Vedci z Kalifornskej univerzity sledovali mozgovú aktivitu stoviek žien. Tie, ktoré sa cítili veľmi osamelé, vykazovali väčšiu aktivitu v oblastiach mozgu, ktoré súvisia s túžbou po jedle. Sladké jedlo zároveň tlmilo aktivitu centier na spracovanie bolesti.
Podľa autorov však prejedanie sa vedie k začarovanému kruhu, pretože zvyšuje aj riziko úzkosti a depresie. "Ak máte väčšie chute, jete viac a môžete mať väčšiu úzkosť alebo depresiu, čo vás môže viesť k tomu, že budete jesť viac," uviedol hlavný autor výskumu, doktor Xiaobei Zhang.
Keď sú ľudia sami alebo osamelí, ovplyvňuje to viac ako to, ako sa cítia. Podceňujú to, čo jedia, svoju chuť do jedla a svoje chute, najmä na nezdravé jedlo. Sociálne izolovanejšie ženy majú vyššiu hladinu telesného tuku, horšie stravovanie, väčšie chute a nekontrolovanejšie stravovacie návyky. Najosamelejšie účastníčky výskumu kalifornských vedcov tiež uvádzali, že majú viac príznakov úzkosti a depresie.
"Zdá sa, že sladké potraviny majú výraznejší a zastrešujúci účinok v porovnaní so slanými potravinami. Sladké jedlo je tiež vysoko odmeňujúce a tlmí bolesť, čo môže znížiť sociálnu bolesť spojenú so sociálnym vylúčením," dodali autori.