Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2016 15:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Hriechy televíznych farárov: Chorobná žiarlivosť, ale aj šokujúce priznanie!

V našich seriáloch sa farári objavujú čoraz častejšie! Akí sú služobníci duchovných svätostánkov v podaní známych hercov?  Aj oni podľahli nerestiam a pokušeniu! 

Čím vlastne žijú, čo ich najviac trápi a ako sa líši ich skutočný život od toho, ktorý vedú pred televíznymi kamerami?

Luděk Kopřiva († 80): Chorobne žiarlil a bol neverný sukničkár

Otvoriť galériu

Hoci český herec Luděk Kopřiva zomrel pred 11 rokmi, jeho filmová rola farára Otíka z Troškovej komediálnej trilógie Slnce seno... je nesmrteľná. 

Umravnená velebnosť, ktorá si podmanila všetky babky v dedine, ho prenasledovala až do konca života. Mnohí ľudia si ho odvtedy plietli so skutočným kňazom aj v realite. A tak vznikal priestor na vtipné zážitky, ktoré Kopřivu rozhodne neobchádzali. A dokázal z nich aj ťažiť vo svoj prospech. Keď raz vošiel v Plzni so svojím autom do protismeru, policajti herca pustili ďalej bez pokuty. „Sodoma a Gomora, velebnosti, choďte,“ reagoval, podľa slov režiséra Zdeňka Trošku, policajt.

Alebo keď si Kopřiva v priebehu nakrúcania odskočil po zabudnuté veci do auta, odchytili ho miestni chystajúci sa na krst. „Pokrstili by ste nám nášho Vojtíška?“ opýtala sa ho jedna z babičiek. „O to nejde, ja vám ho pokrstím, ale bude vám to h*vno platné,“ zaspomínal ďalej na slová kultového farára Troška. A napriek tomu, že sa Kopřiva vryl do povedomia divákov práve ako filmový farár, v skutočnom živote nebol žiadny svätuškár!

Okrem toho, že svoje ženy dlhé roky podvádzal, milenky mal na každom kroku a rád rozhadzoval za pôžitky. Po smrti prvej ženy, rozhlasovej moderátorky Oľgy, ktorá zomrela na rakovinu, sa Kopřiva oženil druhýkrát. „Keď som s Luďkom začala žiť, mal okrem mňa ešte jednu priateľku. Ona o mne vedela, ale ja o nej nie. Potom som od nej začala dostávať listy, v ktorých ma pred ním varovala... Keby som to mala vyjadriť stručne: Luděk bol skrátka na ženské,“ povedala v minulosti druhá manželka farára Otíka Eva.

Aj keď Kopřiva nebol žiadny krásavec a celý život ho trápil jeho nízky vzrast, guráže mal na rozdávanie. Bol donchuan, ktorý si svojou charizmou ľahko získaval sympatie žien, dobýjal ich s ľahkosťou, no sám trpel až chorobnou žiarlivosťou. „Dokázal tajne striehnuť niekoľko nocí na svoju partnerku, len aby zistil, či mu nie je neverná, “ povedal hercov kolega.

Choroba

Pre vášnivého šoféra bola Parkinsonova choroba peklo. Trasenie rúk mu znemožňovalo šoférovať. „Bolo to ťažké. Jeho negatívne vlastnosti sa stupňovali,“ spomínala žena Eva. Mesiace pred smrťou sa Kopřivovi podaril morbídny žart. Rozhodol sa do svojho hrobu na Vyšehrade umiestniť aj svoju prázdnu urnu. Keď potom s rodinou zamieril k náhrobku, okoloidúci stáli ako obarení. „Luďka to pobavilo. Smial sa a chytal sa za brucho. Mal zmysel pre humor,“ povedal jeho syn Jan. Filmový Otík navždy odišiel na jeseň 2004, keď sa k Parkinsonovej chorobe pridal zápal pľúc.

Jozef Vajda (60): Do kostrola nechodí, ale je veriaci

Otvoriť galériu

Po úlohách rozšafných fešákov si herec Jozef Vajda navliekol kňazskú sutanu a v českom komediálnom seriáli Bezdružice, vysielanom na TV Barrandov, hrá umierneného strážcu morálky. Ako farár Ján Pavol je síce oddaným služobníkom cirkvi, ale má jednu záľubu, ktorá ho vrhá do osídiel hriechu. Vajda ako seriálový farár je závislý od tabletu, smartfónu a internetových obchodov. „Jožko Vajda alias Ján Pavol vychádza s Bohom dobre, ale vášeň pre informačné technológie mu spôsobuje finančné aj iné problémy,“ opisuje postavičku trochu netypického duchovného scenárista Dušan Taragel.

