Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2024 13:45 | Správy | Domáce správy

Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP).

Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Komárna.

"Nateraz by sme chceli ponúknuť zahraničnému partnerovi balík 500 mostov, ktoré by niekto zrekonštruoval, štát by to potom splácal v klasickom procese PPP projektu niekoľko rokov," uviedol Fico. Ďalším projektom, ktorý by mohli zrealizovať súkromní investori a štát by ich splácal, je rozšírenie trate z Bratislavy do Komárna o druhú koľaj. Premiér zdôraznil, že ide o najvyťaženejšiu časť slovenských železníc, kde už nie je možné nasadiť ďalšie vlaky. "Preto je plán, aby sme postavili druhú koľaj Bratislava - Komárno a toto je veľmi dobrý príklad pre PPP projekt," dodal Fico. Ponuku chce predložiť investorom koncom júna aj pri plánovanej návšteve Číny.

Premiér zopakoval, že Slovensko potrebuje urýchlene získať nové zdroje na ďalšie projekty, ktoré by ministerstvo dopravy mohlo realizovať. Jedným z nich je aj využitie súkromných vkladov a kapitálu vrátane penzijných sporení. "Peniaze, ktoré si ľudia ukladajú na dôchodkové zabezpečenie alebo niekde inde, končia v Spojených štátoch amerických. My cez súkromné peniaze podporujeme Spojené štáty a nepodporujeme rozvoj na Slovensku," dodal Fico.

V oblasti leteckej dopravy, konkrétne zriadenia linky z Bratislavy do Košíc, čaká vláda podľa premiéra na stanovisko Bruselu. Linka by mala byť dotovaná zo štátneho rozpočtu, čo by bez dohody s Európskou komisiou mohlo byť považované za nepovolenú štátnu pomoc.

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) víta deklarovanú ambíciu vybudovať druhú železničnú koľaj na trati Bratislava - Komárno. "Na problém v tomto úseku som upozorňoval ešte z pozície starostu Hviezdoslavova, v januári sme spustili aj petičnú akciu. Čoskoro totiž dosiahne hranicu svojej životnosti až polovica dĺžky trate. Je preto nevyhnutné čo najskôr túto trať zdvojkoľajniť, zhodujú sa na tom aj odborníci," zdôraznil poslanec Národnej rady (NR) SR Marek Lackovič (PS). Upozornil, že ročný počet prepravených cestujúcich sa od roku 2011 zvýšil päťnásobne na aktuálne 4 milióny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?
Vo vývarovni vydali približne 2 000 jedál, nakazilo sa 500 ľudí.
V slovenskom meste úraduje nákazlivý vírus: Stovky infikovaných zo stravy z vývarovne!
Slafkovský sa ešte doliečuje v zámorí
Slafkovský chýbal na zraze reprezentácie: Je jeho štart v Česku ohrozený?!
Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke
Prvý pohľad na odkrytú hrobku faraóna
Vedec objasnil egyptskú ZÁHADU starú vyše sto rokov: Faraónova kliatba odhalená!