Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2024 16:00 | Správy | Servis
Foto

Slovenskí žiaci majú biednu čitateľskú gramotnosť: Prečo deti tak málo čítajú? Tipy ako to riešiť

Deti nepovažujú knihy za dobrých spoločníkov! Práve preto sa ich čitateľská gramotnosť z roka na rok prepadáva. Ide v nej aj o to, aby prečítaným slovám, vetám a celým textom aj porozumeli.

A získané informácie v praktickom živote využili. Napríklad výsledky 15-ročných slovenských žiakov v medzinárodnom testovaní PISA 2022 sú tragické. Po spracovaní výsledkov 2022 z oblasti čitateľskej gramotnosti identifikovali 35,4 % slovenských žiakov, ktorí nedosahujú v tejto oblasti ani základnú úroveň. Ako je preto potrebné pracovať s deťmi nielen doma, ale aj v školách?

Jedným z dôvodov nízkej úrovne čitateľskej gramotnosti je aj preferovaný spôsob výučby. „Podľa starších aj novších dát z rôznych výskumov, napr. To dá rozum, komplexné aj tematické správy Štátnej školskej inšpekcie, sa ukazuje, že vyučujúci preferujú najmä odovzdávanie hotových vedomostí žiakom prostredníctvom výkladu učiva. Omnoho menej sa v školskej praxi pracuje s textami rôzneho charakteru,“ uvádza Petra Fridrichová z odboru podpory formálneho vzdelávania Národného inštitútu vzdelávania a mládeže.

Ste neustále v strese? Čítanie vás môže zachrániť: Prekvapí vás, ako málo stačí

Rodičia deťom prestávajú čítať

Často sa stáva, že po nástupe dieťaťa do školy, keď sa už učí čítať samo, rodičia prestávajú deťom čítať. „Myslím si, že prestávajú čítať svojim deťom príliš skoro. Deti sa sústredia na techniku čítania, tomu je/bolo prispôsobené aj školské vzdelávanie. Učenie sa čítať a zdokonaľovanie techniky čítania predstavujú pomerne náročné procesy, pri ktorých do úzadia ustupuje zážitok a pozitívne emócie, ktoré dieťa v spojení s knihou malo v predchádzajúcom období jeho života,“ zdôrazňuje Ivana Pichaničová z odboru podpory formálneho vzdelávania Národného inštitútu vzdelávania a mládeže.

Problémy digitálneho vnímania

Známa neurologička a odborníčka na procesy čítania Maryanne Wolfová hovorí, že v súvislosti s rozvojom digitálnych technológií sa zmenil spôsob, akým konzumujeme médiá vrátane textu. „Čítanie sa podľa nej presúva medzi obrazovkami a stimuluje ľudský mozog úplne inak ako sústredené čítanie statického textu v knihe alebo v časopise. Digitálne médiá v súčasnosti navyšujú objem a množstvo vizuálnych podnetov, a tým aj informácií, ktoré sa v čase menia. Pri ich recepcii máme oveľa menej času na ich vnímanie a spracovanie či prepojenie s už uloženými základnými informáciami,“ ozrejmila Zuzana Kováčová Švecová, pedagogička na Pedagogickej fakulte UMB v Banskej Bystrici.

Čitateľská gramotnosť je jednou zo zložiek funkčnej gramotnosti, ako ju chápe výskum OECD PISA, predstavuje schopnosť žiakov použiť čitateľské zručnosti pri riešení problémov bežného života.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, js

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie