Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2015 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Objatia a bozky dvoch mužov na ulici: Ako reagovali na homosexuálny pár Slováci? Sledujte ich výrazy!

Dvaja homosexuáli otestovali toleranciu Slovákov! Nový Čas sledoval niekoľko dní reakcie obyčajných ľudí v uliciach hlavného mesta a priľahlých obciach na mladý pár. 

Dvaja gejovia sa na verejnosti držali za ruky, objímali sa a bozkávali. Experiment sa uskutočnil iba pár hodín pred sobotňajším referendom o rodine, ktoré rozdeľuje našu spoločnosť na dva tábory. V krčmách, domácnostiach a na internete prebiehajú horlivé diskusie a obe strany na seba vyťahujú čoraz nechutnejšie zbrane. Je slovenský národ pripravený na toleranciu lásky medzi rovnakým pohlavím?

Michal a Martin sú medzi svojimi kamarátmi otvorení homosexuáli. Blížiace sa referendum o rodine ich nepríjemne prekvapilo a jeden z nich sa dokonca chystá opustiť Slovensko v prípade, ak by bolo platné. Dvojica mladých mužov sa rozhodla s Novým Časom otestovať toleranciu ostatných Slovákov priamo v uliciach. Aké boli reakcie okoloidúcich ľudí? „Bol som prekvapený z obrovskej tolerancie, ale neviem, či vyplývala z ignorácie, alebo z vnútorného presvedčenia ľudí. Iba niektorí okolo­idúci sa tvárili negatívne, nikto nevyzeral na to, že by mu správanie páru veľmi prekážalo, až na jedno gesto,“ opísal nakrúcanie ka­meraman Nového Času Igor Jan­kovič.

S väčšinou ľudí naokolo pár gejov ani nepohol. Veľa z nich sa na dvojicu pozerala udivene, niekto sa usmial, ďalší si hovoril niečo pre seba. „Nestarám sa do nich. Niekedy sa horšie správa aj heterosexuálny pár,“ povedala jedna zo starších žien na zastávke, na čo druhý muž kontroval: „Radšej lesby, toto je hnus,“ znela jedna z mála negatívnych poznámok. Pokojnú atmosféru počas experimentu potvrdili aj obaja homosexuáli. „Pozitívne aj negatívne reakcie boli podľa mňa vyrovnané, ľudia to brali v pohode, alebo si to nevšim­li. Vo všeobecnosti vnímam veľký problém zbrojenia katolíckej cirkvi proti nám,“ povedal Michal.

 

Jeho dobrý kamarát, ktorý zohral úlohu druhého partnera, má za sebou aj veľmi zlú skúsenosť. „Netreba sa dať oklamať predstavou, že sa slovenská spoločnosť liberalizuje. Myslím, že skôr nechcú, alebo sa boja prejaviť svoj názor, pokiaľ nie sú v kolektíve svojich blízkych s podobným presvedčením. Raz som pre svoju orientáciu dokonca skončil na pohotovosti so zlomeným nosom. Ale v inom prípade za mnou vybehla cudzia žena, keď som sa s priateľom na ulici držal za ruku. Bola prekvapená, že sme Slováci, potom nás objala a povzbudila. Takéto reakcie potešia, no ešte viac by ma tešilo, keby to ľudia vnímali tak, že je to skrátka normálne a ani sa nad tým nepozastavovali,“ uzavrel Martin.

Odborníčky: Slováci nie sú konzervatívni

Podľa sociologičiek je prieskum Nového Času dôkazom, že Slováci až na malé výnimky nemajú problém s prejavom lásky u dvoch osôb rovnakého pohlavia. „Ľudia sa správajú inak doma ako vo verejnom priestore. Môžu sa zadiviť aj v takom prípade, keď uvidia černocha alebo Indiána, ktorí nie sú typickí pre isté regióny. Dnešný človek je kultúrne vychovaný tak, že vie o tom, že by sa nemal vo verejnom priestore na niekoho pozerať a hodnotiť ho,“ povedala sociologička Zuzana Kusá, podľa ktorej nie je homosexuálne správanie pre väčšinu Slovákov problémom. „Aj tí menej konzervatívni nemajú nič proti tomu, keď vidia, že sa títo ľudia ľúbia. Proti nim sú jedine rôzne bojové skupiny, ktoré sú zamerané proti všetkým, hlavne Rómom,“ uzavrela Kusá.

