Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2024 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Tomáša trápi raritné ochorenie: Na slnko len v obleku NASA! Strašné, ako sa k nemu správajú dospelí

Obyčajná prechádzka je preňho peklom! Tomáško (14) z obce Obid (okr. Nové Zámky) trpí raritným ochorením xerodermou pigmentosum typu C.

Dieťa tmy

Edina ostala na štyri deti sama. Napriek všetkým ťažkostiam je pre ňu každý deň strávený v spoločnosti Tomáška darom. Naučili sa totiž fungovať a život sa po niekoľkých mesiacoch ocitol v prijateľnej rutine, no aby to tak ostalo, musia sa disciplinovane držať pokynov lekárov.

„Tomáško je dieťaťom tmy, nemôže ísť von na denné svetlo bez ochranného odevu a špeciálnej prilby. Každý deň sa musí natierať opaľovacími krémami s faktorom 50+ a je jedno, či je zima, alebo leto. Ráno začíname 20-minútovým natieraním, potom mu podám lieky. Teraz sme aj na onkologickej liečbe, tak sa mu podávajú ešte navyše aj tieto lieky. Berie vysoko dávkovaný retinoid, ktorý mu pomôže spomaliť tvorbu nádorov,“ dodala starostlivá mamina, ktorá doma nevytiahla žalúzie takmer 12 rokov.

Otvoriť galériu

Tvrdý režim

„Viackrát do mesiaca chodíme do nemocnice v Bratislave, jeho neurológ je vzdialený 60 kilometrov. Každý týždeň ho raz vozím do špeciálnej školy pre autistov, ktorá je vzdialená 50 kilometrov, ale vďaka škole sa naučil písať a čítať. Kvôli jeho chorobe sa učí individuálne, čo mu aj vyhovuje, lebo má nulovú imunitu. Musíme ho chrániť pred všetkým, lebo ho môže zložiť aj obyčajná chrípka. Problém je, že sme skoro stále zavretí doma. Zvyšok času je v nemocnici,“ smutne dodala mamina.

„Chodíme na rehabilitačné plávanie dvakrát týždenne, aby mu neochablo svalstvo. V lete sa chodíme večer bicyklovať, ale v zime nám ostáva len plávanie. Takýto život nie je jednoduchý,“ povzdychla si Edina.

Čo je Xeroderma pigmentosum

Niektorí postihnutí sú hypersenzitívni na slnečné lúče a veľmi často sa u nich vyvíjajú kožné nádory. Môžu sa tiež objaviť neurologické degenerácie a prejavy predčasného starnutia. Po vystavení UV žiareniu sa na koži postihnutých objavia popáleniny alebo erytém. Častou príčinou smrti sú už spomínané nádory (nielen kožné), ale aj neurodegenerácia. Prevenciou proti rozvoju malignít je minimálne vystavovanie sa UV žiareniu. Dôsledkom dôkladného vyhýbania sa slnečnému žiareniu je niekedy nedostatok vitamínu D, preto je občas nutné ho dodávať umelo.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády
Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra