Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.08.2015 16:00 | Správy | Servis | Zdravie

Pôžitok z jedla sa môže zmeniť na boj o život: Kedy vám hrozí otrava?

Pôžitok z jedla sa môže zmeniť na boj o život. Dôkazom je 43-ročný muž, ktorý sa otrávil nebezpečným botulotoxínom. 

Botulizmus je pritom veľmi ojedinelý. Viac nás potrápi salmonelóza a žltačka. Na najčastejšie ochorenia spôsobené stravou, ich príznaky a prevenciu sa pozrel gastroenterológ Miloš Bubán. 

Botulizmus

- ide o otravu jedlom spôsobenú botulotoxínom, ktorý zasahuje nervový systém

Ako sa nakazíte

 

- nejde o nákazlivé ochorenie

- nebezpečné sú konzervované potraviny, no pri priemyselne vyrobených je riziko veľmi nízke

- väčší pozor si treba dať pri domácich zaváraninách, paštétach či rybích konzervách

POZOR

- spóry baktérií dokážu prežiť aj zahrievanie pri teplote 100 °C

- podozrivé sú všetky konzervy, poháre, ktorých vrchnáky dobre nedržia alebo sú vyduté

- jedom zasiahnuté potraviny majú chuť a pach kyseliny maslovej

Príznaky

- nejasné a dvojité videnie

- ochrnutie pier, jazyka a hrtanu

- rečové poruchy, problémy s prehĺtaním

- nevoľnosť, zvracanie, hnačka

- ochrnutie sa postupne rozširuje do celého tela, čo môže spôsobiť až smrť zadusením

Prevencia

- pri výrobe zaváranín dodržiavať sterilizačné teploty

- uskladňovanie konzerv pri nízkych teplotách a len do doby minimálnej trvanlivosti

- dôsledné čistenie mäsa, zeleniny aj ovocia  

Salmonelóza

- pôvodcom sú mikroorganizmy nazývané salmonely, ktoré vyvolávajú ochorenie u ľudí aj zvierat

Ako sa nakazíte

- živočíšne produkty, ako sú mäso, mlieko, vajcia či ryby

- skonzumujete väčšinou zle tepelne upravené potraviny

Príznaky

- zvyčajne po 8 hodinách prichádzajú nevoľnosť, zvracanie, hnačka

- horúčka 39 °C, bolesť hlavy, zelená stolica

Prevencia

- dostatočná tepelná úprava potravín

- uchovávanie jedla v chladničke

- zabránenie kontaktu uvarených potravín so surovými 

Žltačka typu A

- infenkčná choroba spôsobená vírusom

Ako sa nakazíte

- najčastejšie znečistenou stravou, ako sú mlieko, voda či mrazené potraviny

- nedostatočne umytými rukami pred jedlom

Príznaky

- prvé symptómy nastavajú po inkubačnej dobe 28 dní

- unáva, bolesti svalov, horúčka, nevoľnosť

- zvracanie, bolesť brucha, zožltnutie kože a očných bielok

- tmavý moč, svetlá stolica

Prevencia

- proti tomuto ochoreniu existuje očkovanie (od 40 do 70 eur)

- dodžiavanie základov osobnej hygieny

- vyhýbanie sa nedostatočne tepelne upraveným potravinám, ako sú vajcia, ryby či mäkkýše 

E-coli

- spravidla spôsobujú zápaly močových ciest, no veľká epidémia v roku 2011 v Nemecku dokázala, že môžu mať za následok krvavé hnačky a aj smrť

- niektoré z nich sa prirodzene nachádzajú v našom tráviacom trakte a sú užitočné

Ako sa nakazíte

- baktérie sa vyskytujú v zažívacom trakte dobytka a domácich zvierat, takže sa môžu dostať do ľudskej stravy cez hnojivo

- zvyšky nečistôt pri produkcii mäsa na bitúnkoch

- nebezpečné e-coli môžu byť aj v nedostatočne tepelne upravenom mlieku

Príznaky

- hnačka vo vysokej frekvencii až 30-krát za deň

- stredne vysoká teplota, zvracanie

- približne 8 % prípadov je ohrozených hemolyticko-uremickýcm sydrómom, keď dochádza ku krvavým hnačkám a až k zlyhaniu obličiek