Silvia Porubänová je presvedčená, že prieskum pochoval mýtus o konzervatívnom Slovensku. „Reakcie ľudí zodpovedajú obvyklému správaniu populácie v konfrontácii s novou či neobvyklou situáciou. Partnerské správanie sa dvoch mužov na verejnosti nevzbudzuje toľko ‚úžasu‘ alebo nezmieriteľného odmietania, ako by sa dalo predpokladať na základe donekonečna omieľaných mýtov o konzervatívnej slovenskej mentalite,“ vysvetlila sociologička.

Aktivista: Homosexuáli majú strach

„Reakcie ľudí, ktorí sa uškŕňajú, sú príznačné pre našu spoločnosť. Prejavy náklonnosti párov rovnakého pohlavia nie sú časté z dôvodu obáv a strachu, že okolie bude reagovať negatívne, či už nepríjemným obzeraním, alebo pokrikmi, prípadne útokmi. Keby sa znížila miera predsudkov a homofóbie, predpokladáme, že takéto páry by boli na verejnosti bežné a nikto by to neriešil,“ povedal Andrej Kuruc z Iniciatívy Inakosť.

Gejovia a lesby na Slovensku

- podľa odhadov na základe zahraničných prieskumov žije na Slovensku 4 - 7 % homosexuálne orientovaných mužov a žien

- sociologické výskumy, čo sa týka početnosti v tejto oblasti, zatiaľ naši odborníci neuskutočnili

- do 10 % z nich žije vo väčších krajských mestách

- v celkovom počte sa predpokladá, že u nás žije viac gejov ako lesbičiek (podľa účasti na celoeurópskom prieskume)

- s veľkou pravdepodobnosťou najviac homosexuálne orientovaných ľudí žije v Bratislavskom kraji

- charakteristikou posledných rokov je migrácia gejov a lesbičiek z menších miest do väčších, hlavne Bratislavy

- je viac gejov a lesbičiek v mladšom veku, ktorí otvorene hovoria o svojej orientácii, ako tých v staršom veku, ktorí ju hlavne pre minulý režim museli tajiť

* Odhady Iniciatívy Inakosť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Roof lights of polish police (Policja) car on the street
V Poľsku mohlo dôjsť k masakru: Neuveríte, koho polícia zadržala!
Ruský vojak útočí na Ukrajinu z neznámeho miesta.
Zverské činy Rusov zachytené na videu: Vojaci sa chceli vzdať do zajatia... Až vami strasie
Farnborough, UK - July 16, 2018: Boeing 737 MAX on a steep angled landing descent to Farnborough Airport, UK
Muž († 45) upozornil na problém v lietadle Boeingu: Nasledovali muky, zahynul v nemocnici
Robert Fico, Emmanuel Macron.
Fico reaguje na slová Macrona: Vyslal by našich vojakov na Ukrajinu? TOTO odkázal Slovákom
(ilustračné foto)
Požiar obydlia v Lipanoch, pri ktorom zomrela osoba: Polícia začala konať!
Bárta a Mičkovicová tvoria pár dlhé roky.
Foto
Mičkovicová o dlhoročnom vzťahu s Bártom: Aby som sa opäť vydala, musela by sa stať jedna vec!
Prezident USA Joe Biden
USA odhalili, čo má Rusko robiť na Ukrajine: Taktika Nemcov z vojny?!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
Vo Švédsku sú v pozore: Po útoku Hamasu prudko stúpol počet antisemitských útokov
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Zrútená diaľnica v Číne: Nešťastie si vyžiadalo takmer 50 obetí
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér Fico o vstupe Ukrajiny do EÚ: Pripomenul aj možné členstvo týchto štátov
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Zmeny v doprave v Liptovskom Mikuláši: Vďaka TOMUTO pribudne niekoľko parkovacích miest
Police car
Tínedžer z Maďarska zverejnil varovné video: To, čo nasledovalo, mohlo skončil katastrofou