Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2015 10:03 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Rady odborníkov, aby ďalšie prázdniny neboli tak smutné: Nešťastiam v lete možno zabrániť!

Dosť bolo smutných udalostí! Mimoriadne tragické leto zasiahlo stovky príbuzných obetí po celom Slovensku. 

Nový Čas oslovil skupinu piatich odborníkov z rôznych odborov. Prečo leto 2015 si naša história bude pamätať ako jedno z najtragickejších a čo robiť, aby sa už nikdy nezopakovalo?

Sociologička Zuzana Kusá: Pomaly zájdeme ďalej všetci

Otvoriť galériu

O príčinách: Veľa detí sa utopilo, lebo sa nenaučili plávať. Je to výzva pre školy, kde boli kedysi plavecké výcviky povinné. Existuje v súčasnosti akčný plán, ktorý školy zaväzuje, že deti by mali naučiť plávať. Čo sa týka ostatných nehôd, určite za to môže snaha ľudí dostať sa čo najrýchlejšie na určené miesto. Rímske porekadlo hovorí: „Ponáhľaj sa pomaly.“ Naše „Pomaly ďalej zájdeš“ je v tom podobné.

O prevencii: Ľudia by mali mať viac rozvahy a uvedomovať si možné dôsledky. Súčasná doba nás tlačí k tomu, aby sme si užívali každý deň. Na dopady však treba myslieť dopredu, a to sa týka aj voľnejšieho obdobia, akým sú prázdniny školákov. 

Internista Igor Vozár: Najhorším faktorom je alkohol

Otvoriť galériu

O príčinách: V kategórii starších detí a mladších dospelých je najhorším faktorom alkohol, prípadne mäkké či tvrdé drogy. Zvyšuje to riziko spojené s nehodami pri kúpaní alebo šoférovaní pod ich vplyvom.

O prevencii: Abstinencia alebo dozor nad mladými ľuďmi. Sú stále pod ochranou rodičov, takže zodpovednosť je aj na ich strane. Treba dohliadať na to, aby v lokalitách, kde sa zdržiavajú počas víkendov mladí ľudia, bol prístup k takýmto látkam obmedzený.

Klimatológ Pavel Faško: Ľudia podceňujú počasie

Otvoriť galériu

O príčinách: Niektorí ľudia sa po dlhšom čase dostali v lete do prírodného prostredia, do vody. Neuvedomili si kontrasty medzi teplotou vody a vzduchu. Počasie bolo navyše stabilnejšie ako za normálnych okolností. Toto leto bolo podľa údajov z 80 % staníc po Slovensku rekordné v histórii merania výšky teplôt. Preto sa zvýšil počet príležitostí na voľnočasové letné aktivity a s tým úmerne aj riziko nešťastí. Nehody sa stali aj na horách, po zásahu bleskom. Ľudia sú v lete často dlho hore, zobudia sa na obed a idú na túru. Oni by sa pred obedom mali vrátiť, aby sa vyhli poobedným letným búrkam.

O prevencii: Vždy by si ľudia mali uvedomiť, aké im vyplýva riziko z charakteru počasia. Podceňujú slnko a intenzitu jeho žiarenia. Telo a pokožku treba viac chrániť. Netreba zabúdať upozorňovať deti, ktoré v lete vidia príležitosť na šantenie bez uvedomia si vplyvov počasia. Súvisí s tým aj zhustená premávka dovolenkárov na cestách.

Psychológ František Skokan: Strácame prirodzenú ostražitosť

Otvoriť galériu

O príčinách: Na udalosti tohto leta mali dopad vysoké teploty. Ľudia boli netrpezliví, chceli sa čo najrýchlejšie ochladiť, ponáhľali sa. Na nehody má aj vplyv, že žijeme v dobrých ekonomických podmienkach. Ľudia majú dostatok financií a môžu si užívať rôzne typy dovoleniek, môžu si viac dovoliť. Pritom strácajú ostražitosť. V lete sme viac odviazaní. Deti sa tešia, že nie je škola. Stráca a znižuje sa vnútorná ochrana. Keď bola moja generácia mladšou, aj my sme robili podobné veci, ale nič sa nestalo. Rodič bol výraznejší. Teraz možno zabudne s dieťaťom komunikovať, ale to až preháňa a dieťa potom sa samo o seba nestará. Nemá vzor, ktorý by mohlo v oblasti prevencie napodobňovať.

O prevencii: Je ťažké sa nejakou riadiť, keď aj o rok bude rovnaké teplo. Najlepšie je schladiť si hlavu - obrazne i doslovne - a potom nevymýšľať. Musíme prísť na to, že peniaze nám nedávajú moc nad všetkým. Musíme byť ostražití a regulovať svoje správanie.

Dopravný konzultant Maroš Palesch: Stačí pol sekundy nepozornosti

Otvoriť galériu

O príčinách: Môžu za to dva faktory. Prvý, boli extrémne teploty. Keď sedíte v klimatizovanom aj neklimatizovanom aute, strácate koncentráciu, ste nepozorný. Nech sa na mňa nehnevajú, ale je viac žien, ktoré do toho zvyknúť ešte aj telefonovať. Druhým sú samotné prázdniny. Deti sú bez dozoru, rodičia musia pracovať. Na školách je málo dopravnej výchovy, na čo profesionáli z tejto oblasti dlhodobo poukazujú. Deti bezhlavo vyletia na cestu, aj keď na to upozorňujeme vždy pred prázdninami. Keď sú adolescenti v partii, tak vymýšľajú hlúposti a prebiehajú tesne pred autami. Pozitívom je, že za toto leto sa stalo menej nehôd motorkárov.

O prevencii: Donekonečna opakovať deťom pravidlá, aby ich dostali do seba. Aby napríklad nevybiehali spoza auta. Šoféri si majú sadať za volant oddýchnutí, hlavne pred dlhou jazdou a venovať sa cestnej premávke naokolo. Stačí pol sekundy nepozornosti, a nešťastie je na svete.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?