Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2015 13:21 | Správy | Kultúra

Pod lampou sa môže vrátiť na obrazovky RTVS: Šéf Mika má však štyri podmienky

Formát Pod lampou sa môže vrátiť na obrazovky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ak sa splnia štyri podmienky. 

Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika ich konkretizoval počas rokovania Rady RTVS. Prvá sa týka ochrannej známky, ktorej majiteľom je W Press. “Spolupráca na takomto type publicistiky je možná iba za podmienky, že W Press postúpi túto ochrannú známku vysielateľovi. Druhá podmienka je, že s W Pressom RTVS uzavrie všetky záväzky z minulosti, konkrétne už prerokovanú zmluvu o prevzatí záväzku na jeden zo súdnych sporov na 150-tisíc eur,“ povedal Mika. Ako doplnil, treťou podmienkou je, aby sa relácia vyrábala v interných kapacitách RTVS, “ako to je štandardne pri všetkých takýchto formátoch. Tým pádom odpadnú všetky problémy, ktoré súvisia so škodami, žalobami, licenčnými pokutami atď. Štvrtá podmienka, alebo skôr výzva, by bola k tomu, aby W Press uviedol na pravú mieru, alebo verifikoval, alebo sa ospravedlnil za vyjadrenia, ktoré dával v súvislosti s naším čisto formálnym riešením spolupráce“, uviedol pre médiá Mika s tým, že W Press o podmienkach vie. Štvrtá podmienka je však nová a vyplynula z posledných dní.

Ako radu informoval programový riaditeľ verejnoprávnej televízie Tibora Búza, do rokovaní s W Press nešli s tým, že by chceli rušiť reláciu Pod lampou, náhradu za ňu pripravenú nemajú. V súčasnosti RTVS zmluvu na vysielanie Pod lampou nemá. Zmluvy na túto reláciu ako aj na ďalšie formáty, ktoré sa do vysielania RTVS dodávajú externe, koprodukčne alebo v partnerskej spolupráci, sa robia na jednu, maximálne dve sezóny, informoval šéf RTVS. Situáciu treba podľa Miku riešiť aj preto, že by sa “mohla stať situácia, že iní vydavatelia by sa dožadovali mediálneho priestoru na základe toho, že iný vydavateľ doteraz ten priestor mal“.

RTVS odmieta akékoľvek politické tlaky. Všetky problémy spojené s reláciou Pod lampou boli podľa Miku vecné, ani jeden nebol politický. Za dva a pol roka vo vedení RTVS sa nestalo, že by sa o reláciu zaujímal niektorý z lídrov politických strán. O relácii sa diskutovalo vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá, vždy však vecne. “RTVS principiálne ako nezávislá inštitúcia žiadnym tlakom, ani mediálnym nemôže podľahnúť, to je absolútne vylúčené,“ povedal počas dnešného rokovania Rady RTVS šéf rádiotelevízie. Zopakoval, že si váži divákov a tvorcov. RTVS sa podľa Miku formátu vždy zastala a všetky problémy sa doteraz riešili rokovaním. “Ak by niekto mal vôľu tento formát zrušiť, robí sa to úplne iným spôsobom,“ dodal.

 

O osude relácie sa začalo intenzívne diskutovať po tom, ako RTVS 13. januára v médiách zverejnil, že na základe viacerých problémov s W Press nechce ďalej spolupracovať so spoločnosťou W Press, a. s. ako s dodávateľom diskusnej relácie Pod lampou s moderátorom Štefanom Hríbom. RTVS oslovil tvorcov relácie Pod lampou na rokovanie o potenciálnej spolupráci inou formou. 

Na podporu zachovania diskusnej relácie vo vysielaní tento týždeň adresovalo vyše 160 osobností kultúry a verejného života otvorený list generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tréner Craig Ramsay už v najbližších dňoch oznámi konečnú súpisku na MS
Príprava reprezentácie pred MS v hokeji vrcholí: Príchod prvých posíl zo zámoria!
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Záhada odcudzeného noža z bratislavskej výstavy: V prípade zmiznutej vzácnosti nastal posun!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Novela zákona o regulácii medveďov: Bude výskyt šelmy rovnako nebezpečný ako zemetrasenie?
Young depressed woman
Žena pri manželovi prežívala peklo: Kopance a vulgarizmy! Neuveriteľné, čo jej zakazoval
V tlačenici na oslavách Halloweenu zahynuli desiatky ľudí
SMRTIACA tlačenica v Soule, v ktorej zomrelo 159 ľudí: Po 2 rokoch nočná mora ožila!
(ilustračné foto)
Vedci skúmali listy a prekvapilo ich, načo slúži žilnatina: O tomto sa doteraz iba špekulovalo
(ilustračné foto)
Slovenská polícia uzavrie dohodu o spolupráci: Aká krajina pomôže pri boji s kriminalitou?
Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Tomáš Taraba odvolal riaditeľa významnej inštitúcie: Funkciu šéfa preberie tento muž
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
(ilustračné foto)
Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?