Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2023 06:00 | Správy | Politika
FotoVideo

Šimečka exkluzívne pre Nový Čas: S kým si odmietam sadnúť do vlády! Je ochotný prenechať post premiéra?

Dokážu sa udržať na čelných priečkach preferencií Slovákov do volieb? Progresívne Slovensko sa v posledných prieskumoch dostalo na druhú priečku hneď za Smer. Predseda Michal Šimečka (39) sa vracia z Európskeho parlamentu a verí, že môžu poraziť Roberta Fica (59). V rozhovore pre Nový Čas vysvetľuje viaceré postoje, ktoré mu vyčítajú iní politickí lídri, a hovorí, ako si predstavuje vládnutie.

V programe máte 10 priorít - 3 nové nemocnice do 10 rokov, zníženie zdanenia práce, uľahčiť podnikanie, ale aj garantovať vyplácanie výživného načas. Čo z toho je pre vás najpodstatnejšie?

- Desať opatrení symbolizuje to, ako uvažujeme o konkrétnych témach. Máme tam aj jeden cestovný lístok na všetky druhy hromadnej dopravy, čo je len čerešnička na torte. Cenu nevieme v tejto chvíli povedať, bude to v nižších stovkách eur za celý rok pre všetky druhy hromadnej dopravy. Cieľom však je, aby sme mali skutočne integrovanú dopravu, kde na seba nadväzujú spoje a budú pre ľudí vhodnou alternatívou popri aute. Pre nás sú kľúčové tri priority - prvou je naštartovať ekonomický rast, pomôcť podnikom, rast reálnych miezd a životnej úrovne. Druhou je zdravotníctvo, nielen nemocnice, ale aj ambulantná sieť, aby sme mali dostatok lekárov všade po Slovensku. Tretia vec je prierezová, a to zlepšenie celospoločenskej atmosféry. Musí prísť normálna stabilná vláda, ktorá upokojí situáciu.

 

Keď tu sedel Richard Sulík, tak vypichol z vášho programu, že chcete zrušiť povinný súhlas pre neplnoleté osoby v prípade interrupcií, čo mu príde uletené.

- Často sa stáva, že ide o neželané tehotenstvo v dôsledku znásilnenia, ktoré môže byť aj v rodine, a to je vyslovene proti záujmu mladej ženy, aby na to mohol dávať súhlas rodič. Často je to tak, že žena to nechce z rôznych dôvodov povedať rodičom a 16-ročná žena má byť považovaná za natoľko dospelú, že vie toto rozhodnutie urobiť.

Politici o vás hovoria, že ste neskúsený a nemáte dostatok skúsených ľudí v strane, aby ste mohli prevziať moc z pozície najsilnejšej koaličnej strany...

- Sú skúsenosti a skúsenosti. Priznávam bez mučenia, že ani ja, ani moji kolegovia v strane nemáme dlhoročné skúsenosti s ministrovaním. Druhá vec je - čo z tých skúseností majú naši občania? Čo títo ľudia, ktorí majú obrovské skúsenosti s tým, že sa vyvážali na vládnych bavorákoch a celé roky sedeli na straníckych schôdzach, tak čo to prinieslo Slovensku? Je dnes lepšie školstvo, sú dnes postavené nemocnice, sme bohatší v porovnaní s inými štátmi, než sme boli pred 15 rokmi, keď títo ľudia začínali v politike? Naši ľudia ako Mišo Truban, Tomáš Valášek, Jaroslav Spišiak majú skúsenosti z praxe. Vybudovali veľké firmy, pracovali v NATO, boli prezidentom Policajného zboru a máme aj tých, ktorí pracovali vysoko v štátnej správe. To sú ľudia, ktorí vedia veci doťahovať do konca.

 

Robert Fico hovorí, že ak aj poskladáte vládu, tak mu stačí rok počkať a „jesť buráky“ a dočká sa ďalších volieb. Ako zamedzíte tomu, aby sa to stalo?

- Myslím si, že bude mať problém, lebo to by tých „burákov“ musel zjesť veľmi veľa, dlho by ich jedol a bolo by mu zle. To mu neodporúčam (smiech). Ak bude nejaká koalícia, tak bude zložená z rôznorodých strán. Viacero politikov má medzi sebou konflikty, alebo tam budú rozdiely filozofické či hodnotové. Nebude to jednoduché, ale neverím, že sa to nedá. To, že máme zlú skúsenosť po rozpade poslednej koalície, ako sa dohádali, tak to neznamená, že to vždy musí takto vyzerať. Je to, naopak, odstrašujúci príklad.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden nemá ružové vyhliadky do budúcnosti: Zásadný krok Izraela neprispeje k vytúženému cieľu
(ilustračné foto).
Hrozivý incident: Zadržaný muž sa zmocnil zbrane! Postrelil dvoch policajtov, ich stav je vážny
Šimkovičová má ťažké srdce na herca Ľuboša Kostelného.
Útok Kostelného na Martinu Šimkovičovú?! Ako reaguje SND a TOTO tvrdia diváci po predstavení
František si pripísal unikátny rekord.
Parádny rekord najsilnejšieho Slováka: Neuveriteľné VIDEO, po ktorom vám František vyrazí dych!
Prečovčatá vystupovali s najväčšími esami vtedajšej populárnej hudby u nás ako Hana Zagorová.
Foto
Spevácky súbor oslavuje 50 rokov: Vystupoval aj s legendárnou Zagorovou! Vznikol naozaj nečakane
Ivanovu lekári varovali, že veľké množstvo výplne v tvári môže byť život ohrozujúce.
Foto
Andrea sa chváli najväčšími perami na svete: Lekár pred ňou zavrel dvere! Prečo iný spravil výnimku?
Alpacas looking at camera. They are very curious!
Foto
Rozkošná alpaka sa narodila inak, ako ostatné: Aj vám pripomína malého čertíka? To musíte vidieť!
Bionická včela je takmer ako živá.
Foto
Žiadne sci-fi, ale skutočnosť: Bionická včela sa možno raz ocitne aj v armáde
(ilustračné foto)
Unikol spravodlivosti? Zomrel prominentný právnik († 71): Figuroval v škandále svetových rozmerov
Hailey a Justin sa stanú rodičmi.
Veľká novinka v živote Justina Biebera: Po tomto sa jeho život radikálne zmení!
Ulice švédskeho mesta Malmö zaplavili stovky demonštrantov. Dôvodom bola súťaž Eurovízia.
Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Malmö: Všetko kvôli jednej speváčke v Eurovízii
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!