A pokiaľ ide o samotného herca, ten je v realite úplne iný. „Nie som nadšencom technických hračiek, ale v seriáli to urobili tak, že je to až správne bláznivé. Páči sa mi to. Zo záľuby farára, ktorého hrám, sa dalo herecky dosť ťažiť a scenáre sú vystavané veľmi vtipne,“ pochvaľuje si Vajda. A ako je na tom s vierou v reálnom živote? „Priznávam sa, že do kostola nechodím, ale nie som neveriaci,“ hovorí zaneprázdnený herec. Ten bude v jednej z epizód dávať dokonca predmanželské rozhrešenie týkajúce sa sexu a antikoncepcie. Srdcia českého národa si získal farár Vajda aj svojou ľubozvučnou slovenčinou. Mnohým obyvateľom mestečka Bezdružice totiž jeho prejav pripomína Joža Ráža, Vaša Patejdla či Petra Nagya.

Marek Majeský (43): Babky v Hornej Dolnej ho milujú

Otvoriť galériu
Marek Majeský
Zdroj: TV Markíza

Byť kňazom v Hornej Dolnej, kde sa do svätostánku vstupuje neobvyklým spôsobom - cez krčmu, nie je ľahká úloha. Svoje o tom vie aj miestny kňaz Ján Chalupka ml. v podaní Marka Majeského. V markizáckom seriáli hrá kňaza, ktorý je synom miestneho veterinára. A aj keď chce oddane slúžiť Bohu, žiť v celibáte a o vzťahu so ženou nechce ani počuť, otec by ho rád oženil.

O pozornosť mladého kňaza sa snaží uchádzať aj miestna krásavica Tereza Pekná (Zuzana Šebová). No vždy, ako stihne prejsť jej snaha o citové vzplanutie do akcie, ju zruší samotný kňaz. Mladý Chalupka si totiž chce uchovať čistotu a slúžiť len Bohu a svojim ovečkám. Niet preto divu, že miestne babky ho uznávajú. Najväčším snom seriálového kňaza je vymaniť sa z panoptika Hornej Dolnej a viesť bohoslužby v Bratislave.

Richard Chamberlain (81): Priznal, že sa mu páčia muži

Otvoriť galériu

Romantická serenáda Vtáky v tŕní sa v roku 1983 okamžite stala televíznym hitom. Herec Richard Chamberlain, ktorý si zahral fešáckeho pátra Ralpha de Bricassarta, zahorel láskou ku krásnej Meggie (Rachel Ward). Sláva oboch hercov katapultovala na výslnie medzi hoolywoodske idoly. Chamberlain sa ocitol v póze lámača ženských sŕdc a či mu práve tento druh popularity vyhovoval, je otázne.

Pravda je taká, že predstaviteľ romantických hrdinov a idol generácií žien sa pred svetom skôr skrýval. Večierky s hviezdnymi kolegami odmietal a súkromie si prísne strážil, aj keď sa veľa špekulovalo o jeho intímnom vzťahu s Ornellou Mutiovou či Raquel Welchovou. „Chcel by som sa oženiť, ale nenašiel som tú pravú,“ naťahoval dlhé roky verejnosť. Paradoxom je, že ho preslávila rola pátra, ktorý zlyhal a podľahol ženskej kráse.

Homosexualita

Desaťročia sa vyhýbal otázkam o sexuálnej orientácii. Až v roku 2003 vo svojej autobiografii priznal tajomstvo, ktoré roky úzkostlivo tajil. „Naša kultúra je stále veľmi homofóbna. Je to poľutovaniahodné, hlúpe a nemorálne, ale je to tak. Osobne hercom neodporúčam, aby sa k homosexualite priznávali,“ povedal Chamberlain na prahu osemdesiatky. Celý život sa bál, že by prišiel o roly, ktoré mu priniesli toľko obdivovateliek. „Napriek všetkým úžasným pokrokom je pre herca stále nebezpečné o tom hovoriť. Nepredstierajme, že sme zrazu blažene prijatí,“ poťažkal si herec. Myslí si, že homosexuál nemá šancu stať sa skutočným sexsymbolom a hrať heterosexuálne roly napriek talentu priamo od Boha, pretože ho ihneď zaškatuľkujú.

Ľuboš Kostelný (34): Trápi ho neopätovaná láska

Otvoriť galériu
Ľuboš Kostelný.
Zdroj: TV Markíza

Podobným problémom a úskaliam lásky ako kňaz z Hornej Dolnej musí čeliť aj mladý evanjelický farár Cyril Šafárik v podaní herca Ľuboša Kostelného z markizáckej Kukučky. Ten sa zahľadel do dievčiny Lenky (Jana Kovalčíková), ktorá však túži po miestnom plejbojovi (Branislav Deák). A príbeh nenaplnenej lásky je na svete. Keďže Cyrilova mama sa na jeho citové trápenie už nedokáže pozerať, podujme sa hľadať mu nevestu. Skúša ho dať dokopy s krčmárkou, ale to asi nebude dobrá voľba. Ešteže je naporúdzi Cyrilov blízky kamarát a dôverník, rímskokatolícky kňaz v podaní Dušana Jamricha, ku ktorému môže chodiť po intímne rady. A nielen tie, čo sa týkajú bohoslužieb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?