Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2015 14:30 | Správy | Zahraničné správy

Dve krajiny obnovili strategické partnerstvo: Čo spolu Egypt a USA chystajú?

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v Káhire rokoval s egyptským rezortným kolegom Sámihom Šukrím o situácii v Egypte i na Blízkom východe.

Venovali sa aj problematike Iránu, s ktorým šestica mocností nedávno uzavrela dohodu o jeho kontroverznom jadrovom programe. V súvislosti s touto dohodou v nedeľu Kerry vyhlásil, že vďaka nej bude Egypt i celá priľahlá oblasť vo väčšom bezpečí. "Niet najmenších pochybností, že viedenský plán, ak bude implementovaný, zaručí Egyptu i všetkým krajinám v tejto oblasti väčšiu mieru bezpečia, než by mali za iných okolností," upozornil Kerry.

Dodal, že sa s egyptským rezortným kolegom zhodli na dôležitosti nadchádzajúcich parlamentných volieb v Egypte i na tom, že by mali byť "slobodné, spravodlivé a transparentné".  Podľa Šukrího sa voľby uskutočnia začiatkom jesene. Kerry poznamenal, že najbližšie mesiace, ktoré Egypt delia od volieb, či Egypt dokáže nájsť rovnováhu medzi bojom s terorizmom a dodržiavaním ľudských práv. Americký minister vyjadril presvedčenie, že voľby budú otvorené pre všetkých aktérov na politickej scéne.

Kerry počas oficiálnej návštevy Egypta oficiálne obnovil strategické bezpečnostné partnerstvo medzi Washingtonom a Káhirou, ktoré bolo prerušené v roku 2009 v dôsledku napätej situácie po vypuknutí série povstaní v rámci tzv. Arabskej jari.  Pozorovatelia podľa agentúry AP upozornili na fakt, že USA sa k obnoveniu partnerstva s Egyptom odhodlali v súvislosti s nárastom islamského extrémizmu na Blízkom východe, a to aj napriek kritike Egypta za súčasný stav dodržiavania ľudských práv v krajine.

 

Kerry v nedeľu na spoločnej tlačovej konferencii v Káhire uviedol, že obe krajiny sa vrátili k silnej základni, na ktorej spočívajú ich vzájomné vzťahy, a to aj napriek napätiu a obavám ohľadom ľudských práv. Podľa Šukrího Egypt nemá s USA "veľké nezhody", ale priznal odlišnosť názorov v niektorých oblastiach, čo je však podľa neho prirodzené.

Na tlačovej konferencii Kerry informoval, že okrem spolupráce v politickej oblasti sú USA a Egypt odhodlané rozvíjať vzájomné vzťahy aj v ekonomickej a vojenskej sfére. Podľa jeho slov sú americké spoločnosti pripravené na nové investície do egyptskej ekonomiky. Washington bude pokračovať aj vo výcviku egyptskej armády a pomôže pri jej vyzbrojovaní najmodernejšou technikou.

Egyptský minister v súvislosti s tým vyjadril želanie, aby sa vojenská spolupráca Egyptu s USA obnovila čo najskôr, najmä s ohľadom na boj s terorizmom, ktorý vedie egyptská armáda. Upozornil, že je to "životne dôležité na podporu mieru a stability na Blízkom východe". Podľa Šukrího názoru dialóg s Washingtonom pomôže pri hľadaní efektívnych riešení konfliktov v regióne, v prvom rade v Sýrii, Jemene, ako aj palestínsko-izraelskej krízy.

Kerry pricestoval do Egypta, ktorý je prvou zastávkou jeho najnovšej cesty po krajinách Blízkeho východu, len dva dni po tom, ako tam z USA dopravili zásielku ôsmich bojových lietadiel F-16, ktorá je súčasťou obnovenej vojenskej podpory.
Z Egypta, kde sa ešte uskutoční schôdzka s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, Kerry odcestuje do Kataru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bryndza.
Váš Tip
Liptovskú značku získali nové produkty: Ktoré dobroty sa kvalitou priradili k bryndzi či medovníkom?
Cristiano Ronaldo mal v minulosti románik s modelkou Desire Cordero.
Osudové ženy Cristiana Ronalda: Wau, v posteli mal tieto dračice!
Ondrej sa do Eriky zamiloval na prvý pohľad.
Foto
Ondrej Kandráč otvorene o rodine: Nie som ideálny otec, ale určite milujúci! S manželkou má jednu zásadu
Tatiana Drexler
Porotkyňa Let's Dance Tatiana Drexler: 7 vecí, ktoré ste o nej zaručene NEVEDELI!
(ilustračné foto)
Zdá sa vám, že sa s vami niečo deje? Zbystrite: Príznaky TICHÉHO zabijaka!
Tom Felton je pre všetkých známy ako Draco Malfoy.
Foto
Filmový Draco Malfoy sa na Harryho Pottera nemôže pozerať! Argument vás dostane
Pri čítaní si vitálna žena pomáha lupou.
Foto
94-ročná Anna je nezastaviteľná: Krásne, čomu sa aj vo vysokom veku venuje!
(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Požiar na východnom Slovensku: Plamene sa rozšírili extrémne rýchlo! Ako k tomu došlo?
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?