Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.02.2024 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Parlament neschválil opozičný návrh! Zúfalé mamy odkazujú poslancom: Naše choré deti nás potrebujú

Mnohých veľmi nahnevali! Poslanci tento týždeň neschválili opozičný návrh zákona, ktorý by umožňoval byť rodičom s dieťaťom za každých okolností v nemocnici. Hoci sa zdravotnícke zariadenia snažia uspokojiť všetkých, nie vždy sa to z kapacitných dôvodov dá. Ak sa to aj podarí, mamy a otcovia spia často na zemi alebo na stoličke. Aká je realita v našich nemocniciach, čo hovoria odborníci a aké sú skúsenosti samotných rodičov?!

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Smutnú realitu našich nemocníc podčiarkla neochota koaličných poslancov podporiť návrh z dielne Vladimíry Marcinkovej (SaS), aby mal detský pacient nárok na sprievod rodiča v nemocnici. Zákonodarcovia z Hlasu, zo Smeru a SNS dali tejto myšlienke červenú.

„Pýtajte sa na to prezidentského kandidáta Pellegriniho, prečo sú pre neho dôležití hokejisti v KHL, ale deti v nemocniciach nie,“ uviedla Marcinková na instagrame s tým, že jeho strana má ministerstvo zdravotníctva, kde je tento rok rekordný rozpočet a má k dispozícii o 1 miliardu navyše.

„Za tie peniaze by mohli vybudovať úplne nové detské oddelenia všade na Slovensku, ale nie, oni nie sú schopní ani len zahlasovať za to, aby mohol rodič ostať pri svojom dieťati na stoličke,“ dodala.

Nechali to na nemocnice

V tejto súvislosti sme oslovili aj rezort zdravotníctva. „Ministerka zdravotníctva je pripravená intenzívne hľadať riešenia. Momentálne by to však mohlo byť na úkor detí, ktoré potrebujú zdravotnú starostlivosť. Nemocnice v súčasnosti nie sú kapacitne vybavené na to, aby poskytovali všetkým rodičom hospitalizovaných detí priestor. Momentálne je preto lepšie nechať túto otázku na manažmente nemocníc,“ napísali z tlačového oddelenia.

Napríklad v nitrianskej nemocnici umožňujú prítomnosť rodiča vždy, aj keď niekedy v sparťanských podmienkach. „Do troch rokov má nárok na lôžko, od vyššieho veku, ak nie je lôžko, musí byť, bohužiaľ, na stoličke, ale umožníme mu to. Ale máme aj rodičov, ktorí nechcú zostať ani pri malom dieťati, a to nás niekedy zaskočí. Treba si uvedomiť aj to, že pre nemocnicu je to stratové,“ hovorí lekár a šéf LOZ Peter Visolajský.

Vek nie je kritérium

Podobne sú na tom aj v najväčšej detskej nemocnici v NÚDCH v Bratislave. „Nie vždy nám však kapacitné možnosti umožňujú poskytnúť ubytovanie všetkým rodičom, ktorí chcú počas hospitalizácie svoje dieťa sprevádzať. Vek dieťaťa je len jedným z kritérií. Ak taká situácia nastane, uprednostňujeme rodičov malých detí, tiež detí s vážnym ochorením aj v staršom, takmer dospelom veku. Dôležitým kritériom je aj vzdialenosť od miesta bydliska, keďže sa v našej nemocnici liečia deti z celého Slovenska,“ uviedla hovorkyňa Dana Kamenická s tým, že rodičov hospitalizujú buď priamo v izbe s dieťaťom, alebo v izbách matiek, prípadne v nadštandardných izbách. Izby pre sprevádzajúce osoby majú aj na ubytovni priamo v nemocnici.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, šiš, mou, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?