Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2015 10:00 | Správy | Domáce správy

Vedúca úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu to povedala na rovinu: Utečencov už nič neodradí!

Utečenecká kríza nadobúda rozmery, ktoré Európa prestáva zvládať. Ako vidí situáciu Zuzana Vatráľová, vedúca úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v SR?

Prečo Európa zrazu čelí takému tlaku migrantov? Čo sa stalo?

Teraz vidíme dôsledky toho, čo sa dialo za uplynulých päť až sedem rokov. Od pádov režimov v severnej Afrike až po teror Islamského štátu v Sýrii. Tí ľudia sú v pohybe už dva-tri roky, len teraz prichádzajú do Európy v oveľa väčšom počte, než v minulosti. Hoci od začiatku roka dorazilo do EÚ asi 250-tisíc utečencov, stále je to oveľa menej v porovnaní s náporom, akému čelia štáty susediace s vojnovými zónami. Len v Jordánsku a v Libanone je vyše 1,5 milióna utečencov zo Sýrie.

Je správne, že EÚ už svoje hranice ani nechráni, púšťa lode s imigrantmi a sústreďuje sa na záchranu? Neposilňuje to ešte viac ich motiváciu?

 

Záchranné operácie v Stredomorí sú v súčasnosti nevyhnutnosťou, nie náhradou za ochranu hraníc. Pokiaľ ide o motiváciu migrantov, skúsenosti ľudí, ktorí s nimi pracujú priamo v teréne, hovoria, že väčšinu z nich nezastaví nič. Napríklad tí, ktorí idú zo subsaharskej Afriky, sú na ceste aj niekoľko rokov. Kým sa dostanú do Líbye, minú všetky peniaze a neraz tam zostanú aj roky, aby si zarobili na cestu ďalej. A keď sú už v Líbyi, vlastne iba kúsok od vytúženého cieľa, tak ich hrozba, že by sa mohli utopiť, neodradí.

Keď sa to nedá zastaviť, čo treba robiť?

Keď utečenci hynú na mori, prvoradé je zachraňovať ich životy. Neviem si predstaviť, že by sme robili niečo iné. A keď tých ľudí zachránime, treba posudzovať, či majú nárok na azyl podľa ženevského dohovoru. A ak nemajú, vždy je na konkrétnej krajine, či takých utečenca prijme alebo nie, či im poskytne ochranu, alebo prechodný, či trvalý pobyt. A u ostatných treba zvážiť návrat domov, ak to situácia v krajine pôvodu umožňuje. Treba zakročiť proti prevádzačským gangom a nepoľavovať v snahe o stabilizáciu situácie v krajinách pôvodu.

Otvoriť galériu
Utečenci na brehoch Európy.
Zdroj: getty images

Zdá sa, že Európa nerátala s takýmto imigračným tlakom.

Myslím, že naozaj nie. Až teraz hľadajú riešenia.

O azyl na Slovensku či v Maďarsku imigranti záujem nemajú. Nie je to potom už iba ekonomická migrácia?

Ak sa utečenecká rodina prepracuje do Maďarska a chce ísť do Nemecka, väčšinou je to preto, že už tam majú nejakých príbuzných a vidia tam väčšiu možnosť integrácie. To je legitímne očakávanie od niekoho, kto riskoval životy a minul všetky financie na to, aby sa dostal až sem. Ale nie všetci chcú ísť do Nemecka. Veľmi veľa z nich vám povie: Hocikam, len nech tam nie je vojna.

Bolo by Slovensko pre nich dobrou krajinou?

Máme veľmi dobrú skúsenosť s ľuďmi z úplne iných kultúr, ktorí sa na Slovensku úspešne integrovali a určite nie sú na ťarchu. Nech už Slovensko prijme akýkoľvek počet utečencov, vždy nás to na začiatku bude niečo stáť. Ale väčšinou to bude investícia, ktorá sa krajine vráti.

Ľudí zaráža, že utečenci majú mobily. Pomáhajú im pri úteku?

Mobil je pre nich záchranná sieť. Keď sa vydajú na cestu, na začiatku prevádzačom zaplatia preddavok a až keď ich dostanú do ďalšej krajiny, dajú mobilom rodine pokyn, aby vyplatila ďalšiu časť. Aj preto majú pri sebe mobily. A tiež ich cez ne kontaktujú prevádzači.

Mnohí Slováci by radi utečencom, ktorí sú v Rakúsku či Maďarsku, pomohli. Robia zbierky šatstva a podobne. Ako však pomôcť zmysluplne?

Je komplikované pomôcť zo Slovenska niekomu v inej krajine, kde presne nepoznáme situáciu a nie vždy vieme, akú konkrétnu pomoc potrebujú. Je dobré skontaktovať sa s organizáciami, ktoré tam už pôsobia a zistiť, ako najlepšie pomôcť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?