Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2015 09:16 | Správy | Zahraničné správy

Utečenci sa zúfalo snažia dostať do Európy: Na západ idú aj peši!

Maďarsko-rakúske hranice sú znova plné utečencov. Tí k nim prešli peši. 

Na maďarsko-rakúsku hranicu už dorazilo asi 2000 migrantov z Maďarska, uviedla v sobotu rakúska polícia. Tá zároveň očakáva, že počas dňa ich tam môže prísť viac než dvojnásobok. Odtiaľto ich budú odvážať mimoriade vlaky rakúskych dráh ÖBB, prvý z nich pôjde do Salzburgu, uviedla agentúra APA. Rakúsko a Nemecko umožní vstup na svoje územie utečencom, ktorí v posledných dňoch uviazli v Maďarsku. Maďarské úrady pre nich vypravili autobusy, ktoré ich teraz odvážajú na hranici s Rakúskom.


"Naším najväčším problémom je to, že nám Maďari nedovolia, aby na ich územie vošli naše autobusy a vyzdvihli tam utečencov," povedal Hans Peter Doskozil, policajný šéf spolkovej krajiny Burgenland, ktorá susedí s Maďarskom. Migranti po stovkách v hustom lejaku utekali z maďarskej strany hranice na rakúsku a odtiaľ k asi dva kilometre vzdialenej stanici v Nickelsdorfe, opísala agentúra DPA. Ďalší majú nájsť prechodné útočisko v nickelsdorfské hale pre organizovanie verejných podujatí.


"Ponúkali sme (Maďarom), že môžu previezť utečencov priamo k vlakom alebo k prijímaciemu stredisku, ale oni len zastavili autobusy na maďarskej strane a všetci museli do dažďa," uviedol Doskozil. Za hranicami utečencov, z ktorých mnohí si kvôli dažďu nad hlavou držali deky, vítali dobrovoľníci rakúskeho Červeného kríža a podávali im ruky. Kedy prvý mimoriadny vlakový spoj ÖBB z Nickelsdorfe odíde a koľko takých vlakov bude, nie je zatiaľ jasné.

 


Červený kríž v Nickelsdorfe pre utečencov pripravil postele, potraviny a teplé nápoje. K dispozícii je im aj zdravotnej starostlivosti. Maďarská vláda v piatok večer sľúbila, že poskytne približne stovku autobusov na odvoz migrantov čakajúcich na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti) aj utečencov, ktorí zo stanice vyrazili do Rakúska pešo po diaľnici. Rakúsky kancelár Werner Faymann po dohode s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou oznámil, že vzhľadom na terajšiu núdzovej situácii na maďarských hraniciach súhlasí s tým, aby vysídlenci pokračovali v ceste do ich krajín."Zároveň však očakávame od Maďarska ochotu riešiť vzniknutú záťaž na základe spravodlivého rozdeľovania utečencov, ako sa o to usiluje Európska komisia," dodal Faymann.
   

Európska komisia sa chystá krajinám Európskej únie navrhnúť prerozdelenie ďalších 120 000 utečencov, aj keď s jarným návrhom na rozmiestnenie 40.000 utečencov podľa záväzných kvót neuspela. Utečenecká kríza bola v piatok témou mimoriadneho summitu višegrádskej skupiny (V4), ktorý kvóty na prijímanie utečencov v rámci EÚ označil za neprijateľné.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
(ilustr.foto)
V Sebechleboch sa zrazil motocykel s osobným automobilom: Pre úsek platí výrazné dopravné obmedzenie!
Senior woman pulling cheeks to feel softness and looking at camera. Beauty portrait of happy mature woman smiling with hands on cheek isolated over grey background. Aging process and perfect skin concept.
Chcete vyzerať o 10 rokov mladšie? Dodržte TÝCHTO 5 pravidiel a zmena príde čoskoro!
Fotografia Zuzany Čaputovej pri príležitosti Sviatku práce.
Prezidentka rozumie pracovnej situácií na Slovensku: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si uplatnenie
Okuliare pre virtuálnu realitu - Prenesú človeka v čase i priestore.
Váš Tip
Vďaka virtuálnej realite vám pred očami ožijú artefakty: Na výstave sa prenesiete o niekoľko storočí späť!
(ilustračné foto)
NAJRIZIKOVEJŠIE povolania?! V týchto odvetviach sa vlani vyskytlo najviac chorôb
Hráči Slovana zľava Milan Borjan, Lucas Lovat a Kevin Wimmer sa radujú z víťazstva
Slovanu sa môže vrátiť obrovská opora: Veľký zvrat?
Máme pred sebou ďalšiu volebnú sobotu!
Slováci sa pripravujú na júnové eurovoľby: Odkiaľ môžete odvoliť a do kedy sa dá vybaviť hlasovací preukaz?
Policajný zbor
Začínajú sa prípravy reorganizácie Policajného zboru: Nového viceprezidenta čaká niekoľko neľahkých úloh!
Peter Sagan si so synom Marlonom užil nádherné chvíle na spoločnej vychádzke na bicykloch.
Problémy obrali Sagana aj o vzácne chvíle so synom: S Marlonkom trávim ešte menej času...
V ZOO Bojnice sa objavila vtáčia chrípka.
Váš Tip
Obrovská radosť v bojnickej zoo: Rodina týchto vzácnych zvieratiek sa rozšírila!
Fenomén El Niňo bol kľúčovou príčinou nedostatku vody v Panamskom prieplave.
Fenomén, ktorý narobil škody: Čo zapríčinilo nedostatok vody v Panamskom prieplave? Zmena klímy to nie je!