Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2015 12:02 | Správy | Domáce správy

Slovenskí poslanci v Bruseli prepadli v prieskume: Kto je najväčší euroflákač?

Poriadna hanba! Slovenskí europoslanci nechodia na rokovania výborov a podvýborov európskeho parlamentu.

Takéto nelichotivé vysvedčenie vystavila našim voleným zástupcom česká mimovládna ištitúcia THink-Tank Evropské hodnoty. Medzi najväčšími absentérmi zo všetkých 764 poslancov s účasťou pod 20 percent sme našli aj nášho zástupcu Richarda Sulíka (47). Prečo naši europoslanci kašlú na svoju prácu napriek tomu, že sú za ňu kráľovsky platení?

Otvoriť galériu

Šok pre voličov. Hoci o európske dianie sa podľa výsledkov posledných eurovolieb zaujíma len asi 13 percent Slovákov, toto asi nečakal nikto. Spomedzi 29 štátov sme sa v podiele na rokovaniach výborov a podvýborov európskeho parlamentu umiestnili štvrtí od konca. Za nami skončili už len Bulharsko, Rumunsko a Litva. Práca vo výboroch pritom podľa českej mimovládky predstavuje hlavnú pracovnú náplň poslancov z legislatívneho uhla pohľadu. „Okrem toho vypracovávajú rôzne správy a návrhy, prerokúvajú návrhy Európskej komisie a rady, takže ide naozaj o dôležitú zložku ich práce,“ hovorí Jakub Janda, zástupca spoločnosti, ktorá prieskum robila.

Prečo sa teda slovenskí europoslanci nechali zahanbiť a obsadili posledné priečky? Monika Flašíková Beňová týmto číslam neverí. Účasť Slovákov na hlasovaniach je vraj príkladná. Na otázku, koho by označila za najväčšieho absentéra, odpovedala jednoznačne: „Keď sa tak pozerám po parlamente po svojich kolegoch a podľa toho, čo mi hovoria aj ľudia z výborov, je to pán Sulík.“ Toho za jedného z najväčších absentérov označila aj spomínaná štúdia. Na rokovaniach výborov a podvýborov neprekročil podľa tejto štúdie ani 12 percent účasti.

Otvoriť galériu

 

Ako sa obhajuje europoslanec?

Pre predsedu SaS sú podľa jeho vlastných slov podstatné účasti na hlasovaniach a to si vraj stráži. Pre Nový Čas povedal, že v prípade ostatných účastí je to poslabšie. „Podľa mňa je to štatistika o tom, kto ako naháňa diéty, aj keď nemáte na pracovný deň program, podpíšete sa v takej miestnosti a dostanete 304 eur, ja to nerobím,“ dodáva Sulík, ktorý sa ocitol medzi najväčšími európskymi absentérmi. S dochádzkou mal však problém aj v našom parlamente. Na rozdiel od našej Národnej rady svoju neúčasť v Európskom parlamente nikomu zdôvodňovať nemusí. „Tam to tak nefunguje, nikomu sa neospravedlňujete, proste tam nie ste,“ dodal Sulík. Politológ však hovorí o európskej hanbe. „Zrejme je to odrazom aj nízkej účasti v posledných eurovoľbách. Zvlášť, keď berú pomerne veľké platy a požívajú nesmierne množstvo výhod. Zvolení kandidáti zrejme vnímajú svoje pôsobenie v Bruseli ako nutné zlo. Svojich voličov tým však nabádajú, aby k eurovoľbám pristupovali ako k nepotrebným,“ tvrdí Ján Baránek.

Otvoriť galériu

Mesačné príjmy europoslanca

- plat v čistom 6 200 €

- diéty 6 688 € (304 €/deň)

- paušály na nájom, telefón, počítač 4299 €

- paušál na prac. cesty mimo domu 354 €

Spolu: 17 541 €

Otvoriť galériu

Škandály europoslancov

Čecha M. Ransdorfa prichytil v roku 2013 novinár, ako sa v europarlamente ráno o 7.00 podpisuje na prezenčnú listinu a priamo od nej sa ponáhľa domov. Dôvod príchodu do budovy europarlamentu bol, aby sa podpísal na prezenčku a dostal tak dennú diétu 304 eur.

Otvoriť galériu
Kokaín
Zdroj: reuters

Prvý deň slovenský europoslanec Branislav Škripek bojkotoval hymnu Európskej únie. Počas Beethovenovej Ódy na radosť sedel, a dokonca ho kamery zachytili, ako sa baví s kolegami.

Otvoriť galériu
Ignoroval hymnu.
Zdroj: reuters

Rumunský europoslanec Adrian Severin, rakúsky Ernst Strasser a slovinský Zoran Thaler v roku 2011 čelili obvineniam z korupcie. Novinári ich oslovili ako fiktívna lobistická skupina a ponúkali 100-tisíc eur za zmenu legislatívy.

Otvoriť galériu

Poľskému pravicovému europoslancovi Januszovi Korwinovi-Mikkemu sa v lete nepáčil návrh na jednotný cestovný lístok v EÚ. Svoj nesúhlas dal najavo nanajvýš nevhodným spôsobom. Svoj prejav zakončil vetou z čias hitlerovského Nemecka: „Ein Reich, ein Volk, ein Ticket!“ čiže „Jedna ríša, jeden ľud, jeden lístok!“ K tomu pripojil známe nacistické gesto so zdvihnutou pravou rukou.

Otvoriť galériu
Poliak heiloval
Zdroj: reuters

Maďarský generálny prokurátor požiadal v októbri predsedu Európskeho parlamentu, aby zbavil europoslanca Bélu Kovácsa imunity pre podozrenie, že tento člen Jobbiku vykonával špionáž v inštitúciách EÚ v prospech Ruskej federácie.

Otvoriť galériu
Béla Kovácsa
Zdroj: anc

Nemeckí televízni reportéri odobrali vzorky zo 46 miest v budove Európskeho parlamentu vrátane toaliet a následne ich podrobili laboratórnym testom. Stopy kokaínu boli zistené v prípade 41 zo 46 odobraných vzoriek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Veľká tragédia: Zomrel bývalý hokejový reprezentant († 31)
V poslednej dobe sa chváli snímkami s neznámym mužom.
Varholíková 6 rokov po vyjdení z basy žiari šťastím: Kto je záhadný muž po jej boku?
Ilustračné foto
Foto
Katastrofálna situácia: Vyhlásili núdzový stav, stovky ľudí museli evakuovať! Hlásia aj obeť
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Chystá sa invázia?! Výzva izraelskej armády hovorí za všetko
Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!