Prevencia

- dôkladné umývanie zeleniny a ovocia pre konzumáciou

- niektoré baktérie prežijú až do teploty 49 °C, takže stačí preliať zeleninu horúcou vodou

- dodržiavanie zásad hygieny 

Listerióza

- infekčné bakteriálne ochorenie postihujúce tráviacu aj dýchaciu sústavu

Ako sa nakazíte

- prenáša sa na človeka priamo pri styku s chorými zvieratami

- listeria sa dostane do tela cez tráviaci trakt, sliznice alebo poranenú kožu

- nakazeným mäsom, nepasterizovaným mliekom či plesňovým syrom

POZOR

- dôležitý je imunitný systém a vek človeka

- najviac sú ohrození starší ľudia, tehotné ženy a ľudia so zníženou imunitou

Príznaky

- môže mať aj bezpríznakový priebeh podobný slabej chrípke

- môže byť postihnutý aj centrálny nervový systém a rôzne orgány tela

- infekcia močových ciest, angína

- zväčšená slezina

Prevencia

- dôsledné tepelné spracovanie surových potravín z mäsa

- dôkladné umytie surovej zeleniny pred jedením

- oddeľovanie surovej a varenej stravy

- vyhýbanie sa nepasterizovaným mliečnym výrobkom

- pripravené jedlo čo najskôr skonzumovať a následne neohrievať

POZOR - ohrozené sú tehotné ženy a starší ľudia

- mali by sa preto vyhýbať aj mäkkým syrom, ako sú feta, mozzarella a syrom s bielou plesňou na povrchu, paštétam, párkom, nátierkam a zákuskom so žĺtkovou náplňou 

Helicobacter

- baktéria, ktorá dokáže odolať aj kyslému prostrediu v našom žalúdku a môže mať podiel na vzniku rakoviny žalúdka

Ako sa nakazíte

- slinami, napríklad pri bozkávaní alebo spoločnej konzumácii jedného jedla

- často v rodinnom prostredí medzi staršími ľuďmi, ktorí majú žalúdočné vredy, dochádza k prenosu na zdravých členov napríklad oblízaním lyžičky

Príznaky

- pálenie záhy, nafukovanie, zápcha, vygrgovanie

- pocit ťažoby v žalúdku, zvýšená únava

- časté sprevádzanie kožnými prejavmi

Prevencia

- dostatočne umývať riady

- nakaziť sa môže len človek so slabou odolnosťou

- helikobacter prežíva aj na zubnom povlaku, takže na mieste je aj dôsledná zubná hygiena

Ktoré potraviny sú rizikové

Miloš Bubán, internista-gastroenterológ

- Najčastejším zdrojom nákazy sú vajíčka, nátierky, paštéty, omáčky, sekané mäso, tlačenky, jaternice, krémové zákusky, zmrzlina či majonézy. Problémom sú aj jedlá pripravujúce sa dopredu a neskôr ohrievané. Ohrození sú tí, ktorí nedodržujú hygienické návyky a postupy. Nikdy nejedzte konzervy s vydutým dnom, čudným zápachom a chuťou. Na dovolenkách, najmä v exotike, pite vodu vždy originálne zabalenú vo fľaši. Nejedzte jedlá zo stánkov na ulici a nedotýkajte sa voľne pohybujúcich zvierat.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na Aničku je hrdý aj tréner Krzysztof Cap.
FotoVáš Tip
Gymnazistka Anička trénuje v Žarnovici na svetové i európske majstrovstvá: Jediná plochodrážnička na Slovensku!
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Zlé správy: Ceny energií sa blížia k tohoročným maximám! O koľko sa zvýšili?
ilustračné foto
Veľká tragédia: Zomrel bývalý hokejový reprezentant († 31)
V poslednej dobe sa chváli snímkami s neznámym mužom.
Varholíková 6 rokov po vyjdení z basy žiari šťastím: Kto je záhadný muž po jej boku?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
58-ročná vodička jazdila opitá a ešte aj... To nepochopíte! Policajti si s ňou poradili
Ilustračné foto
Foto
Katastrofálna situácia: Vyhlásili núdzový stav, stovky ľudí museli evakuovať! Hlásia aj obeť
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Chystá sa invázia?! Výzva izraelskej armády hovorí za všetko
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Dobrá správa pre pacientov: Ministerka Dolinková ohlásila nové benefity!
Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!