíc

  • Americký dobrodružný sci-fi film
  • Prvý film nakrútil režisér Franklin J. Schaffner v roku 1968 podľa knižnej predlohy.
  • Dej: Ľudstvo vypustilo vesmírnu loď s posádkou, ktorá pristane na Zemi v ďalekej budúcnosti. Myslí si však, že sa ocitli na úplnej inej planéte. Na novej Zemi vládnu opice a ľudia nejavia známky inteligencie.
  • Film má dodnes až sedem pokračovaní. Zatiaľ posledný film s názvom Úsvit planéty opíc dorazil do kín v roku 2014. 

Zvierací astronauti

Psi Cigan a Dezik

22. júla v roku 1951 Rusi vystrelili do kozmu dvoch psíkov menom Cigan a Dezik. Boli vôbec prvými cicavcami, ktoré prekročili výškovú hranicu sto kilometrov. Po jej dosiahnutí sa hneď vrátili späť. Mali to šťastie, že cestou na zem padákmi neutrpeli žiadne vážne zranenia.

Psi Belka a Strelka

19. augusta v roku 1960 boli Belka a Strelka prví havkáči, ktorí sa zo Sputnika 5 vrátili z kozmu živí a zdraví. Na misii ich sprevádzalo štyridsať myší, dva potkany, muchy, králik a tiež rastliny. Ich výlet trval len jediný deň.

Sučka Lajka

Najznámejším psom vo vesmíre bola nepochybne túlavá sučka kríženca menom Lajka. Rusi ju 3. novembra v roku 1957 vyslali do vesmíru, kde pobývala na sovietskej družici Sputnik 2. V tej dobe mala iba dva roky a vážila šesť kilogramov. Žiaľ, už zhruba päť až sedem hodín po štarte uhynula v dôsledku stresu a prehriatia organizmu.

Makak Albert

Historicky prvým primátom, ktorého 11. júna roku 1948 vyslali Američania do vesmíru, bol makak Albert. Opičku usadili do kabíny v rakete V-2. Už od začiatku štartu malo však zvieratko zdravotné komplikácie, až sa nakoniec vo výške 63 kilometrov nad zemou udusilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu
Šéf OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN odsudzuje streľbu v Handlovej: Guterres ostal po správe v šoku
Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?